Slow Down, Stop, and Stay: Una intervenció en l'espai públic


Títol

Slow Down, Stop, and Stay: A Public Space Intervention.

Curs

Master’s degree in Ephemeral Architecture and Temporary Spaces (MEATS), 2017-18.

Autoria

Toni Montes + Roger Paez (coords.), Jordi Queralt i estudiants del MEATS.

Col·laboradors

MACBA, Ajuntament de Barcelona.

El gran èxit de les activitats relacionades amb els monopatins a la Plaça dels Àngels ha expulsat altres usos, empobrint l'espai públic mitjançant el monocultiu. El projecte tracta amb la complexitat de l'entorn urbà i les seves apropiacions múltiples i diverses, entenent l'espai públic com un marc amb el potencial d'articular i gestionar la dissensió sense forçar consensos excessivament simplistes. L'espai públic s'ha de convertir en un tauler de joc que fomenti la mediació de diferències i celebri l'alteritat.

A banda de les activitats relacionades amb el patinatge, la majoria de la gent utilitza la plaça com a drecera, la travessa amb rapidesa i rares vegades es queda més temps del que és estrictament necessari. Aquest continu flux de persones converteix la plaça en una via urbana. Per tal de convertir la Plaça dels Àngels en un espai social ricament activat un primer pas és proposar una intervenció temporal que indueixi a la gent a frenar, aturar-se i quedar-s’hi. SDSS és una infraestructura temporal per provocar activitats d'apropiació de l'espai públic per a tots els usuaris de la plaça.

Utilitzant eines de  cartografia (‘mapping’), mostrem dinàmiques urbanes que ajuden a fonamentar la proposta de disseny. Utilitzant eines d’acció directa (‘direct action’), desencadenants (‘triggering’) i facilitadores (‘facilitating’), proposem una transformació temporal d'una plaça mitjançant formats d'arquitectura efímera.

Com podem dissenyar per a la cohesió social? Com podem connectar persones i generar espais públics? Com podem utilitzar formats d'arquitectura efímera per provocar un sentit de propietat col·lectiva de l'espai públic?

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies