Màster en Disseny per a la Resiliència

El Màster en Disseny per a la Resiliència forma professionals que creuen que el canvi positiu es pot dur a terme a través del disseny. Converteix-te en un agent de canvi i desenvolupa projectes transformadors sostenibles, socialment justos i econòmicament viables.

Sol·licita informació

El Màster en Disseny per a la Resiliència forma professionals que creuen que el canvi positiu es pot dur a terme a través del disseny. Converteix-te en un agent de canvi i desenvolupa projectes transformadors sostenibles, socialment justos i econòmicament viables.

Titulació

Master’s Degree in Design for 
Resilience.
Títol propi UVic-UCC. 

Direcció

Amaia Celaya
Carmen Malvar

Crèdits ECTS

60

Idioma

Anglès 

Horaris

Dilluns, dimarts i divendres.
De 17 h a 21.15 h.

Durada

Setembre a juliol 

Preu 

12.500€ 
(+500€ preinscripció) 
Finançament i beques 

Requisits d'accés i d’admissió

Títol universitari oficial de grau o equivalent en disseny, enginyeria, arquitectura o art.
Més informació 

La capacitat de l'ésser humà per sobreviure i prosperar en totes les dificultats s'anomena resiliència. Les aplicacions psicològiques i pràctiques travessen totes les disciplines, inclòs el disseny. El coneixement de les seves implicacions ètiques i polítiques (ambientals, socioculturals i econòmiques) -a més de l'anàlisi del panorama internacional, amb les diferents agendes, i de les necessitats fonamentals que el món experimenta actualment i que afecten el treball del dissenyador- és necessari.

Tenint en compte tot això, el Màster en Disseny per a la Resiliència t’ajudarà a adonar-te que el disseny té el poder de transformar el nostre entorn per millorar, contribuint a una societat més justa i ètica.

El curs està dirigit a persones amb una actitud proactiva, obertes al món i a la seva transformació, compromeses amb el medi ambient, amb la regeneració dels paisatges urbans i disposades a crear projectes transformadors sostenibles, socialment justos i econòmicament viables. Busquem agents de canvi, que vulguin a treballar per la transformació i la resiliència vinculada al disseny, com ara:

  • Emprenedors/es que creïn la seva pròpia start-up o empresa.
  • Dissenyadors/es i consultors/es que treballin en aspectes relacionats amb la innovació i la resiliència en els àmbits climàtic i social, acompanyant organitzacions diverses com administracions públiques, grans corporacions, associacions, entitats sense ànim de lucre i pimes.
  • Revisors/es i gestors/es de pràctiques i propostes de resiliència a Ajuntaments, municipis o empreses, com a responsables de programes i projectes, incloent-hi els relacionats amb la responsabilitat social corporativa.

 

  • Identificarem i comprendrem els conceptes principals de la resiliència per desenvolupar dissenys amb el màxim impacte en la matèria.
  • Reconeixerem els principals contextos i enfocaments de la resiliència.
  • Desenvoluparem capacitats específiques per a realitzar un disseny resilient, que permeti solucions rellevants i de gran impacte per a una transformació positiva.
  • Desenvoluparem capacitats específiques de gestió adaptativa i àgil, incloent-hi tècniques de lideratge col·laboratiu i empàtic.
  • Incorporarem exemples de situacions reals a diverses escales.
  • Implementarem noves iniciatives que resolguin problemes i necessitats rellevants des d'un enfocament de resiliència.

En un procés creat específicament per:

  • Entendre la capacitat transformadora del disseny, incorporant la incertesa i el risc a l'anàlisi.
  • Adquirir coneixement dels contextos (geogràfic, espacial, funcional, organitzatiu i/o de governança) en què es desenvolupa un projecte.
  • Aplicar el pensament crític per imaginar un món millor gràcies a la feina de la comunitat de dissenyadors.
  • Formular dissenys per a la resiliència i convertir els problemes en oportunitats.
  • Estar familiaritzat amb els diferents mètodes, tècniques i eines de gestió del disseny adaptatiu i àgil.
  • Treballar en equip, comprendre les motivacions i els rols i desenvolupar iniciatives innovadores en entorns incerts.
  • Gestionar i liderar equips de treball multidisciplinaris basats en els principis d'empatia i de col·laboració.
  • Desenvolupar habilitats d’autonomia i emprenedoria, aplicades a accions transformadores.

Així és com es desenvoluparà el programa:

Foundations, Approach and Scales of Resilience

Aquest bloc ofereix continguts sobre els fonaments del concepte de resiliència, els seus principis, dimensions i característiques, propiciant un debat sobre la pròpia idea, el seu origen i desenvolupament a través de diferents disciplines en els darrers anys. 

Design from a Strategy for Resilience

Aquest mòdul se centra en qüestions relacionades amb l'eco-disseny, des d'un enfocament de drets per a les persones en situació de vulnerabilitat, amb estratègies d'adaptació i mitigació i amb l'acció climàtica. Estudiarem el potencial de les estratègies de millora i recuperació ecosistèmica.

Tools, methodologies and processes

Aquesta part tracta d'aprendre dinàmiques que explorin conceptes de gestió i implementació adaptatius i flexibles, cercant la màxima practicitat sense renunciar als objectius clau del projecte. També treballarem sobre enfocaments contemporanis i disruptius i les metodologies d'empatia.

Collaborative workshops

En aquest mòdul es fomentarà la participació en un taller de micro-disseny per aprendre a impactar amb els mínims recursos possibles i en un altre taller al voltant de l'escala intermèdia domèstica, des de la comprensió de les nostres dinàmiques quotidianes. Finalment, aprendrem solucions innovadores a nivell urbà i/o territorial, centrant-nos en la cooperació i la innovació internacional.

Directores:

Amaia Celaya
Experta de la Comissió Europea i de les Nacions Unides en matèria de resiliència urbana i climàtica.

Carmen Malvar
Arquitecta, consultora i directora de l'Àrea de Retail d'Elisava.

Professors:

  • Daniel Lewis, Consultor i assessor a l'ONU i altres organitzacions acadèmiques al Regne Unit, Turquia, Birmània, Austràlia i Canadà. Ha gestionat la cartera global de Treball sobre Desastres i Conflictes per a ONU Hàbitat des del 2002 fins al 2017.
  • Curro Claret, Dissenyador industrial. El seu disseny es pot considerar social ja que és una eina per generar inclusió, col·laboració i co-disseny amb grups de persones en situacions de fragilitat.
  • Jordi Cortés, Sociòleg i politòleg, especialitzat en Relacions Internacionals i Cooperació. Responsable de projectes de Cooperació Directa de l'Ajuntament de Barcelona.
  • Andreu Gatuellas, Psicòleg, coach d'equips, investigador en neurociència cognitiva, especialista en intel·ligència emocional, formador i conferenciant.
  • Miquel Carrillo, Enginyer químic, membre d'Enginyeria Sense Fronteres, del Consell Català de Cooperació i del Consell de Foment de la Pau, i també membre de la junta directiva de la Coordinadora Estatal d'ONGD. Fa més de 25 anys que treballa en cooperació internacional.
  • Jordi Morató, Doctor en microbiologia amb 20 anys d’experiència en recerca, educació i gestió de projectes de desenvolupament humà sostenible relacionats amb els recursos, l’economia circular i el desenvolupament comunitari participatiu.
  • Nicola Tollin, Professor especialitzat en resiliència urbana a la Universitat del Sud de Dinamarca. Director Executiu de RESURBE, Programa Internacional sobre Resiliència Urbana.
  • Team n’UNDO, Grup d'arquitectes que re-arquitecten, intervenint al territori i la ciutat des de la no construcció, la minimització, la reutilització i el desmuntatge.
  • Greta Tresserra, Arquitecta i urbanista especialitzada en desenvolupament sostenible i cooperació internacional. Té àmplia experiència en l’ús de materials de baixa empremta ecològica, com el bambú, amb dotze anys de carrera internacional, a Alemanya, Kenia o Colòmbia.
  • Ricardo Guasch Ceballos, Investigador i membre de l'equip de la línia de recerca Decoding Well-Being d'Elisava Research. Les seves àrees de coneixement són el disseny d'interiors, el disseny centrat en l'usuari, l'habitatge, l'espai de treball i l'hostaleria.
  • Cristina González Gracianteparalunceta, Psicòloga amb àmplia experiència en el sector humanitari (UNICEF) i en la gestió de recursos humans. Especialista en cultura d'intel·ligència i habilitats de lideratge.
  • Miguel Urquia, Coordinador de refugis d'emergència a l'ACNUR des de Ginebra (Suïssa), recolzant els grups temàtics a nivell nacional a Síria, Iemen, República Democràtica del Congo i altres països.
  • Nikolai Nikolaiev, Analista i estratega, treballa actualment al Departament d'Arquitectura de la República de Sajá (Rússia). La seva especialització és la governança de les ciutats científiques, l'exploració espacial i el desenvolupament internacional.
  • Miquel Corral, Des del 2009 col·labora al Departament d'Arquitectura de Sistemes de la Informació de l'Institut Municipal d'Informàtica de Barcelona, i des del 2013 desenvolupa perfils gràfics de resiliència a partir de la gestió de dades amb ONU Hàbitat.
  • LOBELIA by IsardSat team, Experts en dades d'observació de la Terra i projeccions climàtiques per avaluar les vulnerabilitats, riscos i oportunitats associades a diferents escenaris climàtics per a casos i regions particulars d'interès.
  • Mónica Sans Duran, Líder del Programa Awasuka des del 2015, dedicat a millorar l'hàbitat a les zones rurals del Nepal. Interessada en la música com a canal de difusió d'hàbits saludables a les comunitats rurals.
  • Sébastien Thomas, Responsable de la Unitat de Resiliència i Mitjans de Vida – Oxfam Intermón i Codirector del Centre de Coneixement de Resiliència d'Oxfam Intermón.
  • Martina Nadal, Dissenyadora i experta en comunicació. Responsable d'Impacte Social a Domestic Data Streamers. 
  • Marta Leboreiro, Arquitecta especialitzada en la gestió i la coordinació de solucions d'habitatge i assentaments humans en situacions d'emergència i transició per a la població desplaçada amb vista a solucions duradores.
  • Braulio Morera, Director de la Coalició 50L Home, coordinada conjuntament pel 2030WRG, el FEM i el WBCSD. 

Descobreix la resta de Màsters Beyond.