Notícies

Alumnes d’Elisava dissenyen una llitera de salvament per fer més ràpids i segurs els rescats de muntanya dels Bombers GRAE

Data:


Deu alumnes dels Graus en Disseny i en Enginyeria d’Elisava han dissenyat i creat una llitera de salvament, innovadora, desmuntable i plegable, per fer més ràpids i segurs els rescats de muntanya de la Unitat GRAE dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.

TRU01 és una llitera plegable amb 2 metres de llargada i 14 kg de pes que es munta en pocs segons i que es pot transportar a l’esquena, en format motxilla. La proposta està formada per una base rígida feta amb fibra de carboni i unida a una estructura tubular plegable i portable d´alumini; i culmina amb el sac tèxtil fet de poliamida. La llitera ofereix tres possibilitats d’ús per a adaptar-se a les necessitats de cada rescat: només utilitzar la base amb l´estructura, només el sac tèxtil o bé la base i el sac conjuntament.  

La base de la llitera també és plegable, lleugera i té la possibilitat de posar un reposacaps per fer-la més còmoda per al rescatat. La base i l´estructura es connecten amb una roda que inclou un sistema d’amortiment i de frenada per garantir que la llitera s’adapta a tot tipus de rescats, també aquells amb gran desnivell o a zones rocoses, entre d’altres. La roda evita que els Bombers hagin d’aixecar a pes el pacient, i el poden transportar empenyent fàcilment la llitera. El sac tèxtil és lleuger i ergonòmic per garantir la comoditat de l’afectat. 

Rescats més ràpids i segurs 

L’any 2020 es van rescatar en accidents de muntanya 1.009 persones. Molts d’aquests accidents són en llocs de difícil accés. Actualment les lliteres de rescat son de dimensions complicades de transportar i pesades. Es per això que el principal objectiu de TRU01 és afavorir l’agilitat i la comoditat del bomber fins arribar al pacient. La lleugeresa i comoditat de transport, ja que es pot dur penjada a l’esquena, garanteix que l’equip de rescat arribi més fàcilment i amb menys esforç al lloc de rescat.  

TRU01 s’emmarca en TrustTo, el Treball Fi de Grau de vuit alumnes del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial i dos alumnes del Programa d’Estudis Simultanis d’Elisava. L’equip amb vocació d’startup s’ha dividit en dos grups de cinc estudiants per treballar cadascú una proposta de llitera. Durant sis mesos els estudiants han treballat amb la unitat GRAE dels Bombers de la Generalitat de Catalunya i han analitzat els materials, l’ergonomia, els processos de producció i l’entorn per tal de conèixer les necessitats actuals dels equips de salvament per dissenyar i crear un producte fet a mida pels rescats de muntanya.  

Campanya de crowdfunding  

Els alumnes impulsors de TrusTo han impulsat una campanya de crowdfunding a la plataforma Verkami per aconseguir recursos per a desenvolupar el prototip i testejar-lo a la muntanya amb els Bombers GRAE.