Notícies

El projecte europeu FURNISH promou el redisseny dels espais públics per evitar la propagació del COVID-19

Data:


La majoria de nosaltres ho hem viscut en primera persona: després dels mesos de confinament estricte viscut a tot el país arran del COVID-19, quan vam poder tornar a sortir al carrer, una realitat es va fer més evident que mai: els nostres carrers, places i parcs, en definitiva, les nostres ciutats, no estan preparades per passejar, per moure's i, en una paraula, per viure-hi. Els espais públics es van omplir excessivament, fent impossible garantir el distanciament social. És per aquest motiu que moltes ciutats europees estan redissenyant els seus espais públics.

En aquest context, l'European Institute of Innovation & Technology (EIT) - Urban Mobility va llançar una crida per abordar els reptes de mobilitat urbana plantejats per la pandèmia. La convocatòria forma part de la Iniciativa de Resposta a les Crisis de l'EIT, que contribueix directament a les accions de la Unió Europea davant del COVID-19. Un consorci liderat per CARNET, iniciativa coordinada per CIT UPC amb la participació d'Elisava, la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), l'Ajuntament de Milà i AMAT, va guanyar una de les subvencions amb el seu projecte FURNISH (Fast Urban Responses for New Fins i tot Spaces and Habitat).

FURNISH organitza una convocatòria oberta a equips amb l'objectiu d'evitar la propagació del COVID-19 mitjançant el redisseny i la reorganització dels espais públics. A més, també busca augmentar la capacitat de fabricació digital local, una tendència creixent, com ha demostrat el subministrament descentralitzat de material imprès en 3D per al personal sanitari durant la pandèmia. 


Convocatòria oberta per a fabricants i dissenyadors de tota Europa


La convocatòria del projecte FURNISH està oberta a equips de tota Europa. Tots els grups hauran d'estar formats per una entitat de disseny (professional, acadèmica o institucional), així com una empresa de fabricació del seu mateix municipi. Un total de 7 equips participaran en el projecte; 4 seleccionats a través de la convocatòria oberta i 3 encapçalats pels socis de FURNISH (UPC / Elisava / IAAC).

Els equips treballaran de forma col·laborativa en nous projectes de mobilitat i dissenyaran elements urbans mòbils temporals per reconfigurar els espais públics. Les propostes contemplaran la reorganització dels espais públics, especialment d'aquells que presenten més problemes d'aforament, mitjançant l'ús d'aquests elements. "La crisi del COVID-19 és una oportunitat per fomentar un disseny, ús i gestió dinàmics de l'espai públic, en el qual el distanciament social impulsi la interacció en lloc de l'aïllament", afirma Roger Páez, director del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals (MEATS) d'Elisava i cap de projecte de FURNISH de l'Escola.

L'acceptació de sol·licituds d'equips s'obrirà del 10 al 25 de setembre, després del qual els equips comptaran amb dos mesos de treball assessorat. El procés acabarà al desembre, quan tots els resultats i materials creats es publicaran a la Plataforma d'Innovació Oberta i estaran disponibles gratuïtament. Així mateix, el projecte crearà un repositori en codi obert de coneixements relacionats amb la planificació urbana, la mobilitat, el comportament social i els elements urbans, que podrà reproduir-se en qualsevol lloc de món.

Aquest projecte està finançat per EIT Urban Mobility, una iniciativa de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT). EIT Urban Mobility actua per accelerar positivament canvi de mobilitat per fer més habitables els espais urbans. Més informació: www.eiturbanmobility.eu.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies