Professorat

Dr. Paolo Sustersic
Arquitecte per el IUAV, Venècia
Màster en Història i Crítica de la Arquitectura per la ETSAB-UPC, Barcelona
PhD per la University of Southampton
Paolo Sustersic és professor de les àrees de Projectes i Ciències Socials a Elisava, professor de Cultura de la Mobilitat en el Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i del Patrimoni del Departament de Geografia, UAB. Director del curs Història del Moble del Segle XX de l'Associació per a l'estudi del moble i professor d'Història de l'Arquitectura Moderna a la Universitat Internacional de Catalunya. Entre 1997 i 2011 ha estat professor d'història i crítica de l'arquitectura en cursos de grau i màster de l'ETSAB-UPC. És membre del consell del Working Group X-Files sobre relacions internacionals de l'Associació Cumulus i promotor del Elisava Food Design Forum.
Les seves àrees de recerca inclouen la història de l'arquitectura moderna i contemporània, l'espai domèstic, la indústria i la tecnologia, les cultures de la mobilitat, el disseny d'interiors i mobiliari, el food design.
Participa regularment en congressos i jornades d'estudi sobre la història de l'arquitectura i disseny modern i contemporani. Els seus textos i assajos han estat publicats en llibres, catàlegs d'exposicions i revistes nacionals i internacionals d'arquitectura i disseny. Ha col·laborat amb diverses institucions en el comissariat d'exposicions i l'organització de congressos, cursos, activitats de recerca i altres iniciatives culturals, entre les quals el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, l'ETSAB-UPC, la Fundació DOCOMOMO Ibèric, la Fundació Mies van der Rohe, Elisava i el Museu del Disseny de Barcelona.
Ha estat secretari dels simposis internacionals Arquitectura española en los años 60. Elementos para un debate (Barcelona, 2002) i V Congreso DOCOMOMO Ibérico. El GATCPAC y su tiempo. Política, cultura y arquitectura en los años 30 (Barcelona, 2005).
Ha estat fundador, director i membre del consell editorial de la revista DC papers de crítica arquitectònica, editada pel Departament de Composició Arquitectònica de l'ETSAB-UPC entre 1998 i 2011.
Com a arquitecte ha realitzat projectes per a clients públics i privats a Itàlia i Espanya, ha col·laborat amb estudis com Manuel de Solà-Morales i Juan Navarro Baldeweg i ha realitzat projectes de conservació del patrimoni arquitectònic (Pla estratègic de conservació del centre històric de Guimerà, Lleida, 2001-2002, entre d'altres).
PUBLICACIONS
—“La ciudad de las estrellas. Arquitectura internacional y cultura local en la época del Modelo Barcelona”. A: Josep M. Rovira, Enrique Granell y Carolina B. García (eds.), Destino Barcelona, 1911-1991. Arquitectos, viajes e intercambios. Barcelona: Fundación Arquia Caja de Arquitectos, 2018.
—“SEAT y la imagen de la arquitectura corporativa para la industria automovilística Española 1950-1965”. A: Antonio Carretero Díaz (coord.), Cadenas de montaje. La utopía de la arquitectura como producto industrializado, Tomo 2, Madrid: Aula de Formación Gestión e Intervención en el Patrimonio Arquitectónico e Industrial, 2016.
—“La representación urbana en la era de las smart cities”. A: Juan Calatrava, Francisco García Pérez, David Arredondo Garrido (eds.), La cultura y la ciudad. Granada: Editorial Universidad de Granada, 2016.
—“Aulario de la universidad de Vigo, 1999-2003”, A: Josep M. Rovira (ed.), Enric Miralles, 1972-2000. Barcelona: Fundación Arquia Caja de Arquitectos, 2011.
—“Erotismos domésticos”, A: Julián Acebrón, Pere Solà (eds.), Jardines Secretos. Estudios en torno al sueño erótico. Lérida: Edicions de la Universitat de Lleida, 2008, pp. 325-338.
—“Entre la máquina y el pueblo. El diseño de mobiliario e interiores en el entorno del GATCPAC”, A: Antonio Pizza, Josep M. Rovira (eds.) GATCPAC 1928-1939. Una nueva arquitectura para una nueva ciudad/ A new architecture for a new city, Barcelona: COAC / Museu d’Historia de la Ciutat, 2006.