Projectes

Estudi biomecànica. Sortida de velocista

Estudiant/s: Albert Vidal, Manel Cera i Tomás Revilla
Promoció: 2019
Estudi: Grau en Enginyeria de Disseny Industrial


Us heu preguntat mai quina és la part de el cos que més ràpid es desplaça a la fase d'acceleració d'un atleta? O en quins punts de el cos tenim una trajectòria més lineal durant la carrera? Aquest projecte neix de la voluntat de respondre aquestes i moltes altres preguntes en el marc d'un estudi biomecànic de la fase d'acceleració d'un atleta en proves de velocitat.

El treball s'ha estructurat de la següent manera: en primer lloc s'han obtingut dades interessants de el moviment triat mitjançant l'equip tècnic de de MOCAP de l'Escola i un vídeo en el programari "kinovea" que ens permetrà veure les dades i trajectòries d'una manera molt gràfic. Després s'han analitzat les dades generades i seleccionat aquelles que s'han considerat més rellevants de cara al proper pas: la robotització de el moviment. En aquest últim pas s'ha tractat de reproduir un dels nombrosos moviments que hi ha a l'estudi en forma de robot.

El moviment triat per analitzar és la sortida d'un velocista. La sortida d'un velocista té dues variants, la de competició i la d'entrenament. En la primera, l'acció tracta de sortir el més ràpid possible just després de sentir el tret de sortida, amb una tècnica estàndard que tracta de el suport dels peus en els tacs de sortida i les dues mans a terra, garantint una millor acceleració inicial. I d'altra banda, la sortida d'entrenament o sortida a tres suports és la que nosaltres hem representat i analitzat. Consisteix en el suport amb una mà a terra i la sortida amb la punta dels peus tocant a terra sense cap estructura addicional que ajudi a l'explosivitat de l'atleta.