Notícies

Premi Pritzker 2020 per Grafton Architects, col·laborador d'Elisava al BCN RE.SET

Data:
Yvonne Farrel (esquerra) i Shelley McNamara (dreta). Font: headtopics.com.


El Premi Pritzker 2020, atorgat a Chicago, ha recaigut en el despatx d'arquitectura irlandès Grafton Architects, que dirigeixen Yvonne Farrell i Shelley McNamara. Segons el jurat del Pritzker, Farrell i McNamara han merescut el premi "per la integritat amb que projecten els seus edificis i dirigeixen el seu estudi; per la seva generositat cap als col·legues, posada en relleu, per exemple, a la Biennal de Venècia, de la qual van ser comissàries el 2018; pel seu incessant compromís amb l'excel·lència arquitectònica; per la seva actitud responsable cap al medi ambient i per la seva habilitat per ser cosmopolites abraçant la singularitat de cada lloc a la feina". 

Projecte amb Elisava el 2014

Grafton Architects va col·laborar amb Elisava el 2014 en el marc de BCN RE.SET, circuit d'arquitectura efímera que va tenir lloc en diferents punts emblemàtics de la ciutat. Impulsat amb motiu de la commemoració de l'Tricentenari, BCN RE.SET, comissariat per l'arquitecta Benedetta Tagliabue (Fundació Enric Miralles) i el director escenogràfic Alex Ollé (La Fura dels Baus), va tenir, entre altres objectius, motivar la reflexió sobre conceptes com la identitat, la memòria o la democràcia.

Elisava i Grafton Architects van treballar conjuntament en el projecte 'Memory Box / House of memory', instal·lació efímera a Arc de Triomf. Partint del concepte Memòria, l'estudi d'arquitectura i els/les alumnes de Grau i Màster d'Elisava van idear un espai de trobada per compartir, xerrar i celebrar la ciutat.

Primera victòria femenina "als Oscar" de l'arquitectura

Aquesta és la primera vegada que el premi arquitectònic més reconegut i important a nivell mundial es concedeix a un equip íntegrament femení. El 2004 el va guanyar, en solitari, l'arquitecta d'origen iraquià Zaha Hadid; el 2010, el despatx japonès Sanaa, integrat per una dona, Kazuyo Sejima, i un home, Ryue Nishizawa; i el 2017, la firma d'Olot RCR, formada per Carme Pigem, Ramon Vilalta i Rafael Aranda. No obstant això, mai abans en la història dels Pritzker des de la seva primera edició el 1979, el premi havia recaigut en un equip format únicament per dones.
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies