Equip

María José Araya

María José Araya

Doctora

Maria és arquitecta i diplomada en Ergonomia pel Departament d'Enginyeria Industrial des del 2006 i en Docència Universitària per la mateixa institució des del 2014. El 2012 va obtenir el Màster en Disseny pel Desenvolupament del Producte Industrial al Politècnic de Milà.

Actualment és doctoranda de l'àrea d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya, tutela compartida amb Elisava. Les seves principals àrees d'investigació se centren en l'ergonomia i la seva relació amb diferents entorns i sistemes fenomènics que els conformen, el disseny inclusiu i la biologia de l'observació als processos de disseny. Tot contribueix al benestar humà i passa per tot el procés, des de la investigació del disseny fins a la seva posterior aplicació. El 2006, juntament amb el seu desenvolupament professional com arquitecta i sòcia de l'estudi "Factos, Arquitectura y Diseño", comença a treballar com a docent a la carrera de Disseny Industrial de la Universitat Diego Portales (Xile) i a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Santiago de Xile.

També és acadèmica i investigadora a la carrera de Tecnologia en Disseny Industrial de la Facultat Tecnològica i en Arquitectura de la Universitat de Santiago de Xile. D'altra banda, participa i lidera diversos projectes d'Emprenedoria i Innovació, com de vinculació amb la indústria manufacturera en l’àmbit regional i l'enfortiment d'ecosistemes de sabers i innovació entre les "arts i oficis" i la "universitat" com fonaments de les indústries creatives. Durant els estudis de grau i màster, va obtenir diversos premis d'excel·lència acadèmica i el Diploma d'Honor del seu any d'Arquitectura. Ha rebut diferents beques, públiques i privades, que han donat continuïtat al seu desenvolupament com a investigadora i docent. Finalment, cal destacar les variades col·laboracions amb estudis d'arquitectura xilens i italians i el seu continu desenvolupament com a professional autònoma.