Notícies

Un equip del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial viatja a la Xina per conèixer la indústria i prototipar en advanced textiles

Data:


Un equip d'estudiants i professors del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial d'Elisava, investiguen i desenvolupen noves propostes des del challenge 'Designing with Smart & Advanced Textiles (Beyond the Body)', treballant el disseny i desenvolupament de productes vinculats al sector dels teixits avançats des de la perspectiva i técica industrial, la programació i la visió d'innovació que genera aquesta matèria avançada.

La indústria mainstream de les grans empreses d'aquest sector ha generat un gran canvi en la forma de dissenyar i construir calçat esportiu. Aquest fet ha aportat una base d'investigació i innovació en smart i advanced tèxtils, tecnologia que crea una interessant oportunitat de disseny extrapolable a altres sectors. Aquest projecte busca entendre, comprendre i experimentar per traslladar els processos tradicionals cap a la nova indústria digital que permetrà construir des de l'enginyeria dels materials.

En aquest context, un equip de sis estudiants del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial i la directora del projecte Jessica Fernández han viatjat fins a Dongguan (Xina) per conèixer de primera mà la tecnologia del projecte, la implementació dels diferents materials i el desenvolupament industrial de la seva proposta de disseny.

L'empresa K-Tech, capdavantera en el sector industrial tèxtil amb clients com Tommy Hilfiger, New Balance o Nike, ha estat durant tres setmanes l'amfitriona de l'equip d'Elisava. Allà, els nostres alumnes han pogut explorar els sistemes i processos d'innovació en la producció en massa i endinsar-se en l'ecosistema internacional de producció industrial en els sectors tèxtil, electrònic i d'injecció en plàstics.

K-Tech (Changli Textile Technology CO. LTD) és una de les fàbriques de teixit de punt més grans del món. La creació de calçat lleuger i resistent ha obsessionat a la indústria del calçat durant dècades. El concepte original era la creació d'una sabata amb el tacte d'un mitjó però que tingués un suport com el tradicional. Avui dia, la tecnologia de les tricotoses rectilínies ens permet dissenyar una part superior dissenyada de tal manera que els tècnics poden utilitzar diferents materials, patrons, rigidesa o fins i tot fer que tingui una forma 3D. La tecnologia de teixit pla té infinites possibilitats i en K-Tech ens agrada seguir superant els límits, no només treballant en sabates sinó en qualsevol tipus de productes, no només per vestir-los, sinó per portar-los.


Entre les activitats realitzades durant l'estada a la Xina trobem una visita a Salmon Technologe, fàbrica de productes mitjançant injecció de TPU, amb l'objectiu d'entendre un nou concepte a l'hora de fabricar sabates i, al seu torn, implementar-lo en un producte -un mitjó sabata- dissenyat prèviament pels alumnes; la visita a la fàbrica Sleader, on els estudiants han pogut abordar la fabricació d'una sabata en la seva totalitat; o la visita al fabricant de motxilles i complements Frequent Flyer, on els han aconsellat sobre el desenvolupament dels seus prototips. També han realitzat parades a Wargames, fàbrica especialitzada en injecció de plàstic, on han comprès la importància del temps en la mass production; Ortholite, empresa dedicada a la fabricació de plantilles per a grans marques; o Novilab Footwear, proveïdor de sabates d'Inditex.

Bona part del treball s'ha centrat a K-Tech, on els estudiants han pogut aprendre des de la programació de patrons a la finalització de productes mitjançant el 'steaming' (planxa) i el tall làser. Així mateix, s'han centrat en aplicar els coneixements adquirits sobre els seus Treballs Fi de Grau (TFG). Com a resultat, tots els alumnes han obtingut un prototip de gran qualitat i acabats per als seus projectes, completant una intensa formació teòrica però també pràctica.


Crèdits


Alumnes

Daniel Rifaterra Solano
Gerard López Pie
Miquel Cos Martí
Nasim Nounou Ripoll
Nicolas Baques Borrell
Raquel Tresserra Adzet


Empresa

K-Tech


Equip de tutors

Jessica Fernández (Elisava)
Jordi Montaner (K-Tech)
Judit González (Elisava)
Marta González (Elisava)
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies