Biblioteca

Biblioteca Elisava

La Biblioteca Enric Bricall és un dels principals serveis de suport a la recerca i la docència, així com a la formació de futurs professionals en els móns del disseny i l’enginyeria; un servei obert a tota la comunitat ELISAVA i a especialistes del sector.

Va ser creada l’any 1988 gràcies a la iniciativa d’Enric Bricall, director de l’Escola durant el període 1986-1998, qui va impulsar una biblioteca oberta als diversos àmbits del disseny per contribuir a la formació dels futurs professionals i fomentar l’aprenentatge i la creació. Al llarg de tots aquests anys, la biblioteca ha esdevingut un espai de coneixement per a la comunitat d’ELISAVA i un testimoni de la visió de futur d’Enric Bricall.

Horaris
De dilluns a divendres, de 9.00 a 20.00 h

Contacte
ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona
La Rambla 30-32. Planta 4a
08002 Barcelona
T.933 174 715
biblioteca@elisava.net

Espais i equipament

La Biblioteca Enric Bricall compta amb dos espais diferenciats.

La zona de benvinguda és un espai on trobareu les darreres adquisicions de la biblioteca, els exemplars de les revistes a les quals estem subscrits, un petit espai expositiu amb una mostra dels documents que formen part dels Fons de Reserva Enric Bricall i un espai amb ordinadors i escàners.

La zona de treball és un espai de silenci dedicat a l’estudi. Consta de diverses taules il·luminades amb endolls per als ordinadors portàtils.

Cobertura Wi-Fi i endolls
Tots els espais de la biblioteca estan coberts per la xarxa de connexió sense fils a Internet. Per poder utilitzar-la cal accedir amb l'usuari i clau d'Elisava.

Per facilitar l'alimentació elèctrica dels portàtils, totes les taules de la biblioteca disposen d'endolls.

Normativa d'accés

L'accés i consulta és lliure per al públic general, tot i que els serveis són exclusius per a la comunitat Elisava. La biblioteca es regeix per les mateixes normes de qualsevol biblioteca en la qual hagis estat, però, per si de cas, et refresquem la memòria:

 • Per tal de garantir el benestar de tots els usuaris es prega silenci.
 • No es permet fumar, menjar ni beure, excepte aigua, dins el recinte de la biblioteca.
 • Es prega als usuaris que desconnectin els telèfons mòbils.
 • No es permet fer treballs en grup, ni utilitzar les taules per retallar, enganxar, etc. Per realitzar aquestes tasques es pot utilitzar la sala d’estudiants.
 • Tenen accés gratuït a tots els serveis de la biblioteca  tots els estudiants amb matrícula vigent, el professorat amb contracte vigent, el personal de l’escola i els ex alumnes membres de l'Associació Elisava Alumni.
 • Tots els usuaris hauran de portar el carnet de l’escola per tal de poder formalitzar el préstec o sortir del recinte de la biblioteca per fer fotocòpies. Per a qualsevol d’aquests casos hauran de dirigir-se al taulell.
 • El servei de préstec finalitzarà a les 19.45 h i els ordinadors es tancaran a les 19.50 h.
 • És obligació dels usuaris fer un bon ús del fons documental per tal de garantir-ne la preservació.

Fons de documentació física i digital

La Biblioteca Enric Bricall compta amb un fons de més de 9.500 documents físics especialitzats en els àmbits del disseny gràfic, el disseny de producte, l'enginyeria en disseny industrial, l'arquitectura i l'interiorisme.

Llibres

La col·lecció de llibres que la biblioteca té a la seva disposició està enfocada a donar suport a les necessitats de l'àmbit docent, així com a posar a disposició de la comunitat Elisava les més destacades novetats del sector.

Revistes

La biblioteca disposa de subscripcions a més de 100 revistes especialitzades. Destaquen títols clàssics com Domus (des de 1972), Axis (des de 1989), Auto & Design (des de 1990), Idea (des de 1992), Ottagono (des de 1985) i col·leccions completes de Design Report, Diseño Interior, On Diseño o Tectónica; així com revistes més recents com ara Frame, Mark, Slanted o Elephant. També es conserven col·leccions de revistes tancades de gran interès com Octavo, Emigre, CAU, Sites, Ardi o De Diseño.

A banda de les publicacions en paper, la biblioteca està subscrita a la versió electrònica de les revistes Curve, Design Issues, Journal of Design History, Make i Women’s Wear Daily.

