Notícies

Estudiants d’Elisava creen la primera motocicleta off-road de rescat esportiu 100% elèctrica

Data:


Alumnes del 4t curs del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial i del Grau de Disseny d’Elisava, han dissenyat i fabricat Dayna, la primera motocicleta off-road i 100% elèctrica ideada per oferir un servei de rescat i assistència en esdeveniments esportius.

El vehicle de dues rodes facilita un accés més àgil dels equips de rescat i mèdics a la zona on es troba el ferit per tal de poder tractar-lo de forma inicial i decidir de forma ràpida si cal evacuar-lo utilitzant altres transports mèdics. Dayna és medicalitzada i incorpora l’equipament i materials necessaris per dur a terme tractaments bàsics i estabilitzacions de ferits.

Dayna es basa en un nou sistema smart amb connexió IoT, sensors de punts cecs i de proximitat, Bluetooth i GPS que permetria reduir el temps d’actuació durant els serveis de rescat. En cas de produir-se comercialment, la motocicleta seria capaç d’integrar la informació dels dispositius de tracking GPS i la combinaria amb les dades de les aplicacions dels corredors per tal d’analitzar el seu moviment. Dayna preveuria així accidents o situacions en les quals el corredor pot necessitar assistència abans fins i tot que la sol·liciti, per exemple detectant una aturada massa llarga d’un corredor potencialment t ferit, entre d’altres.

Connectivitat entre diferents paràmetres de conducció

Dayna es connecta a través del dispositiu mòbil per augmentar les capacitats de comunicació, amb la connectivitat GPS i satèl·lit incorporada. En situacions de cobertura insuficient per telèfon o ràdio, la motocicleta podria activar directament la comunicació per satèl·lit, possibilitant una comunicació ràpida.

La motocicleta integra a més una pantalla que permet ajustar els paràmetres de conducció, triant entre les diferents modalitats en funció del terreny i la bateria restant. A través de la pantalla també es poden activar els llums especials per al servei d’intervenció per d’alertar a les persones que es trobin en el rang d’actuació de la motocicleta. Dayna compta amb dues bateries extraïbles i intercanviables, llums d’emergència i un maleter amb espai per portar els elements necessaris per a realitzar rescats.


Procés de disseny i fabricació de Dayna

L’Elisava Racing Team està format per 11 alumnes de l’Escola i des de l’octubre   de 2019 ha treballat el disseny integral de la motocicleta. L’equip, que tot  treballar en en plena plena pandèmia ha desenvolupat íntegrament el projecte, ha realitzat un treball de camp amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), el Grup de Rescat i Actuacions Especials (GRAE), enginyers de Plans d’Autoprotecció i corredors reconeguts mundialment.

Els alumnes han dissenyat i fabricat la motocicleta des de zero d'acord amb diversos estudis desenvolupats per l’equip, centrats en ergonomia, mecànica, electrònica i interacció amb l'entorn. Elisava Racing ha apostat per la innovació amb la implementació de tecnologies punteres a la indústria com la fabricació additiva per dissenyar i fabricar tots aquells components no estàndards del vehicle o l'adaptació i optimització d'un xassís de producció d'una motocicleta de Gas-Gas d'enduro a un power train elèctric. Els alumnes han utilitzat eines digitals punteres com els softwares d'anàlisis, simulació i optimització per seguir un procés de desenvolupament molt proper a l’usat per la indústria de les motocicletes.

Dayna és la segona motocicleta elèctrica desenvolupada per alumnes d’Elisava, i s’ha creat en el marc de la participació de l’Elisava Racing Team al Barcelona Smart Moto Challenge. Aquesta competició internacional s’ha ajornat degut a la pandèmia i se celebrarà previsiblement l'estiu de 2021 i repta a universitats de tot el món a fabricar una motocicleta de competició 100% elèctrica.

Campanya de crowdfunding

L’Elisava Racing Team va captar 3.600 € a través d’una campanya de crowdfunding a la plataforma Verkami per costejar les despeses de fabricació de la motocicleta. Els resultats d'aquesta campanya mostren l’interès que genera el projecte per la seva innovació.

Partners que han col·laborat en el procés de fabricació i disseny

TORROT, GAS GAS, OLLÉ, TALLERS FONTANET, ARIBELL, DS MANTENIMENT INDUSTRIAL, BCN3D, ARRK, SICNOVA, PROMETAL 3D, TECNIPROTOS, CODICAD, ROTPAR, DINAMICA, SEVTRONIC, RM ELECTRONICS, CERO, IBO, ADDITION, XTRIM, PTC, ALTAIR, ASORCAD, HEBO, MORAD, AFV INICIA, TALLERS FABI, J. JUAN, GALFER, MOTOS PRÍNCEP, RIEJU, DIGIFAB, SKF, BÖLLHOFF, IGUS, SIGNES, FARMÀCIA LA PUNTUAL, ENERGUS, RS, ALBUFERA ENERGY STORAGE, RADIKAL ENDURO, ROCCOS RANCH i ENGINYERS BCN.

Elisava Racing Team
Elisava Racing Team