Un equip de sis alumnes de disseny i enginyeria d’Elisava i Triton Submarines, líder mundial en fabricació de submergibles, han redissenyat l'interior del Deep View, el submergible turístic construït per la companyia nord-americana a Catalunya. Durant nou mesos, els alumnes d’Elisava, tutoritzats per professors de l'Escola i per experts de l'empresa, han col·laborat en la construcció del primer 'Deep View' acoblat a la planta de Sant Cugat, i han treballat en el redisseny del seu interior.
Optimització de l’espai i sensació de llibertat
Amb 35 m³ de volum interior, el 'Deep View' té capacitat per al pilot, el copilot i fins a 24 passatgers. La proposta de redisseny elimina el passadís central i optimitza l'espai per a millorar l'experiència de l'usuari, amb quatre mòduls centrals de sis seients abatibles i espai d'emmagatzematge d'ús personal. Tanmateix, la utilització de materials transparents en elements estructurals potencia la sensació de flotabilitat i lleugeresa del submergible, generant una major sensació de llibertat als passatgers. Un objectiu pel qual s’han ajudat, també, d'una estètica estructurada i del joc de línies, colors i il·luminació.
“El resultat és un disseny més pràctic, còmode i intuïtiu”, afirma l’Héctor Salvador, director general de Triton Submarines EMEA, que afegeix: “La visió innovadora dels estudiants d'Elisava, juntament amb el seu anàlisi altament metodològic de l'experiència de l'usuari de principi a fi, marquen la diferència d’aquest projecte”.
Estudi ergonòmic, de materials i de l’experiència d’usuari
Per assolir el seu objectiu, els alumnes han visitat la drassana de Triton Submarines a Sant Cugat del Vallès i s’han desplaçat a Lanzarote per viure en primera persona l'experiència d'immersió com a turistes. També han entrevistat pilots, copilots i passatgers, i han estudiat les característiques d'altres submergibles, les particularitats del fons marí i el seu impacte en el disseny del projecte.
“Aquest projecte és un clar exemple de la imprescindible comunicació entre el disseny i l'enginyeria de producte”, explica Xavier Riudor, responsable del projecte i de l'equip d’Elisava. “El rigorós estudi de l'experiència dels diferents usuaris ha estat essencial per a entendre l'entorn i poder optimitzar el disseny del projecte, tant en aspectes ergonòmics, d'interacció, i il·luminació com en aspectes tècnics com la selecció de materials, els processos de fabricació i les unions”.
Simulacre immersiu en realitat virtual
Durant els mesos del confinament, els alumnes han treballat amb l'estudi de realitat virtual Thalamus per a presentar els resultats del seu estudi. Gràcies a unes ulleres de realitat virtual, qualsevol persona pot viure l'experiència de viatjar en el nou 'Deep View'. Així, l'usuari pot moure's per l'interior del submergible amb un rang de 360º i fer-se una idea clara de les seves característiques, com es pot veure en el següent vídeo.