Notícies

Elisava participa en la petició d'una gestió ètica de les dades personals durant la crisi del COVID-19

Data:


En moments com l'actual, tota ajuda en la lluita contra la propagació de la pandèmia del COVID-19 és imprescindible. Una ajuda que no només afecta al sector sanitari i el d'aprovisionament d'alimentació i altres serveis bàsics. També entren en joc altres àmbits estratègics –sovint vitals– per millorar les mesures de contenció, com són el tecnològic i el de l'anàlisi i tractament de dades. Però en aquest context, com poden conviure el dret a la privacitat dels ciutadans i altres drets més immediats i prioritaris com el de la vida?

Partint d'aquest dilema i de la necessitat de preservar la privacitat de la ciutadania en el context de l'actual estat d'alarma, un grup de 60 advocats, acadèmics i experts de categoria internacional han signat una carta adreçada al Govern d'Espanya en relació al tractament de les dades personals a través de les apps sorgides (i de les que puguin sorgir) en el marc de la lluita contra la pandèmia.

Un dels signants de la carta és el Dr. Ariel Guersenzvaig, director del Màster Universitari en Disseny i Comunicació i Codirector del Màster en Disseny i Direcció de Projectes per a Internet, tots dos programes d'Elisava.

El comunicat vol deixar clars dos punts bàsics:

  1. El suport al Govern en el seu ús de tecnologia que afecti dades personals, potestat ja recollida en l'article 9.2 del Reglament General de Protecció de Dades de la Unió Europea per a casos excepcionals com l'actual crisi del coronavirus.
  2. La defensa que l'ús d'aquestes dades és només per a un objectiu i durant un termini estricte de temps.


Límits a la recopilació de dades personals

Segons el text, els límits per a la recopilació de dades personals han de ser bàsicament de tres tipus:

  1. Que sigui segura i proporcional. Les autoritats no poden aprofitar aquesta crisi per augmentar el seu control o coneixement de la ciutadania.
  2. Que la conservació de les dades tingui un objectiu i caduqui. El període de crisi ha de tenir un objectiu i un límit. Evitar que les dades més sensibles, com els de geolocalització o salut, romanguin en actors públics i privats que poden vendre'ls a tercers. Una sola excepció: l'aprofitament científic de la seva anàlisi fins que hi hagi una vacuna per al COVID-19 en un termini de 18 mesos ".
  3. Que el desenvolupament de les eines sigui curós amb les dades. Que "les dades personals no siguin accessibles, sense la intervenció de la persona, a un nombre indeterminat de persones físiques".

Finalment, la carta demana la creació d'un grup específic i permanent, com ja existeix, per exemple, a Dinamarca, format per "representants del Govern d'Espanya, la comunitat científica, companyies tecnològiques i experts en protecció de dades", entre d'altres agents, que eviti que s'implanti "en el territori nacional un estat de vigilància tecnològica permanent".

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies