Màster en Disseny per una Intel·ligència Artificial Responsable

Desenvolupa les teves habilitats en recerca creativa, anàlisi de context, pensament crític i presa de decisions estratègiques mentre investigues les múltiples maneres en què la intel·ligència artificial afecta la nostra vida diària: des d'àrees més àmplies relacionades amb les tecnologies digitals, com la sostenibilitat, l'ètica, els mitjans de comunicació i la justícia social, fins a perspectives interseccionals i transdisciplinàries.

Sol·licita informació

Desenvolupa les teves habilitats en recerca creativa, anàlisi de context, pensament crític i presa de decisions estratègiques mentre investigues les múltiples maneres en què la intel·ligència artificial afecta la nostra vida diària: des d'àrees més àmplies relacionades amb les tecnologies digitals, com la sostenibilitat, l'ètica, els mitjans de comunicació i la justícia social, fins a perspectives interseccionals i transdisciplinàries.

Titulació

Master's Degree in Design for Responsible Artificial Intelligence.
Títol propi UVic-UCC. 

Direcció

Andres Colmenares

Crèdits ECTS

60 Crèdits

Preu

12.500€ 
(+500€ preinscripció) 
Finançament i beques

Duració

De setembre a juny 
Temps parcial/Modalitat de baixa residència. 

Sessions presencials a Barcelona: 
+ Setmana d'inici (1 setmana al setembre) 
+ Mòdul 4 (10 setmanes entre febrer-març) 
+ Presentacions del projecte final (1 setmana al juny)

Idioma

Anglès

Requisits d'accés i admissió

Llicenciats en disseny i professionals amb experiència al sector públic o privat de l’economia digital en àrees relacionades amb la tecnologia, la innovació social, la cultura o els mitjans de comunicació. No és imprescindible tenir una llicenciatura per cursar aquest màster; valorem l’experiència professional tant com la formació universitària. 

El Màster en Disseny per una Intel·ligència Artificial Responsable és un programa a temps parcial per a professionals interessats a desenvolupar habilitats en la investigació creativa, l'anàlisi del context, el pensament crític i la narració d'històries, i la presa de decisions estratègiques mentre investiguen les múltiples formes en què els sistemes d'intel·ligència artificial estan impactant la nostra vida quotidiana i es comprometen amb qüestions complexes que sorgeixen d'àrees temàtiques més àmplies relacionades amb les tecnologies digitals com la sostenibilitat, l'ètica, els mitjans de comunicació i la justícia social des de perspectives interseccionals i transdisciplinàries.

Aquest màster està creat per a professionals amb formació en disseny de serveis digitals, disseny estratègic i comunicacions, disseny d'interacció, gestió cultural, ciències polítiques, innovació social, periodisme, investigació de tendències, data science o altres disciplines tècniques com la ciència de dades o informàtica relacionades amb els sistemes d'intel·ligència artificial, que estiguin treballant en diferents àrees de l'economia digital, liderant o participant en projectes de transformació digital en institucions públiques i organitzacions del sector privat. 

Et convertiràs en un especialista en disseny per a la intel·ligència artificial responsable, un camp emergent que pretén entendre la intel·ligència artificial com a sistemes sociotècnics per estudiar els diferents impactes que tenen a la societat i el Planeta, investigant i dissenyant teories, marcs, mètodes i altres eines per a un desenvolupament, governança i ús ètic, legal i sostenible dels sistemes d'intel·ligència artificial. 

Hi ha una necessitat creixent als sectors públic i privat, especialment als Estats Units i Europa, de dissenyadors i altres professionals creatius amb formació tècnica i no tècnica capaços d'aplicar una actitud crítica de disseny i un conjunt transversal de capacitats i mentalitats per aprendre col·lectivament a transformar principis (formes de pensar) com la transparència, la justícia i l'equitat, la no maleficència, la responsabilitat i la privadesa en accions (formes de fer) per avaluar i mitigar els riscos, augmentar l'alfabetització dels mitjans digitals al públic en general i aprendre les millors formes en què la humanitat pot utilitzar aquestes tecnologies poderoses per abordar les implicacions socio-ecològiques de l'emergència ambiental i fer possibles els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU per al 2030.

El màster està dissenyat com una recerca creativa en col·laboració amb un enfocament fort en l'aprenentatge col·laboratiu i transdisciplinar, que t'ofereix un context únic per a desenvolupar habilitats en la recerca i l'anàlisi de temes complexos, mentre t'especialitzes en el disseny i la implementació d'estratègies, narratives, tècniques de presa de decisions i metodologies.

El Màster en Disseny per una Intel·ligència Artificial Responsable està organitzat en tres trimestres que s'ofereixen en una modalitat híbrida que es desenvolupa durant 40 setmanes al llarg de 10 mesos. Dedicaràs entre 10 i 12 hores setmanals a l'estudi, incloent temps de classe i estudi independent. 

El programa s'imparteix a través d'un viatge d'aprenentatge mixt a temps parcial/remot, en línia, i a través de 3 sessions presencials a Barcelona que tindran lloc al setembre (setmana d'inici), febrer-març (10 setmanes) i juny (setmana del projecte final).


Trimestre I: Setembre - Desembre

En aquest trimestre, juntament amb el professorat i altres col·laboradors convidats, interactuaràs per organitzar-te com un col·lectiu de recerca creativa al voltant d'un tema autoassignat relacionat amb els temes centrals del màster que es desenvoluparà al llarg dels tres trimestres del programa, com una manera de practicar i reflexionar sobre el poder de la intel·ligència col·lectiva.  

A través de discussions en grup, experiments de prospectiva creativa, presa de decisions col·lectives i exercicis de reflexió, desenvoluparàs mètodes rigorosos de recollida i anàlisi d'informació i formes alternatives d'entendre, situar i intercanviar coneixements en col·laboració amb els companys. 

Amb l'orientació d'especialistes i col·laboradors, dissenyaràs i posaràs en marxa una publicació digital com a plataforma mediàtica experimental per compartir els resultats de la investigació col·lectiva i els viatges d'aprenentatge. 

 • Setmana d'inici: Col·laboració de recerca creativa + Configuració del laboratori de disseny crític/mitjans de comunicació (sessions presencials. Setembre @ Barcelona) 
 • Mòdul 1: Descodificació dels sistemes d'intel·ligència artificial (sessions setmanals a distància) 
 • Mòdul 2: Impacte dels sistemes d'intel·ligència artificial a la societat i al planeta (sessions setmanals a distància) 


Trimestre II: Gener - Març

A través de conferències, estudis de casos, debats i tallers, durant aquest trimestre et dedicaràs a un estudi crític, anàlisi i discussió dels fonaments de la intel·ligència artificial responsable, l'evolució de la seva dimensió legal i els diferents principis i directrius per a la ètica de la IA al sector públic i privat, amb un fort enfocament en els requisits per a la IA d'acord amb el Grup d'Experts d'Alt Nivell d'IA, establert per la Comissió Europea. 

Exploraràs i analitzaràs la dimensió pràctica de l'intel·ligència artificial responsable: com s'estan aplicant les directrius i els principis, debatent i provant diferents mètodes d'avaluació d'impacte, enfocaments tècnics i no tècnics, i eines per fer que la IA sigui explicable per al públic en general. 

 • Mòdul 3: Intel·ligència artificial responsable/ Governança, principis i requisits (sessions setmanals a distància) 
 • Mòdul 4: Intel·ligència artificial responsable/ Dels principis a la implementació (tallers i esprints de disseny presencials. 10 setmanes entre febrer-març a Barcelona) 
 • Disseny crític/Laboratori de mitjans + Projecte final (sessions setmanals de tutoria a distància) 


Trimestre III: Abril - Juny

A través de discussions en grup, reptes editorials, tutories i tallers, aplicaràs i desenvoluparàs els teus aprenentatges d'altres mòduls, mentre practiques el disseny crític i comparteixes les reflexions amb un públic més ampli en diferents formats, creant les condicions d'intercanvi i relació amb experts de diferents camps i regions, com a part de la teva experiència daprenentatge. 

Les darreres setmanes del programa inclouran una ronda final de presentacions internes per proporcionar els comentaris finals sobre els projectes, així com presentacions públiques externes finals, tant in situ com en línia. La darrera setmana també inclourà comentaris i una reflexió col·lectiva sobre tota l'experiència d'aprenentatge. 

 • Laboratori de disseny crític/mitjans de comunicació  
 • Desenvolupament del projecte final (sessions setmanals de tutoria a distància) 
 • Presentacions del projecte final (esdeveniment presencial. Juny @ Barcelona) 

Director 

Andres Colmenares 
Estratega de prospectiva creativa. Co-fundador d'IAM i codirector de l'Institut Billion Seconds. 

Professors 

 • Ariel Guersenzvaig. Director del Màster en Disseny i Gestió d'Experiència d'Usuari i Serveis Digitals (Elisava)
 • Filippo Cuttica. Membre cofundador del grup d'art IOCOSE.
 • Xiaowei Wang. Facilitadori principal de Logic School.
 • Simone Rebaudengo. Dissenyador de producte i interacció. Cofundador d'oio.
 • Michelle Thorne. Líder d'Internet sostenible a la Fundació Mozilla. Assessor sènior de la Green Web Foundation i coorganitzador d'Open Climate.
 • Caroline Sinders. Fundador de la Convocation Design+Research.
 • Raziye Buse Çetin. Cofundador de la plataforma d'investigació, defensa i art de la IA Dreaming Beyond AI.
 • Martín Pérez Comisso. Investigador en Sistemes Sociotècnics.
 • Nadia Piet. Fundadora de AIxDesign.
 • Abdelrahman Hassan. Especialista en Ètica Digital a IKEA.

Crèdits foto: Imatge d'Alan Warburton / © BBC / Better Images of AI / Plant / CC-BY 4.0