Notícies

Estudiants d'Elisava impulsen el projecte 'Dissenyem Comerç' per dinamitzar el comerç de proximitat a la Sagrera

Data:


Els alumnes del Grau en Disseny d’Elisava han dut a terme l’acció Sagrerenc/a de l’any, a la plaça Masadas de la Sagrera. Aquesta acció ha estat dissenyada pels estudiants d’Elisava en col·laboració amb l’Associació de Comerciants de la Sagrera Activa (SAAC), el districte de Sant Andreu, Barcelona Activa i el Museu del Disseny.

En aquest projecte s’ha dut a terme una primera fase preliminar, que ha consistit a prendre la temperatura al barri. Entendre, per part dels alumnes, quins són els trets específics de la Sagrera i conèixer de primera mà l’opinió dels veïns i veïnes. La Sagrera és un barri amb personalitat pròpia i era indispensable situar-se en el lloc i saber quina és la percepció que els i les veïnes tenen del seu propi barri, de les seves institucions, dels seus llocs més singulars i de les seves activitats més representatives. Des d’Elisava, entenem que el comerç local, més enllà de la seva funció comercial i de servei, és un aspecte central en la vida social del barri, marc indispensable per teixir comunitat i generar una relació amb la ciutat, entre veïnes, a una escala més confortable i acollidora, en definitiva, humana.

Després d’un mes treballant en la ideació del projecte, aquest dijous 27 de maig, entre les tres i les set de la tarda, l’equip d’estudiants d’Elisava ha dissenyat una primera acció anomenada Sagrerenc/a de l’any. L’objectiu és doble: d’una banda, donar a conèixer el projecte Dissenyem comerç als veïns. De l’altra, parlar amb el veïnat, saber què pensen, què valoren del seu barri, què troben a faltar o què creuen que és millorable.

Per a dur a terme aquesta acció, s’han disposat uns miralls pels diferents comerços del barri on qualsevol veí es pot veure reflectit com a Sagrerenc/a de l’any. Tots som barri i el projecte no tindria sentit sense la participació del veïnat. És per això que l’acció s’enuncia amb un cartell-mirall que inclou la presència dels veïns quan el miren. Aquest cartell/mirall va emplaçar als veïns a participar en l’acció Sagrerenc/a de l’any, quan els veïns i veïnes es van trobar un dispositiu mòbil a la plaça Masadas, on es van anar recollint les visions dels veïns.

Dissenyem comerç és un projecte impulsat per la regidoria de Turisme i Indústries Creatives juntament amb la regidoria de Comerç, Mercats, Hisenda i Règim interior i el Disseny Hub Barcelona. L’objectiu principal és promoure el comerç de proximitat, aspecte central en l’articulació del teixit social i veïnal dels barris de la ciutat. Per al seu desenvolupament Dissenyem comerç compta amb la participació de diferents escoles, reconeixent una important vessant pedagògica en la seva determinació i, al mateix temps, aprofitant el potencial creatiu, tècnic i artístic, de les generacions més joves.

L’any passat, un grup d’estudiants d’Elisava va desenvolupar un programa pilot en col·laboració amb l’eix comercial de Sants - Les Corts. Aquest any, un altre grup d’estudiants ha desenvolupat aquest segon projecte, en col·laboració amb l’Associació de Comerciants de la Sagrera (SAAC), el districte de Sant Andreu i Barcelona Activa.
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies