Notícies

Carta de Javier Peña, Director General i Científic d'Elisava

Data:

Hola a tots i totes,

No puc deixar de començar aquesta carta, un cop més, desitjant que aquestes paraules us arribin a tots i a totes en perfecte estat de salut i, el que és igual d'important, en perfecte estat emocional. No imaginàvem, el dia que ens vam veure obligats a tancar les portes de l'edifici d'Elisava a la Rambla 30-32 de pressa i corrents, que aquest tancament durés tant de temps i menys imaginàvem que l'impacte de la pandèmia i la crisi associada a nivell humà fos tan dur. Malauradament hem tingut una lamentable mostra a la nostra comunitat. Segur que algun d'aquests dies se'ns ha passat pel cap pensar que aquesta situació seria la fi del món que coneixem i el principi d'un món que volem conèixer una mica més. Un món que ha començat a emergir en unes condicions molt específiques -allò que va començar sent una excepció de ben segur que acabarà convertint-se en norma- i en què tota la comunitat d'Elisava està donant el màxim com a expressió de responsabilitat i sobretot de compromís.

Molts models i processos estan canviant i el model pedagògic no és una excepció. Estem tots vivint aquest canvi i el que és més important estem tots implicats en ell, sentint-nos part rellevant d'aquest canvi. Aquest fet és fonamental ja que sentir-se rellevant en un procés és un punt de partida necessari per a fer que el resultat sigui integrador i aconsegueixi aglutinar el màxim d'energia necessària per transformar la realitat. Ho estem fent i això implica que ho podem seguir fent.

Està sent molt bonic percebre com a hores d'ara s'estan generant relacions de confiança a tots els nivells, com es desborda l'alegria per petites coses abans imperceptibles, com dins de la incertesa la decisió emergeix i com dins de la queixa l'agraïment comença a obrir-se pas. Considero que tot això són senyals que indiquen d'alguna manera que estem en el bon camí, que som capaços d'observar amb perspectiva i que no sempre allò negatiu pesa més que allò positiu. I quan això passa (fem que sigui molt sovint) és important gaudir d’això. Si sabem que a igual volum, és la densitat el paràmetre que aporta valor per controlar el que pesen les coses, l'impacte que tenen, sabem que controlant la densitat de totes les nostres accions serem capaços de volar com el Titani, de protegir dels raigs X com el Plom i qui sap que més.

A poc a poc s'acosta la tan desitjada tornada i amb ella emergirà una "nova normalitat" i nous reptes. Potser un dels més importants serà tornar a sentir la materialitat que en molts casos s'ha perdut en aquests dies en què gairebé tot ha estat virtual. Recuperar el projecte i la seva materialitat ens ha d'ocupar i hem d'estar a l'alçada. Recuperar entre tots aquesta materialitat humana i física ens ha de permetre connectar una altra vegada amb aquest nou món que entre tots, des del cor i la raó, estem construint per a fer que demà continuï essent un gran dia. I segueixi essent un gran dia que ens necessita a tots i totes nosaltres.

Una forta abraçada a tots i totes, cuideu-vos i continueu bategant que ens queda molt per gaudir.

A la vostra disposició.


Javier Peña
Director General i Científic d'Elisava

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies