Notícies

Estudiants del Màster en Arquitectura Efímera reivindiquen les relacions personals amb una instal·lació a Olot

Data:


[Notícia actualitzada el 21/10/20]


Els estudiants del Master’s Degree in Ephemeral Architecture and Temporary Spaces (MEATS), amb el suport de l’Ajuntament d’Olot, han dissenyat ‘Tant lluny, tant a prop’, una instal·lació temporal estrenada el passat mes de juliol al Firal de la ciutat i que ara inicia un trajecte itinerant per diversos espais públics de la capital de La Garrotxa.

El projecte s’emmarca en la unitat que el MEATS dedica cada any a l’arquitectura d’emergència i respon a la necessitat urgent de revisar el concepte de distanciament social sorgit arran de la pandèmia de la Covid-19; un terme molt controvertit que, segons els autors del projecte, pot tenir unes conseqüències devastadores si la nova realitat s’allarga en el temps.

Segons els seus responsables, és moment de fer noves propostes que treballin amb la distància física com una oportunitat per generar dinàmiques de creació d’empatia i cohesió social, evitant solucions regulatòries i coercitives que representin una versió degradada de la situació prèvia a la pandèmia.

El distanciament com a oportunitat per a la interacció

‘Tant lluny, tant a prop’ planteja noves dinàmiques de relació en l’espai col·lectiu que treballen amb la distància física com un factor d’activació de relacions íntimes. Es tracta d’entendre el distanciament social forçat per la pandèmia com una oportunitat per generar interacció enlloc d’aïllament. 

En aquest sentit, el projecte proposa una sèrie de miralls sonors mòbils situats a l’espai públic que faciliten la construcció de múltiples escenaris d’interacció mitjançant lògiques pròpies del joc: un concert on els espectadors, tot passejant, poden escoltar la música per pistes separades; un joc del telèfon gegantí; o un missatge personal transmès a través d’una plaça plena de gent són algunes de les seves aplicacions. Com a resultat, ‘Tant lluny, tant a prop’ ens permet xiuxiuejar un secret a cau d’orella a 20 metres de distància, una experiència molt íntima que la llunyania converteix en màgica.

El projecte ha estat íntegrament concebut, desenvolupat i construït pels estudiants del MEATS i els professors Xevi Bayona, Toni Montes i Roger Paez amb el suport de l’Ajuntament d’Olot. A partir de dilluns 19 d’octubre i durant tres setmanes es podrà visitar al parc de les Mores. A continuació, es traslladarà al parc del carrer Gòdua del barri de Bonavista i, finalment, a la plaça Pla de Dalt de la localitat.

Foto 1: Xevi Bayona i Tiago Rosado. Fotos 2, 3, 5: Xevi Bayona. Foto 4: Tiago Rosado.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies