Notícies

VIBE, un projecte europeu que treballarà per a llançar ‘el Netflix sensorial de la cultura per a la generació Z’

Data:


Parlem amb Laura Clèries i Saúl Baeza sobre VIBE, un nou projecte europeu ideat i liderat per Elisava Research.

Saúl, Laura, què és VIBE?
VIBE (Visions By Experience) és un projecte molt innovador que el programa Creative InnovationLab d'Europa - “Bridging culture and audiovisual content through digital” ha finançat. Es van presentar més de 115 candidatures i ens vam classificar entre altres 7 propostes finalistes. 

El projecte aborda el futur del consum i experiència de la cultura en nous formats que contemplen el contingut audiovisual d'artistes i dissenyadors emergents, les tecnologies wearables i hàptiques i les aplicacions mòbils, produint experiències culturals innovadores de forma ‘figital’, deslocalitzades, en primera persona i de manera sensorial. Estarem creant el nou ‘Netflix de la cultura en format sensorial, sobre el cos’, responent a les necessitats de les noves generacions com la generació Z.

Quins objectius busca aconseguir aquest projecte europeu?  
Els principals objectius són dissenyar la pròxima generació de museus i nous continguts i experiències audiovisuals a través d'una metodologia exemplar de co-disseny multidisciplinari per a la innovació intersectorial. Estarem treballant conjuntament amb els nostres partners europeus en producció audiovisual (Nemorin, a Regne Unit), tecnologies wearables (Fashion-tech Farm, By-wire, a Holanda) i producció museística (Magma Cultura, a França).

Quins resultats podrem anar veient durant el projecte?  
Com a resultats principals tindrem els VIBE Films, audiovisuals ‘figitals’ interactius que podran ser activats a través de dispositius corporals, els VIBE Wearables, on la moda i la tecnologia es veuran afectades des d'un punt de vista sensorial, diverses activitats innovadores de mediació cultural, o la VIBE Magazine - una actualització al segle XXI del tradicional catàleg d'exposició, i un laboratori d'Innovació per a transferir el coneixement obtingut cap als diferents operadors culturals.  

A més, estarem aportant una metodologia que és pròpia del disseny i de la recerca de futurs per a poder desenvolupar innovació i nous models de negoci. Tot això es podrà anar experimentant i s'anirà disseminant a través de la VIBE App, que ja al març del 2021 veurà la llum.

I com sorgeix la idea d'aquest projecte?  
Arran de la publicació Visions By, un projecte que va néixer al 2018 des d’Elisava Research, on a través d'una revista anual s'aborden diferents perspectives sobre la materialitat i les cultures materials des de la recerca crítica i especulativa.  

En ple confinament a mitjans d’any, vam creure important apostar per una idea disruptiva que reflectís la situació que ja era emergent abans de la situació del COVID-19: la transformació digital, les experiències més sensorials, i les noves tecnologies ‘híbrides’, on el físic i el digital s'uneixen.

Quin tipus d'impacte s'espera obtenir? 
Com el projecte és de mitjà termini – dura 18 mesos -, la idea és desenvolupar un projecte molt potent en poc temps perquè pugui tenir impacte i ressonància entre l'ecosistema de museus, operadors culturals, desenvolupadors de tecnologies físic-digitals’, així com marques que vulguin apostar pels nous formats de consum de cultura de les noves generacions. Comptem amb un potent ‘advisory board’ de partners com Adidas, el MACBA, IDEAL space, New Order of Fashion, o el ‘Institut Català de les Empreses Culturals’, entre d'altres.  A Elisava Research apostem per "sacsejar al sistema, l’establert", i amb aquest projecte ho estem i estarem demostrant.

Què creieu que suposa per a l'escola poder desenvolupar aquest projecte?  
VIBE es suma a la llista de projectes europeus liderats per Elisava Research. Amb aquest ens posicionem com a escola universitària d'excel·lència acadèmica i aplicada, però sobretot com a unitat de recerca que innova des del disseny i l'enginyeria, amb una mirada a l'emprenedoria i nous models de negoci, així com en els nous futurs digitals i les noves formes i experiències de consum de la cultura digital. 

 

Ens veiem aviat a VIBE App ;)
Saúl Baeza i Laura Clèries - Elisava Research  
Si vols posar-te en contacte amb nosaltres pots escriure'ns a: research@elisava.net