Invisible Makers a Poblenou


Títol 

Invisible Makers a Poblenou. Qui són, en tot cas, els creadors?

Curs

3r curs del Grau en Disseny, 2017-18.

Autors

Danae Esparza (coord.), Toni Llàcer, Marien Rios, Naomi Bé de Mesquita i estudiants de 3r del Grau en Disseny.

Col·laboradors

Ciutat Nova, Hangar, CR Polis, Direcció de Democràcia Activa i Descentralització, Ajuntament de Barcelona.
 

Partint de la premissa que l'àrea històricament industrial del Poblenou ha estat designada com al barri 'maker' de Barcelona, aquest projecte d'investigació cerca qüestionar el terme 'maker' (fabricant) i investigar fins a quin punt es pot estirar el seu sentit. Principalment es fa perquè el moviment 'maker' actual tendeix a centrar-se al voltant persones amb coneixements d'alta tecnologia o persones amb coneixements de dades i té una orientació fortament masculina, de manera que moltes comunitats locals rellevants queden excloses o no poden participar de manera significativa quan es tracta de prendre decisions relatives als plans de desenvolupament de l'àrea.

Invisible Makers in Poblenou és un projecte dut a terme per estudiants del tercer curs de Disseny d'Elisava per al curs "Producte, Context i Usuari". En aquest curs, els estudiants s'introdueixen en mètodes d'investigació en disseny amb què aprenen a fer recerca de camp, com ara mapes, investigació etnogràfica i entrevistes. Una interfície cartogràfica va ser dissenyada específicament per a aquest curs i permet als estudiants explorar el valor d'un mapa digital col·lectiu com a metodologia d'investigació. A més, cada grup d'alumnes va escriure un assaig sobre el seu procés d'investigació publicat a la revista Ciutat Nova.

Després de fer una primera exploració a la zona, els estudiants van definir col·lectivament la llegenda del mapa, que registra els diversos 'invisible makers' es troben a la zona. Cada grup d'estudiants se centra en un col·lectiu (invisible) de fabricants / productors i penja les dades rellevants al mapa digital col·lectiu. La cartografia ('mapping') s'explora com una eina per comprendre millor la subcultura de la qual forma part una comunitat de fabricants i pretén fer visible com aquests col·lectius invisibles es relacionen amb altres col·lectius més formalitzats o institucionalitzats. El mapa digital, d'aquesta manera, genera narracions alternatives al voltant del moviment dominant i es pot veure com una eina per al storytelling'.

Quins són els col·lectius 'makers' del Poble Nou actualment invisibles? Com es mouen i quins espais i recursos fan servir? Aquestes preguntes ajuden a respondre a aquestes preguntes més generals: ¿de quina manera aquests fabricants invisibles es relacionen o formen part del moviment 'maker', i quin capital social generen els fabricants invisibles a Poblenou?

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies