Notícies

Els perills de l'algoritme en temps del coronavirus – Article del Dr. Ariel Guersenzvaig

Data:


Contràriament a la idea instaurada en l'imaginari col·lectiu, el concepte d'intel·ligència artificial no és sinònim d'objectivitat. Cap algoritme és neutral: són creacions humanes, dissenyades per equips d'experts que especifiquen els criteris per prendre una decisió.

Partint d'aquesta realitat i davant l'anunci del Govern espanyol que treballa en algoritmes per prendre decisions sobre els pacients de COVID-19, el Dr. i professor d'Elisava Ariel Guersenzvaig signa juntament amb David Casacuberta (UAB) un interessant article al diari El País.

En el text, els seus autors recomanen un seguit de mesures a tenir en compte per part de les autoritats polítiques i sanitàries per tal de garantir decisions justes i objectives en l'àmbit de la salut, un sector sotmès a una enorme pressió aquests dies com a conseqüència de la crisi del coronavirus. En aquest context, el que es vol evitar és, arribat el cas, un mal ús de sistemes automàtics com els algoritmes per prendre decisions sobre els pacients d'un hospital.

Entre les recomanacions de tots dos experts trobem diversos punts a destacar:

  1. Establir auditories tècniques i ètiques.
  2. Implementar un resultat final de l'algoritme que no sigui una simple puntuació, sinó, per exemple, una sèrie de criteris o dimensions informatives que ajudin al personal sanitari a prendre millors decisions.
  3. Fer explícits els criteris i normes utilitzats per l'algoritme per poder comprendre i justificar el per què de determinades decisions.

Finalment, els dos autors conclouen que és de vital importància que els resultats de l'algoritme no siguin vinculants: els professionals sanitaris i no "el sistema" han de ser els que decideixin.

El Dr. Ariel Guersenzvaig és Director del Màster Universitari en Disseny i Comunicació i Codirector del Màster en Disseny i Direcció de Projectes per a Internet d'Elisava.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies