Professorat

maria_jose_araya

María José Araya León

Investigadora a Elisava Research

Arquitecta per la Universitat de Santiago de Xile (2006), diplomada en Ergonomia pel Departament d'Enginyeria Industrial i en Docència Universitària per la mateixa institució. Al 2012 va obtenir el seu Máster en "Disseny pel Desenvolupament del Producte Industrial" pel Politècnic de Milà.

Al 2006, juntament amb el seu desenvolupament professional com arquitecte i sòcia de l'estudi "Factos, Arquitectura y Diseño", comença a treballar com a docent a la carrera de Disseny Industrial de la Universitat Diego Portales (Xile) i a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Santiago de Xile.

Actualment és acadèmica i investigadora a la carrera de Tecnologia en Disseny Industrial de la Facultat Tecnològica i en Arquitectura de la Universitat de Santiago de Xile. Estudiant de doctorat a l'àrea d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya, en co-tutela amb ELISAVA, Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona. A ELISAVA és on comença a col·laborar com investigadora associada a Elisava Research, l'any 2015.

Les seves principals àrees d'investigació se centren en l'ergonomia i la seva relació amb diferents entorns i sistemes fenomènics que els conformen, el disseny inclusiu i la biologia de l'observació als processos de disseny. D'altra banda, participa i lidera diversos projectes d'Emprenedoria i Innovació, com de vinculació amb la industria manufacturera a nivell regional i l'enfortiment d'ecosistemes de sabers i innovació entre les "arts i oficis" i la "universitat" com fonaments de les indústries creatives. Finalment, ha col·laborat amb estudis d'arquitectura xilens i italians, així com el seu treball professional de forma autònoma.