Notícies

Entrevista amb Isabel Ordóñez i Raul Goñi de Plastic Justice Project, projecte liderat per Elisava Research

Data:


Parlem amb Isabel Ordóñez i Raul Goñi sobre Plastic Justice Project liderat per Elisava Research i el seu seminari online que tindrà lloc el 08.02.2021.

Isabel, Raul, parleu-nos una mica més sobre Plastic Justice Project.
Plastic Justice Project és una col·laboració educativa paneuropea entre cinc acadèmies d'art i disseny de la Haia, Reykjavík, Barcelona, Londres i Vilnius. Juntament amb científics i ONG regionals compromesos amb el medi ambient, el programa educatiu, que inclou una conferència, una exposició i un lloc web, se centra en l'impacte a llarg termini dels micro plàstics invisibles en el cos humà i el medi ambient. Plastic Justice té com a objectiu crear nous coneixements a través de l'intercanvi acadèmic creuat i la recerca de camp que promou l'educació en disseny conscient per a la pròxima generació.

Què podrem trobar en el seminari online que tindrà lloc aquest pròxim dilluns 8 de febrer?
Plastic Justice Actions és un seminari online que proporcionarà una introducció al tema dels micro plàstics per a qualsevol persona interessada a aprofundir en aquest tema. Els millors investigadors en el camp descriuran l'efecte que tenen els micro plàstics en el medi ambient i la salut humana. Diferents actors mostraran les accions actuals preses per a abordar el desafiament dels micro plàstics de les ONG, les empreses i la regulació europea. Pots consultar el programa complet i inscriure't abans del 08.02 en aquest formulari.

Com podrem veure implicats als estudiants de Elisava en el projecte?
Cinc estudiants d'Elisava desenvoluparan un projecte en torn del tema dels micro plàstics, basat en la col·laboració amb l'ONG local Libera, i participaran en activitats d'aprenentatge col·lectiu amb estudiants d'altres institucions associades per a abordar aquest complex problema de sostenibilitat. Durant el primer any dels projectes, s'animarà als estudiants de totes les institucions a desenvolupar un projecte relacionat amb els micro plàstics. Mentre que, en el segon any, els mestres de cada institució col·laboraran en la definició d'una guia perquè els mestres involucrin temes complexos de sostenibilitat en l'educació de l'art i el disseny.

Expliqueu-nos de quina manera poden el disseny i la recerca ajudar en els efectes dels micro plàstics...
La recerca en el cas dels micro plàstics és fonamental, ja que, en ser partícules molt petites, és un problema que pot passar molt desapercebut si no es mesura i observa amb una certa mena d'instruments. El preocupant és que la recerca ens mostra que aquestes partícules ja estan en el nostre ambient, el nostre menjar i fins i tot en la nostra sang, sense que ho notem. Això ens crida a fer alguna cosa al respecte, i aquí és on el disseny té un rol important. Si podem dissenyar solucions basades en la informació que ens proveeix la recerca en aquest camp, podem contribuir a reduir la quantitat de micro plàstics als quals ens exposem, i a dissenyar sistemes que ens permetin remeiar el mal ambiental que hem provocat per l'excés de plàstics en l'ambient.”

I finalment quin tipus d’impacte s’espera obtenir del projecte Plastic Justice?
El primer impacte que esperem del projecte Plastic Justice, és que alumnes generin diferents propostes que contribueixin a bregar amb el problema dels micro plàstics. Però a part d'això, esperem que la col·laboració amb aquestes altres 4 universitats europees ens ajudi a generar llaços internacionals per a projectes i col·laboracions futures entre les universitats, però també entre els estudiants que participen d'aquestes activitats. Aquest tipus de col·laboracions internacionals són essencials per a bregar amb problemes de sostenibilitat complexos com el que estem abordant en el projecte. Per això, a través d'aquest projecte, busquem ensenyar a treballar en equips internacionals, que siguin capaços de proposar solucions locals a problemes globals. Us esperem al seminari online 😊.

Consulta el programa complet i inscriure’t gratuitament al següent link: