Sustainable Materials for Design

Direcció

Carlos Saez

Durada // Horari

Del 28 de juny al 9 de juliol 2021 (40 hores)
17h - 21.15h.

Idioma

Anglès

Nivell

Introducció / Mig

Preu

840 €

Nota

Les dates poden canviar i els cursos poden cancel·lar-se segons l'evolució de la pandèmia.

Els materials adquireixen cada vegada més rellevància en els sectors del disseny i les pràctiques industrials com a motors importants per al desenvolupament i innovació de productes. Això es deu a la seva capacitat per promoure un futur més sostenible i potenciar les economies circulars.

Una economia circular comença al mateix temps que ho fa la vida d'un producte. Tant la fase de disseny com els processos de producció tenen un impacte en l’abastament, l’ús de recursos i la generació de residus al llarg de la vida d’un producte. Aquest concepte de disseny circular pot fer que els productes siguin més duradors o més fàcils de reparar, actualitzar o remanufacturar. Pot ajudar a les persones que reciclen els productes per recuperar materials i components valiosos. En general, pot ajudar a estalviar recursos preuats. El disseny circular implica disseny de servei, disseny de producte i també disseny de materials. La majoria dels materials tenen un cicle de vida infinit. Es poden reutilitzar, reformar i redissenyar amb un nou propòsit. A l'aprofitar el potencial no explorat dels materials, podem implementar canvis socials, econòmics, ambientals i polítics a través d’un enfocament intersectorial.

Llavors, ¿què passa si utilitzem la creativitat per proporcionar millors solucions d’economia circular a través de la ideació de nous materials?

Aquest "Disseny de materials circulars" és un programa Summer School que s’encarrega de la capacitació i l’exposició dels nous dissenyadors de materials cap a una millor economia circular i el seu impacte positiu en la indústria o en la generació d’un sector creatiu alternatiu. Més específicament, l’objectiu d’aquest curs és treballar en el desenvolupament de materials impulsats per les deixalles, amb un enfocament en el producte, la moda i el disseny d’interiors, mitjançant l’adquisició dels fonaments teòrics dels materials, el desenvolupament de l'experimentació i el desenvolupament de materials pràctics, així com el desenvolupament d'un paquet de comunicació per a la seva difusió.

  • Reconèixer el context actual en el món dels materials fonamentals i d'avantguarda.
  • Comprendre les característiques dels materials des d'una perspectiva científica i creativa
  • Abordar els buits de formació dels dissenyadors de materials especialitzats.
  • Poder experimentar i adquirir coneixements en el processament de materials.
  • Poder reconèixer un material, un estat material, el seu acabat, el seu potencial procés de fabricació i possibles aplicacions en termes de qualitats funcionals i estètiques.
  • Adoptar una visió integral pel que fa a la sostenibilitat i l'eficiència, en aplicacions de materials, alhora que preserva i compleix amb l'enfocament de valor afegit basat en la innovació en desenvolupar la novetat en un projecte de disseny
  • Utilitzar la terminologia i el glossari adequats per a materials per a disseny circular i altres tipus de materials, així com poder comunicar-se de forma visual i atractiva en un projecte de disseny de materials.

Aquest curs de Summer School es duu a terme a les aules i laboratoris d'Elisava, juntament amb les càpsules de materials, visites a l'exposició d'Elisava 'Material Narratives' i als DIY Materials Processing Labs.

El programa consta de 3 blocs:

Fonaments de materials per al disseny: comprensió de la descripció històrica i l'estat actual de la tècnica en el món dels materials, inclosos els materials per a economies circulars. 

  • Fonaments de materials: resum de les famílies de materials i les seves característiques. Fonaments de materials circulars: glossari de materials per a disseny circular, casos d'estudi, proveïment i processament de materials.
  • Sessions de càpsules de materials a Material Narratives, amb accés a exploració de mostres físiques, on els materials es poden provar, tocar, pesar, analitzar i observar des d'un punt de vista físic.

Desenvolupament pràctic de projectes: Experimentació de materials al laboratori: desenvolupament pràctic de materials impulsats per residus i avaluació de la sostenibilitat i impacte industrial de materials per a disseny circular.

Comunicació del projecte: Laboratori de disseny de superfícies: direcció d'art i acabats de color i acabat del seu projecte.

Desenvolupament de posicionament i aplicació en el mercat del sector. - Desenvolupament de la comunicació visual del projecte de disseny de materials circulars.

Carlos Saez
Carlos té un màster en ciència i enginyeria de materials (UPM-Madrid) i una llicenciatura en enginyeria mecànica (Unizar) com a formació principal. Té 12 anys d’experiència treballant en el desenvolupament de noves aplicacions per a materials estructurals avançats, com ara compostos, ceràmiques d’alta duresa i polímers en diverses empreses (DuPont, Velcro, Berry Global) i institucions (Fraunhofer, ELISAVA). Es va incorporar a EURECAT el 2018 com a investigador sènior a la Unitat de Materials Polimèrics, on actualment desenvolupa investigacions aplicades en tres línies principals de R + D: In-Mold-Electronics, Nanotexturització de superfícies polimèriques mitjançant emmotllament per injecció i processos de producció i transformació amb Biopolímers. Des del 2014 imparteix classes de materials avançats com a professor associat de l’escola d’enginyeria i disseny industrial ELISAVA de Barcelona. Ha estat seleccionat com a membre del consell d’experts en projectes relacionats amb el material de la UE i, des del 2013, és un col·laborador actiu de la Biomimicry Iberia Association.

Laura Clèries
Dr. Laura Clèries és professora a Elisava Escola Universitària de Barcelona de Disseny i Enginyeria i és Cap d’Elisava Research. Amb un rerefons tant creatiu com científic, es va graduar en Química Física i té un Doctorat en Física Aplicada per la Universitat de Barcelona. Després va cursar el grau en Disseny Industrial. Laura ha treballat a nivell internacional com a dissenyadora en companyies de disseny principals (Zara Home) i estudis de disseny com a investigadora per a publicacions de pronòstic i laboratoris de reflexió principals (Pantone Colour Planner, WGSN). Com a consultora de materials d’innovació, ha treballat per EURECAT divisió de tèxtils electrònics, pels arquitectes de la seu de Jean Paul Gaultier i ha comissariat exposicions relacionades en la innovació i predicció de materials (Materfad –àrea tèxtil–  i ‘Materialitat’). La seva investigació actual se centra en metodologies futures d’investigació, com també en innovació de materials.

Pere Llorach
Durant el curs 2016-2017, Pere Llorach va acabar el seu doctorat en Ciències i Tecnologia Ambientals a la UAB després de 4 anys d’investigacions destinades a millorar l’eficiència dels sistemes de producció agrícola urbana a través de l’estudi de l’aplicació de nous materials i tecnologies a la UAB. hivernacles interiors.
Pere Llorach ha participat en diversos projectes nacionals, ha publicat nombrosos articles científics, 5 dels quals a revistes de primer nivell, i ha fet cinc contribucions científiques en congressos de renom en el camp de la sostenibilitat, l’agricultura, les ciutats verdes i l’enfocament del cicle de vida.
Actualment és cap d’agent de sostenibilitat i igualtat de gènere a ELISAVA, on també imparteix classes com a investigador i professor del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.

Els alumnes matriculats a Elisava tenen un descompte especial del 25% en els programes de ‘Creació i Renderitzat d'Objectes i Espais’ i ‘Les Eines del Dissenyador Gràfic: Crea, Retoca i Presenta amb Suite Adobe’. Els estudiants del curs d'estiu ‘Sustainable Materials for Design’ que després facin el 'Master’s Degree in Design through New Materials' tindran el descompte de l'import del curs d'estiu al preu del màster.

Descomptes abans del 15 d'abril *

Participació en un curs: es paga el 100% del preu del curs.
Participació en dos cursos: es paga el 100% del primer curs i el segon curs té un 15% de descompte.
Participació en tres o més cursos: es paga el 100% del primer curs, el segon curs té un 15% de descompte i el tercer curs i següents un 20% de descompte.

Descomptes per a Alumni Bold *

Participació en un curs: descompte Alumni Bold del 15%.
Participació en dos cursos: descompte Alumni Bold del 15% en el primer curs i descompte del 20% en el segon curs.
Participació en tres o més cursos: descompte Alumni Bold del 15% en el primer curs, descompte del 20% en el segon curs i el tercer curs i següents un 25% de descompte.

* Tots els descomptes correspondran a l'import del curs de menys valor.

A partir del 16 d'abril, només s'aplicarà el descompte estàndard d'un 15% per als Alumni Bold.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies