Notícies

ELISAVA amb l’òpera

Data:

Set estudiants de Grau en Disseny d’ELISAVA han participat durant el darrer trimestre del curs 2011/2012 en un projecte acadèmic en col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu. La col·laboració, enmarcada en l’assignatura de Projecte Audiovisual, de tercer curs, tenia com a finalitat la creació de diferents càpsules audiovisuals per il·lustrar algunes de les òperes programades al Liceu.

Els alumnes de l’Escola han treballat obres de Richard Wagner, Jacques Offenbach i Antonín Dvořák, n’han valorat els diferents elements que hi intervenen i han escollit aquells aspectes que volien destacar en el seu discurs. Raffaella Perrone ha estat l’encarregada de la coordinació del projecte i Sergi Carbonell de la tutorització.

El web del Gran Teatre del Liceu donarà visibilitat a la programació de cada òpera a través de la reinterpretació creativa audiovisual dels estudiants d'ELISAVA.

Der fliegende Holländer - Richard Wagner

Autors: Martí P. Palau i Ariadna Veas

El projecte busca reflectir allò que l’òpera representa des d’un punt de vista emocional, explorant la possibilitat de crear un enllaç amb l’espectador a través de les imatges mostrades: gestos, detalls, moviments que tothom reconeix i que són sinònims de sentiments universals.

Mitjançant la imatge real es realitzen una sèrie de plans molt tancats i concrets que permeten capturar només aquests detalls, donant total protagonisme a les subtileses de les petites accions realitzades. D’aquesta manera, la història de L’Holandès Errant es va obrint pas fins arribar al clímax. Cap dels plans és gratuït. Tots representen o ens remeten a emocions concretes.

El fet d’escollir el blanc i negre tampoc és aleatori: el to de la narració, de les imatges mostrades i la música utilitzada exigia que la imatge tingués aquest tractament, atorgant-li un aspecte molt més seriós i en concordança amb l’estètica general de la peça.

Aquesta manera de plasmar les emocions, els sentiments, i finalment el punt àlgid d’aquesta història, deixa de banda la narració objectiva, i té com a finalitat ensenyar els “budells” de l’òpera mateixa, mostrar-la tal com és: una barreja d’amor, alegria, redempció, però també amb moments de tristesa, soledat o fúria. L’Holandès Errant és una història plena de matisos i emocions molt profundes i viscerals que tenen la capacitat d’emocionar a l’espectador, fent que s’identifiqui amb elles i que alhora tingui una percepció de la història com allò que és: una narració atemporal.

 

 

Els Contes de Hoffmann de J. Offenbach

Autors: Pol Bas i Daniel Planas

La peça explica de forma resumida l’òpera de Els Contes de Hoffmann de J. Offenbach. Hi veiem representades algunes de les escenes de l’obra mitjançant il·lustracions animades.

La nostra idea no ha estat explicar literalment tota la història, sinó que ens hem centrat en els detalls que hem cregut més importants i hem extret l’essència per mostrar a l’espectador una visió diferent de l’original.

Cada escena busca mostrar els sentiments i les vivències del personatge principal.

La cançó “I Do” de Rob Costlow ha estat escollida en consonància amb la peça audiovisual per accentuar el caràcter melancòlic i nostàlgic de l’òpera.

 

 

Recepta de sentiments - Rusalka

Autores: Irene Mallafré, Carla Molins i Patrícia Peix

Els sentiments són quelcom intrínsec a una òpera. Rusalka és representada a partir d’aquells sentiments que marquen el destí de la seva protagonista. L’art culinari mostra la innocència, la dolçor, l’amor, la traïció, el desengany i la mort com a elements que interactuen, i condueixen l’espectador fins al clímax i desenllaç de l’obra. Per tant, el pastís resultant és en si l’òpera de Rusalka, ja que conté tots els ingredients per ser representada.

 

 

Amb la col·laboració de:

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2251","attributes":{"height":290,"width":760,"class":"media-image media-element file-media-large"},"link_text":null}]]