Notícies

Alumnes d’Elisava i l'empresa Girbau creen un nou material a partir del residu tèxtil

Data:


Alumnes de Materials Avançats del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial i del Programa d’Estudis Simultanis d’Elisava han treballat amb l’empresa Girbau per crear ‘Clint’, un nou material versàtil i reciclable fabricat a partir dels residus tèxtils que queden als filtres de les màquines assecadores. Clint és un pas més cap a un nou model d'economia circular en bugaderia industrial que transforma un residu en un nou material i avança cap al residu zero.

Els estudiants han treballat conjuntament amb professionals del Girbau Lab, la plataforma d’innovació oberta de Girbau –un del principals grups en la fabricació de solucions per la bugaderia industrial al món–.

La innovació de la proposta rau en l’origen de la matèria primera (residu bugader) i en les seves possibles aplicacions, que Elisava i Girbau ja estan estudiant i que poden ser nombroses. Entre altres opcions, Clint podria substituir l’ús de materials plàstics per a fer carcasses de pendrives o ser utilitzat per papereria o packaging. La reutilització d'aquest residu permetrà minimitzar-ne el seu impacte mediambiental i afavorir un procés de rentat sostenible.
 

Girbau Elisava economia circular
Girbau Elisava economia circular
Girbau Elisava economia circular


Cap a l’economia circular en bugaderia industrial

Clint va més enllà de ser un nou material, és una peça del model de circularitat que suposa un avanç en l’activitat bugadera, ja que redueix i revaloritza els residus tèxtils i els dona noves aplicacions. Així mateix, reforça els models de circularitat que redueixin l’impacte mediambiental de les activitats industrials.

En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que les màquines de Girbau renten diàriament arreu del món unes 25.000 tones de roba i, en el cas concret de Catalunya, s’estima que les bugaderies industrials generen 1.500 kg. de residu a la setmana.
 

Compromís amb la innovació i la sostenibilitat

El projecte és un reflex més del compromís d’Elisava i Girbau amb la innovació, la sostenibilitat i la circularitat. Tanmateix, s’inscriu en la política d’Elisava d’impulsar convenis amb l’entorn empresarial i institucional per aportar valor afegir a través de projectes d’innovació i investigació que desenvolupen els alumnes.

Amb aquests convenis els alumnes, sempre tutoritzats per professionals del sector i per professors de l'Escola, tenen l'oportunitat de treballar en entorns reals d'empreses, més enllà de l'oferta formativa que reben. D’altra banda, l’Escola compta amb Elisava Circular, una comissió que té l’objectiu de reduir la petjada ecològica de l’Escola i impulsar bons hàbits i pràctiques vinculades a l’economia circular.