Material audiovisual

A més dels llibres i revistes, la biblioteca compta amb una col·lecció de més de 300 pel·lícules i documentals relacionats amb el disseny.

Documentació digital

Addicionalment, la comunitat Elisava disposa d'accés a una extensa biblioteca en format digital.

Biblioteca electrònica

Col·lecció de més de 34.000 llibres electrònics de l'àmbit de les humanitats, el disseny, l'art, l'arquitectura, la ciència, la tecnologia i l'enginyeria que es poden descarregar en línia a text complet.

L'accés s'ha de fer des del Campus Virtual de Elisava, seguint l'enllaç que es troba a l'apartat "Recursos biblioteca".

Revistas electrónicas

A més de les publicacions en paper, la biblioteca està subscrita a la versió electrònica de les següents revistes:

La consulta d'aquestes revistes es pot fer des de qualsevol ordinador de la biblioteca. Per a més informació, consulteu al taulell.

Addicionalment, els membres de la comunitat Elisava usuaris del Centre de Documentació del Museu del Disseny, poden consultar en línia les següents revistes:

 • Design and Culture
 • Costume
 • TextileHistory
 • Interiors
 • Dress
 • FashionTheory
 • TheDesignJournal
 • etc.

La biblioteca està oberta a suggeriments de compra i subscripció per millorar la qualitat del fons documental.

La història del disseny de llibres al segle XX

El Fons de Reserva Enric Bricall (FREB) és una col·lecció especial de la Biblioteca d'Elisava que, per la seva excel·lència tipogràfica, constitueixen una representació de l'avantguarda gràfica del segle XX.

Vull saber-ne una mica més

La col·lecció va a càrrec de Glòria Farré-Escofet —investigadora en qüestions relacionades amb la història i la cultura del disseny—, amb la col·laboració del bibliotecari Andrés Jansà.

Els llibres que conformen la col·lecció estan documentats en els principals relats de la història del disseny gràfic del segle XX. Aquesta és precisament la seva estructura: d'una banda, les fonts primàries, formades per edicions originals d'antiquari —Edicions originals i facsímils de llibres extranys—  i, de l'altra, les fonts secundàries, constituïdes per la biblioteca de referència que interpreta i documenta els ítems col·leccionats.

A causa de la naturalesa d'aquest material, s'ha de preservar en condicions especials. És per això que aquest fons està exclòs de préstec i no és de lliure accés. Per consultar-ho cal contactar amb la biblioteca amb antelació. Els documents que formen part d'aquesta col·lecció s'identifiquen al catàleg amb les sigles FREB.

A l'espai expositiu de la biblioteca s'exposen periòdicament peces que formen part d'aquesta col·lecció especial.

Préstec

El servei de préstec  permet treure els diversos documents de la biblioteca. Es tracta d’un servei exclusiu per a la comunitat d’ELISAVA i per utilitzar-lo els usuaris han de tenir el carnet de la biblioteca, que és el carnet d’ELISAVA.

Normativa de préstec
 • El carnet és personal i intransferible.
 • Cada usuari es pot emportar en préstec fins a 6 documents simultàniament.
 • El termini de préstec és de 14 dies.
 • Els préstecs es poden renovar sempre que no hagi expirat la data de devolució o el document hagi estat reservat per un altre usuari. La renovació es pot fer presencialment a la biblioteca, per telèfon al 933174715, per correu electrònic (biblioteca@elisava.net) o mitjançant el catàleg de la biblioteca accedint a El meu compte amb el número del teu carnet tant en la identificació com en la contrasenya .
 • L'usuari podrà efectuar reserves de documents que estiguin en préstec. La biblioteca notificarà als usuaris per correu electrònic quan els documents es puguin recollir. El termini de recollida serà de 7 dies.
 • Cal tenir cura dels documents deixats en préstec. Per al bon funcionament del servei us recordem que heu de ser puntuals a l'hora de retornar els documents.
 • El sistema informàtic aplicarà 2 dies de sanció sense préstec per cada dia de retard en la devolució dels documents prestats.
 • Els documents que no s'han tornat dins del termini establert es reclamaran per correu electrònic, per telèfon o per correu ordinari. 
 • Queden exclosos de préstec els següents documents:
  • Algunes obres de referència: enciclopèdies, diccionaris, atles, etc.
  • Tots els documents que formen part del Fons de reserva Enric Bricall
  • El darrer número de cada revista
  • Els documents que es troben a l’expositor de novetats
  • Els documents que s’exclouen temporalment a petició d’algun professor
  • Els projectes de final d’estudis
  • Els documents que la biblioteca cregui convenient que no surtin de la biblioteca

Préstec interbibliotecari

Elisava forma part del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), a través del qual es pot sol·licitar en préstec la gran majoria dels documents disponibles en elles, pel que pot ajudar a completar la informació que no està a la biblioteca de ELISAVA.

Característiques i condicions

El Catàleg Col·lectiu té més de 3.700.000 registres bibliogràfics i dóna accés a més de 8.000.000 de documents físics conservats a més de 160 biblioteques. En cas d'interès per un document d'una altra universitat podeu demanar-lo en préstec interbibliotecari i l’enviaran perquè el pugueu consultar, presencialment, a la biblioteca. La petició s'ha de fer per correu electrònic a la biblioteca o mitjançant l'opció disponible a la plataforma online del CCUC.

Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Els membres de la comunitat  Elisava tenen accés als serveis complementaris del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Detalls del servei

Acreditant-se corresponentment, els estudiants podran accedir a la consulta de llibres de tendències i guies de color (Nelly Rodi, Peclers, Carlin, Promostyl, WGSN, Pantone), bases de dades especialitzades (DAAI Design and Arts Applied Index, The Vogue Archive, The Harper's Bazaar Archive, BergFashion Library) i revistes digitals (Design and Culture, Costume, TextileHistory, Interiors, Dress, FashionTheory, TheDesignJournal, etc.), així com disposar d'un període de préstec més ampli.

Addicionalment, Elisava té l'opció de reservar la sala per al seu ús exclusiu, i realitzar activitats docents relacionades amb documents d'accés restringit (arxius d'empreses, dissenyadors o institucions relacionades amb el disseny, i / o llibres de tendències, guies de color o la xiloteca).

Catàlegs col·lectius d'interès

Si no trobeu el que necessiteu al catàleg de la Biblioteca Enric Bricall, els següents catàlegs poden servir-vos d'ajuda:

 • CCUC (Catàleg Col·lectiu d'Universitats de Catalunya)
 • ALADÍ (Biblioteques públiques de la província de Barcelona)
 • REBIUN (Universitats espanyoles)
 • BEG (Biblioteques Especialitzades de la Generalitat)
 • WorldCat (Catàleg Col·lectiu de biblioteques d'arreu el món)
Bases de dades de lliure accés

La biblioteca proposa de diferents bases de dades de lliure accés:

MaterFAD
És la base de dades de materials del FAD. Permet buscar materials segons diferents criteris i dóna accés a fitxes amb les seves característiques tècniques. L'accés és lliure, però cal fer el registre com a usuaris.

RECOLECTA
És una plataforma que agrupa tots els repositoris científics espanyols. És d'accés obert i en text complet.

OAIster
És una plataforma que recull recursos digitals d'accés obert a nivell mundial. Inclou llibres, articles i manuscrits digitalitzats, àudio, vídeo, fotografies, dades estadístiques, tesis doctorals i treballs de recerca.

Europeana
El portal Europeana és un cercador de les col·leccions digitalitzades de museus, biblioteques i arxius d'Europa.

ccindex
És una base de dades d'accés obert de referències bibliogràfiques de revistes especialitzades en arquitectura, art, ciències socials, cinema, disseny, estudis culturals, filosofia, fotografia, literatura i música. L'accés és lliure però cal fer el registre com usuari.

Bases de dades especialitzades en disseny

Els membres de la comunitat Elisava tenen accés als serveis complementaris del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, ​​entre els quals s'inclou la consulta de bases de dades especialitzades, com:

 • DAAI Design and ArtsAppliedIndex
 • The Vogue Archive
 • TheHarper'sBazaar Archive
 • BergFashion Library

La biblioteca ofereix sessions a mida adreçades a professors i grups d'usuaris que tinguin interès en un tema específic o en un recurs concret. Per poder atendre els usuaris que no puguin assistir a una sessió presencial o que prefereixin seguir el seu propi procés d'aprenentatge, la biblioteca ofereix referències i guies ràpides d'ús:

Gestors de referències

Hi ha diversos gestors que permeten mantenir, organitzar i donar forma a les referències bibliogràfiques, així com generar bibliografies en diferents estils de citació i incorporar-les a documents de text, o generar bibliografies per compartir. Alguns d'aquests gestors són:

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies