Notícies

'Balisa' i 'Orwell', premiats als Isola Design Awards

Data:
'Balisa', d'Ariadna Sala.

Els Treballs Fi de Grau Balisa i Orwell han guanyat els Isola Design Awards, iniciativa nascuda en el marc de la Setmana del Disseny de Milà per donar veu als i les disenyadors/es emergents.

Balisa, de l'alumna del Grau en Disseny Ariadna Sala i tutoritzat per Danae Esparza, és una eina terapèutica que acompanya i dóna suport al procés de curació dels adults supervivents d'abusos sexuals infantils. El projecte consta d'una sèrie de peces que faciliten la comunicació entre el psicòleg i la víctima a través de la representació en volum de les emocions experimentades durant el procés de curació.

Cada emoció està lligada a una peça i aquestes s’apilen i formen un tòtem que la persona s’endú a casa amb l’objectiu de seguir la seva gestió emocional de forma independent i delimitant una zona de seguretat. A diferència d'altres temes relacionats amb la teràpia psicològica, actualment no hi ha eines disponibles per ajudar a controlar el trauma causat per l'abús sexual infantil. Per això, l'estudiant ha comptat amb la col·laboració de supervivents i psicòlegs especialitzats en la matèria durant el procés de recerca i experimentació i també per dissenyar aquesta eina.

Aquest projecte planteja una reflexió sobre el paper del disseny en l’aportació de recursos per a la millora d’aquesta problemàtica i, al mateix temps, contribueix a la visibilitat i comunicació d’aquest tema tabú per a la societat, accions necessàries per a la seva eradicació.
 

'Orwell', de Sergio Garcia (Usolamente).

Orwell, de l'alumne del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial Sergi Garcia (Usolamente) i tutoritzat per Oscar Tomico, Saúl Baeza i Lluis Sallés, és un sistema de productes que ofereix privadesa d’identitat a les xarxes socials. Els productes interactuen fàcilment, sent el primer físic i portable i el segon digital. Utilitza una plataforma en línia ja establerta com a espai virtual per treballar (Instagram). Al mateix temps, crea consciència dels usuaris sobre els problemes associats a la manca de poder de decisió quan la seva imatge apareix en una publicació en línia o quan publiquen imatges d'altres persones, amb o sense el seu coneixement.

Una part del projecte és el símbol o logotip anomenat Orwell, que es col·loca a la roba com a estampat. La segona part és Orwell_Noise, una eina digital creada amb Spark AR de Facebook que reconeix el símbol quan apareix a la càmera i amaga la cara del portador amb una màscara virtual. Amb aquest projecte, la gent podrà comunicar el seu desig de no aparèixer a les publicacions en línia d’altres persones mitjançant la roba que porten, és una manera d'aportar privadesa a l'àmbit online.

'Balisa' i 'Orwell' han estat dos dels 10 projectes d'alumnes d'Elisava nominats a aquests premis, i que han estat votats públicament durant les últimes setmanes.