Màster en Data Design

Pot el disseny contribuir a transformar informació en coneixement? El Màster en Data Design és una experiència pràctica sobre dissenyar informació i crear un canvi a millor.

Sol·licita informació

Pot el disseny contribuir a transformar informació en coneixement? El Màster en Data Design és una experiència pràctica sobre dissenyar informació i crear un canvi a millor.

Titulació

Màster en Data and Design.
Títol propi UVic-UCC.

Direcció

Pau Garcia
Paadín
Marc Panero

Crèdits ECTS

60

Durada

Setembre a juliol

Preu

11.000€
(+450€ preinscripció)
Finançament i beques

Idioma

Anglès

Requisits d'accés i admissió

A causa de la seva particular naturalesa transdisciplinària, el Màster en Data Design està obert a professionals i estudiants provinents de diferents entorns i experiències educatives.
Més informació

Llavors, ara que tenim accés a gairebé tot, en qualsevol lloc, en qualsevol moment... Coneixem millor el món? L'any passat vam generar, recopilar i emmagatzemar més dades que en els 5.000 anys previs d'història humana. Fins avui, no disposàvem de la tecnologia per enregistrar la realitat a aquesta escala (ni per a tanta selfie), però ara la tenim al palmell de la mà. I com ens agrada...

Malauradament, això no vol dir que les nostres societats estiguin millor informades. Les dades per si soles emmascaren la realitat que descriuen, desdibuixen el seu significat i esmussen les emocions. És difícil esbrinar què signifiquen dos graus d'augment de temperatura mitjana, o una taxa de transmissió d’1,5... o un milió de morts, per al cas.

En un món de terraplanistes i fets alternatius, transformar dades en informació comprensible i honesta és, més que una necessitat, una qüestió de supervivència.

En el Màster en Data Design explorem pràctiques de disseny, anàlisi de dades, visualització de dades i storytelling per a crear projectes més enllà dels formats clàssics. Treballem per comprendre com generar informació transcendent, en un moment en què les fake news s’utilitzen com a arma política, les monedes digitals amenacen les finances tradicionals i el canvi climàtic és una opinió.
 


El nostre paper com a especialistes en el disseny d'informació i la visualització de dades és vital per crear eines que permetin a les nostres societats orientar-se en aquest caòtic escenari; en aquest Màster en Data Design aprendrem a crear sistemes comprensibles i empàtics, capaços d’extreure sentit i de comunicar missatges utilitzant una gran varietat d'eines al costat d'un equip de profesorxs, professionals en actiu, apassionats/apassionades pel que fan i que gaudeixen compartint.

En el Màster en Data Design es col·labora de forma activa; els creatius, dissenyadors, sociòlegs i altres professionals que imparteixen les classes, cursos i tallers treballen colze a colze amb els participants del màster. Acompanyant-los en el procés de treure a la llum i polir les seves idees, fent, junts, que creixin i es materialitzin.

Treballarem de forma pràctica mitjançant projectes semestrals, trimestrals i workshops (a més d'assignatures teòriques i tallers-càpsula amb participació activa a les classes) perquè el vostre portfoli creixi des del primer moment.

Per sobre de tot, serà l'experiència, la manera de pensar fora de l'ortodòxia, el fet d’empènyer els marges del disseny i el descobriment el que marcarà un aprenentatge que s'enfocarà en temes molt diversos; tant com els propis participants.

Buscarem crear connexions reals entre la gent i la informació, entre el disseny i el contingut, per canviar com les coses s'estan fent i oferir noves formes de pensar al món. Donarem importància a les històries, les de veritat, no les d'Instagram, encara que també.

La ciutat de Barcelona ens servirà com a teló de fons d'aquesta experiència d'esperit crític; sortirem al carrer i el carrer s'endinsarà en el màster. Una oportunitat única de formar-te i endinsar-te al món professional des d'una perspectiva experimental dins de la realitat que envolta la ciència de dades. Vols donar-li sentit a aquest món MADD amb nosaltres?

Al cursar el nostre Màster en Data Design, formaràs part d'un compromès i motivat grup de dissenyadors, investigadors, pensadors i storytellers en una experiència pràctica d'aprenentatge col·laboratiu. Podràs desenvolupar les teves idees treballant en projectes basats en problemes reals.

Abordarem disciplines molt diferents: des de la sociologia, l'estratègia de comunicació o la cartografia, fins a mètodes audiovisuals d'investigació i el data science. Les barrejarem de manera crítica i pensant, sempre, en termes de disseny.

Junts respondrem a preguntes com...

 • Com poden les dades influir en la nostra percepció del món?
 • Com podem analitzar i treballar amb dades de forma productiva?
 • Com de flexibles són les dades i de quantes maneres podem representar-les?
 • Com poden les dades i el disseny ajudar les societats a donar una mica de llum sobre la seva realitat i millorar-la?

El dissenyador del futur serà capaç d’apropar-se als símbols com ens acostem a la realitat que representen. Si llegeixes i parles a través de les dades, seràs capaç d'entendre i donar forma a part del nostre món.

Treball en equip
Els dissenyadors, normalment i encara que sigui a distància, treballem en equip. Grans o petits, multidisciplinaris o no, són el nucli de la nostra pràctica; per tant, un bon dissenyador ha de saber com comportar-se i relacionar-se amb els seus col·legues, clients o proveïdors tant com dissenyar.

Enfocament pràctic
A través d'un enfocament pràctic constant i intens (sí, fins i tot en aquelles classes més teòriques), els experts i professionals al càrrec de les assignatures compartiran les seves eines i saber fer no només per aprendre, sinó també i, sobretot, per comprendre com i quan posar en pràctica les habilitats adquirides.

Pensament crític
Com podem ser bons dissenyadors sense qüestionar el món en què vivim? Creiem fermament en el valor de ser crític, no d'una manera destructiva, sinó tractant sempre de trobar els perquès darrere de les certeses i buscant sense parar una manera de fer-ho millor.

Des del disseny
El disseny és una disciplina transversal capaç d'afectar i influir en realitats i contextos molt diferents; així ho entenem nosaltres. No és només una forma de fer les coses, sinó també una forma de pensar amb possibilitats infinites. Aquest enfocament impulsarà la teva experiència en el màster; veuràs mètodes i formes de disseny molt diferents, i comprendràs la seva adaptabilitat i el seu poder per canviar les coses.

L'anàlisi de dades és un dels principals motors del món; la societat necessitarà, cada vegada més, dissenyadors que sàpiguen treballar amb elles i tractar-les de forma honesta i estètica.

1. Fonaments
Tres mòduls (estadística, cartografia i xarxes) proporcionaran una base i una perspectiva compartida sobre Disseny d'Informació i Visualització de Dades, mentre pensem en quin tipus d'imatges produïm i les posem en pràctica.

1.1 Data as raw material - Estadística
1.2 Space es data - Cartografia
1.3 The missing link - Xarxes
1.4 Data Representation

2. Projectes semestrals
Durant tot un semestre, tindràs l'oportunitat de fer les teves idees realitat, posar en pràctica el que s'ha après durant el curs i utilitzar la ciutat de Barcelona com a camp d'experimentació, recollida de dades i laboratori.

2.1 Data Visualization
2.2 Sistemes d'informació

3. Perspectives
Les coses no passen perquè sí. La informació de la qual vivim envoltats ha estat intervinguda i seleccionada, té context i propòsit. Estudiarem el disseny d'informació a través d'una lent crítica, amb la certesa que es pot llegir de moltes formes i ens afecta en moltes altres. La sociologia, la filosofia i l'anàlisi cultural ens ajudaran a donar una mica de llum inquisitiva sobre un món fet d'informació.

3.1 Media Studies
3.2 Data for the Common Good
3.3 Audiovisual
3.4 Storytelling

4. Projectes trimestrals
El disseny d'informació és com una nina russa; dins de cada problema hi ha problemes individuals més petits. Treballarem alguns d'ells amb l'ajuda d'experts en projectes tutoritzats que aborden temes específics.

4.1 Explicació visual
4.2 Noves narratives visuals
4.3 Data més enllà de les pantalles
4.4 Alfabet simbòlic / Iconografia
4.5 Guerrilla Data

5. Workshops
Aprendre fent: tallers on parlarem d'experiències de disseny intensives i pràctiques sobre problemes centrals del disseny d'informació.

5.1 Qui tem a la tecnologia?
5.2 Periodisme de dades
5.3 Disseny crític
5.4 Degree Show

6. Càpsules
Les dades són a tot arreu; en com ens movem i en el que escoltem. Explorarem diferents camps en què les dades i la informació són presents i, també, com configuren el seu entorn. 6.1 Data & Drawing

6.2 Data & Processing
6.3 Data & Sound
6.4 Data & Performance

7. Esdeveniments
Escoltar és aprendre. Sobretot, quan professionals, emergents o consolidats, comparteixen la seva experiència de vida a través de la seva trajectòria professional. La inspiració t’ha de trobar treballant, però també escoltant.

7.1 Conferències internacionals
7.2 Master's Talks

Degut al nostre interès per millorar constantment el programa i a la realitat professional dels nostres docents, ens reservem el dret a realitzar canvis en el contingut i en el professorat del màster.

Els estudiants treballen colze a colze sota la guia d'experts i professors de referència per posar les seves idees en acció.

 • Pablo Aragón
 • Aleix Artigal, Familia
 • Andreu Belsunces
 • Bani Brusadin
 • Gemma Busquets
 • Rafa Castañer
 • María Fabuel, Domestic Data Streamers 
 • Eduard Frigola, Playmodes
 • Pau Garcia, Domestic Data Streamers
 • Axel Gasulla, Domestic Data Streamers
 • Raúl Goñi, Goñi Studio
 • Ane Guerra García de Albéniz
 • Andrés Hispano
 • Gerald Kogler
 • Toni Llàcer
 • Eloi Maduell, Playmodes
 • Alex Martí, Codea
 • Mònica Molins Duran
 • Carla Molins Pitarch
 • Matteo Moretti, Sheldon.studio
 • Paadín
 • Félix Pérez-Hita
 • Esteban Piacentino, Domestic Data Streamers 
 • Edgar Pons
 • Jose Rosales, Codea
 • Miquel Santasusana, Domestic Data Streamers
 • Olga Subirós, Olga Subirós Studio
 • Ricard Sunyol, Codea
 • Santi Vilanova, Playmodes 

Un viatge de 4 dies a un hackathon
El Màster en Data Design ofereix la possibilitat de buscar la inspiració en un viatge* d'hackathon de 4 dies a una ciutat europea on tindràs la possibilitat de treballar dia i nit mà a mà amb els teus companys i els teus professors. Desenvoluparem un projecte real i posarem en pràctica tot el que has estat aprenent durant els mesos anteriors.

*No inclòs en la matrícula.

Barcelona: urban lab
Barcelona és un lloc sorprenent on viure i treballar; pot ser que els lloguers siguin un pèl cars, però això no impedeix que es pugui gaudir de persones creatives, molts estudis, diferents cultures i idees. És oberta i entén el disseny. Barcelona serà el nostre laboratori, el lloc on investigar, crear, desenvolupar i dissenyar.

Treballar en projectes reals creant un impacte real entre les comunitats
El disseny és una disciplina aplicada. Un dels objectius principals del MADD és treballar mitjançant l'aprenentatge actiu basat, principalment, en simulacions inspirades en projectes reals. Això ens permetrà comprendre i valorar els trucs i possibilitats reals de la disciplina i aplicar, des del primer dia, tot el que aprenguis a la teva feina.

Una ciutat per i per al disseny
Barcelona és coneguda per la seva passió pel disseny (i per la sagnia dolenta de la Rambla, però d'això ja en parlarem un altre dia). És una ciutat amb una gran diversitat de matisos en gastronomia, cultura i esdeveniments, que es complementa a la perfecció amb el màster. Barcelona t’inspirarà i farà del teu aprenentatge una experiència completa.

"El MADD ha estat un repte exigent i continu amb un resultat molt clar: comprendre, visualitzar i narrar un món canviant que balla al son de les dades. Mitjançant classes teoricopràctiques impartides per professors excepcionals, el MADD és una experiència que marca i canvia la manera de percebre la realitat.” Jordi Farreras, MADD 20

 

A causa de la seva particular naturalesa transdisciplinària, el Màster en Data Design està obert a professionals i estudiants provinents de diferents entorns i experiències educatives. Està dirigit principalment a:

 • Dissenyadors gràfics
 • Periodistes i redactors
 • Científics socials
 • Dissenyadors de productes digitals
 • Arquitectes i urbanistes
 • ...

Coneixements o experiència requerida
No és imprescindible una llicenciatura per cursar aquest màster; valorem l'experiència professional tant com l'educació universitària. Si encara tens dubtes sobre si encaixaries o no, només segueix endavant, envia la teva sol·licitud i la resoldrem cas per cas.

Nombre d'estudiants
Cada any es seleccionen un màxim de 20 estudiants. Un cop oberta la inscripció, els assistents seran admesos a mesura que es vagin fent efectives les preinscripcions.

 

Marc Panero
marc_panero

Marc Panero

Director dels Màsters en Disseny Visual, Editorial, Data and Design i Beyond Packaging
Pau Garcia
pau_garcia

Pau Garcia

Codirector del Master's Degree in Data and Design
José Manuel Pérez Paadin
paadin-profesor-elisava.png

José Manuel Pérez Paadin

Codirector del Master's Degree in Data and Design

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies