Professorat

romualdo_gondomar

Dr. Romualdo Gondomar

Professor del Grau en Disseny i del Màster Universitari en Disseny i Comunicació

  • Doctor en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra, en la línia de recerca de Comunicació i Disseny amb la tesi: "El llenguatge de la utilitat: una anàlisi pragmàtica de les coses" (ECL).
  • Màster Universitari en Disseny i Comunicació, Universitat Pompeu Fabra i ELISAVA Escola Superior de Disseny.
  • Bachelor of Arts with Honours in Design, per la University of Southampton (Homologat pel Ministerio de Educación)
  • European Master course on Design, amb el projecte de recerca "Rethinking urban transports", projecte de la Unió Europea coordinat per Escoles de disseny de Barcelona, Amsterdam, Arnhem, Copenhagen y Essen.
  • Dissenyador de producte per ELISAVA Escola Superior de Disseny, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra.
  • Graduat en Arts Aplicades, especialitat de Disseny Industrial per l'Escola Superior de Disseny i Art "Llotja" de Barcelona.

El Dr. Romualdo Gondomar es professor del Grau Universitari en Disseny i del Màster Universitari en Estudis Interdisciplinaris en Disseny i Comunicació. A més, al llarg dels vint anys d’experiència docent també ha impartit docència al Grau Universitari en Enginyeria en Disseny Industrial i al Grau Superior en Disseny. En el període 2000-2011 va exercir diferents càrrecs de coordinació acadèmica en els estudis de Grau en Disseny i en el Grau Universitari en Disseny: Coordinador Docent d’Itineraris Curriculars i Projecte Final d’Estudis, Coordinador Docent de 1r Cicle, Coordinador Docent de 2n Cicle, Coordinador Docent d’Àrees Professionals i Treball Final de Grau. Ha estat membre de la Ponència Redactora del Pla d’Estudis del Grau Universitari en Disseny i del Comitè d’Avaluació i d’Acreditació del Màster Universitari en Estudis Interdisciplinaris en Disseny i Comunicació.

Com a professor col·laborador ha impartit docència al Postgrado en Investigación y Gestión del Diseño del  ISEC Lisboa. Instituto Superior de Educação e Ciências.

Va exercir com a Cap de Programació del “Any del Disseny 2003” de Barcelona, esdeveniment gestionat pel FAD (Foment de les Arts i del Disseny) i promogut pel Ministerio de Ciencia y Tecnología; la Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura; Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial, CIDEM; Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme) i l’Ajuntament de Barcelona. Entre el 2002 i 2003 es van programar i organitzar més de 250 activitats a Barcelona i a altres ciutats de l’Estat (exposicions, debats, concursos, congressos i conferències) relacionades amb els diversos àmbits del disseny gràfic, de producte, moda, audiovisual, arquitectura i joieria.

Ha participat en la tutela i desenvolupament de diversos projectes relacionats amb la interacció, la ergonomia i la realitat virtual col·laborant amb institucions com TMB, l’Hospital Sant Joan de Deu o el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Els seus àmbits d’investigació relacionen diverses disciplines i àrees teòriques de coneixement relacionades amb el pragmatisme, la comunicació, el disseny, la interacció i els avenços tecnològics dels entorns digitals. 


PUBLICACIONES

Revistas

—Gondomar, R. (2014). Aportacions metodològiques al disseny de les coses des del pragmatisme. A Comunicació: Revista de Recerca i d’Anàlisi [Societat Catalana de Comunicació]. Vol. 31 (1) (maig 2014), pp. 89-110.

—Gondomar, R. (2014). “Propuesta metodológica para una pragmática del diseño”. Presentat al IV Congrés Internacional de l'AE-IC. Espacios de Comunicación. Gener 2014 (Bilbao).

—Gondomar, R. (2016). El Llenguatge de la utilitat: una anàlisi pragmàtica de les coses. El disseny com a planificador de les relacions comunicatives entre persones i coses (Tesi doctoral). Barcelona: UPF. En línia [http://hdl.handle.net/10803/385734, consulta 05/03/18].

—Gondomar, R. (2017). Tesis doctoral-Síntesis. El lenguaje de la utilidad: un análisis pragmático de las cosas. El diseño como planificador de las relaciones comunicativas entre personas y coses. A Hipertext.net: Revista Académica sobre Documentación Digital y Comunicación Interactiva, núm. 15: Medios digitales e interacción. UPF.

—Gondomar, R. (2018). “La experiencia digital contextualizada: las dimensiones comunicativas de los entornos digitalizados”. Presentat al VI Congrés Internacional de l' AE-IC. Comunicación y Conocimiento. Juny 2018 (Salamanca).

—Gondomar, R. (2018). Experiencia pragmática de medios y entornos digitales. En Hipertext.net: Revista Académica sobre Documentación Digital y Comunicación Interactiva, núm. 17: El futuro digital de los hechos. UPF. DOI: 10.31009/hipertext.net.2018.i17.03