Notícies

Design for City Making

Data:


Què pot fer el disseny per desencadenar i donar suport a la innovació social i promoure una ciutat col·laborativa, resilient i sostenible?

Design for City Making, in Barcelona (DxCM), és una plataforma d'iniciatives de disseny impulsada per Elisava en col·laboració amb diferents agents i institucions. Cada projecte presentat és una contribució autònoma al procés de construcció social de la ciutat (‘city making’). En conjunt, aquests projectes són una primera exploració del significat i les possibilitats d’implementació a Barcelona de l'escenari de la Ciutat Col·laborativa, i exploren   les possibilitats del disseny, així com de les escoles de disseny, d’esdevenir agents en la transformació positiva de la ciutat.

DxCM és una plataforma transversal impulsada per Elisava que va començar l'octubre de 2017 i que es preveu tindrà 3 anys de durada. Coordina i crea sinergies entre diferents equips de professors, investigadors i estudiants, els quals treballen en temes específics de millora de la ciutat que van sorgir de les converses amb diferents agents de Barcelona. La primera fase, a la qual ens referim com a DxCM/1, va durar sis mesos, des de desembre de 2017 fins a juny de 2018. Durant aquest període, es va identificar un grup de vuit projectes realitzats a Elisava que ja s'estan desenvolupant i que es mouen en direcció al DxCM, permetent donar visibilitat a alguns dels rols que el disseny pot jugar en la construcció social de la ciutat.

Quatre línies de recerca

1. Disseny per a la cohesió social. Connexió de persones i generació d'espais públics
Projectes capaços de reteixir el teixit social construint vincles socials entre diferents ciutadans, immigrants i turistes inclosos. D'aquesta manera, poden entrellaçar les diferències socials i trencar les preconcepcions i les bombolles de comunicació. Col·laboren en la revitalització de l’espai públic.

2. Disseny per a la regeneració del patrimoni comunal. Construcció de comunitats relacionades amb els llocs i la seva cura
Projectes que relacionen espais físics amb xarxes de persones disposades i capaces d'atendre’ls. En fer-ho, col·laboren a generar o regenerar béns urbans comunals (pensats com a béns relacionals que milloren la qualitat de vida, que es produeixen i es gaudeixen en comunitat).

3. Disseny per a la producció urbana. Millora de la fabricació distribuïda i l'economia circular
Projectes que donen suport i connecten diverses activitats productives. Enriqueixen els ecosistemes urbans en ressituar la producció (i, per tant, els llocs de treball i el capital social relacionat) a la ciutat.

4. Disseny per a les infraestructures urbanes. Millora de l'ecosistema possibilitador amb una plataforma col·laborativa híbrida
Projectes que generen condicions gràcies a les quals poden sorgir i prosperar diferents iniciatives de col·laboració. Els seus resultats (com ara el coneixement, els productes, els llocs i les plataformes digitals) es consideren components d'una nova infraestructura material i immaterial.

DxCM inicia el proper mes de maig una sèrie d’actes i converses públiques sota el títol de ‘The city of inter-actions. Connectant persones i espais’. Més informació aquí

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies