Grau en Disseny (UPF)

Grau en Disseny

Branca de coneixement
Arts i Humanitats

Titulació
Graduat/a en Disseny - Grau Universitari en Disseny, títol homologat expedit per la Universitat Pompeu Fabra (UPF)

Menció
Disseny Gràfic
Disseny de Producte
Disseny d'Espai
Disseny d'Experiències Interactives

Durada
4 anys
Calendari acadèmic

Idioma
Català / Castellà
Algunes assignatures en anglès

Crèdits
240 ECTS
(60 ECTS per curs acadèmic)

Preu
161 €/ECTS
Finançament i beques

A Elisava creiem que tu ets qui ha de decidir el teu propi camí. En el nostre Grau en Disseny repensarem junts els límits del disseny i totes les seves disciplines perquè tinguis a la teva disposició totes les eines, coneixements i recursos necessaris per a treure el màxim partit del teu pas per l'Escola. Volem que potenciïs al màxim les teves capacitats i construeixis pas a pas el perfil de dissenyador o dissenyadora que vulguis ser.

Creiem en el “fer” com a motor per al canvi i la innovació. Per això, el nostre model educatiu es basa en el treball per projectes, on totes les disciplines coexisteixen i es combinen per a obtenir els resultats més originals i disruptius possibles. En el Grau en Disseny d'Elisava aprendràs a generar idees i superar reptes que conformin nous paradigmes i realitats. Pensem en l'Escola com un hub de connexions i, per això, fomentem i reforcem les relacions amb el teixit empresarial i institucional, els i les professionals del disseny i l'enginyeria i els nostres exalumnes. Així, tindràs al teu abast una xarxa de contactes nacionals i internacionals de primera línia ja sigui per a realitzar pràctiques, participar en projectes o anar-te d'Erasmus.

Ets dels que es passen el dia dibuixant en els marges dels tovallons? T'interessa l'anàlisi del color, la llum i la forma? T'agrada repensar espais i les seves funcionalitats? El Grau en Disseny d'Elisava està fet a la teva mida.

El Grau en Disseny posa a la teva disposició totes les eines perquè et converteixis en un dissenyador o dissenyadora capaç de resoldre problemes i satisfer les necessitats en la relació de l'individu amb el seu entorn, així com d'usar el disseny com a eina de reflexió i posicionament personal. Durant els quatre anys de formació, desenvoluparàs les teves capacitats i aptituds per a ser un o una professional del disseny amb la capacitat de decisió i de creació de nous elements de comunicació, productes, serveis i entorns socials que millorin el dia a dia de les persones, així com amb l'habilitat necessària per a dialogar amb experts d'altres disciplines i per a afrontar reptes actuals i futurs.
 

Aquestes són les principals competències que desenvoluparàs durant els teus quatre anys de formació en el Grau en Disseny:

  • Desenvolupar una actitud creativa d'experimentació (dibuixar, construir, expressar, testar, prototipar...) amb l'objectiu de treure conclusions i explorar aportacions rellevants i innovadores.
  • Saber detectar i qüestionar les necessitats dels usuaris i interpretar el context històric, social, cultural, econòmic i tecnològic per a obtenir una visió personal i creativa del disseny, amb la qual configurar noves realitats que s'anticipin als problemes futurs.
  • Elaborar un projecte de disseny que sigui coherent amb un posicionament personal per a expressar inquietuds (socials, mediambientals, polítiques, ètiques i estètiques).
  • Identificar el potencial propi per posar-lo en valor i també detectar les manques per a millorar-les, a més d'aprendre a treballar amb autonomia i en equip, de manera organitzada i optimitzant els recursos disponibles.
  • Resoldre projectes de disseny complexos dialogant amb professionals d'altres àmbits (enginyers, arquitectes, artistes, antropòlegs, sociòlegs, etc.) i gestionar coneixements propis d'altres disciplines de forma resolutiva.

Les mencions del Grau en Disseny a triar són:

Disseny Gràfic

Aquesta especialitat del Grau en Disseny et formarà com a professional competent i et permetrà adquirir els coneixements i l'experiència necessaris en el camp del disseny gràfic i la comunicació visual. Podràs aprofundir en àrees com la direcció d'art, la imatge corporativa, el disseny editorial, el disseny web i d'aplicacions, el disseny de dades i informació, el packaging, la il·lustració, la tipografia o la senyalètica.

Disseny de Producte

Si curses aquesta especialitat del Grau en Disseny obtindràs un ampli coneixement en el disseny de producte i/o disseny industrial. Treballaràs en camps com el disseny de mobiliari, d'il·luminació, d'automoció, de packaging i d'objectes i accessoris. També en el disseny de productes, sistemes i serveis.

Disseny d'Espai

Aquesta és l'especialitat del Grau en Disseny que has d'escollir si vols convertir-te en un o una professional expert/a i competent en el disseny d'espais interiors –habitatges, bars, restaurants–, però també en disseny d'estands, exposicions, intervencions en l'espai públic, escenografies d'esdeveniments i espectacles, muntatges efímers o disseny d'aparadors.

Disseny d'Experiències Interactives

Tria aquesta especialitat del Grau en Disseny si vols convertir-te en un/a expert/a en el disseny d'interacció i experiències interactives (disseny web, disseny audiovisual, disseny multimèdia, disseny d'experiència d'usuari, disseny d'interfícies digitals, disseny de producte i entorns interactius).

Hauràs de triar la teva menció del Grau en Disseny abans de començar el segon any. Durant el tercer curs podràs aprofundir en la disciplina que hagis triat o bé crear un perfil més polivalent cursant assignatures d'altres mencions.
 

En acabar el Grau en Disseny tindràs els coneixements i capacitats necessaris per a desenvolupar la teva activitat laboral en un ampli ventall de sectors i àmbits, participant en totes les fases del procés de disseny:

  • Disseny d'espais (espais interiors – bars, restaurants, habitatges... –, disseny d'estands, exposicions, intervencions en espai públic, escenografia, muntatges efímers, escaparatisme).
  • Disseny de producte i/o disseny industrial (mobiliari, il·luminació, automoció, embalatge, objectes i accessoris, així com també tot tipus de productes, sistemes i serveis).
  • Disseny gràfic i comunicació visual (direcció d'art, imatge corporativa, disseny editorial, disseny web, disseny d'aplicacions, disseny d'informació, embalatge, il·lustració, tipografia, senyalística).
  • Disseny d'experiències interactives i interacció (disseny web, disseny audiovisual, multimèdia, experiència d'usuari, disseny d'interfícies digitals, disseny de producte i entorns interactius).
  • Educació i recerca en disseny (crítica, recerca, desenvolupament teòric i pedagògic del disseny).

El 90% de l'alumnat troba treball en els mesos consecutius a la finalització del Grau i la majoria estan satisfets amb el seu treball actual (puntuació: 8/10). A més, gairebé el 80% repetiria Grau*. *Font: estudis.aqu.cat/dades/web/inici
 

La col·laboració amb el sector empresarial i institucional forma part del dia a dia de l'Escola. És per això que, durant els quatre anys del Grau en Disseny, tindràs la possibilitat de participar en projectes acadèmics, workshops i altres activitats realitzades en col·laboració amb empreses i institucions com Hard Rock Cafè, Sony, Swarovski, HP, Desigual, Danone, SEAT, Santa&Cole, Sónar, Mira, MACBA, Fundació Arrels, Desis Network o el Victoria & Albert Museum. A més, a partir del 3er curs (o quan tinguis 120 crèdits superats), tindràs la possibilitat de cursar pràctiques curriculars i/o extracurriculars en empreses de primera línia perquè puguis incorporar-te al món laboral amb totes els coneixements i recursos necessaris.

A Elisava creiem que l'intercanvi i la mobilitat d'estudiants i professors enriqueixen la formació universitària i, per això, potenciem les relacions internacionals de l'Escola amb altres centres educatius, universitats i centres de recerca de tot el món. Actualment, tenim convenis amb més de 70 de les universitats més reconegudes i influents del món del disseny i l'enginyeria a nivell mundial.

El Grau en Disseny es desenvolupa en quatre anys. El primer curs està format per assignatures de formació bàsica on s'introdueixen les diferents disciplines del disseny i on descobriràs les eines d'expressió i comunicació que conformaran el seu llenguatge propi.

En el segon curs hauràs de triar la menció en la qual et voldràs especialitzar. Durant aquest any, adquiriràs les eines, coneixeràs els materials i integraràs les tècniques pròpies de la teva especialitat, així com les metodologies de disseny aplicades en projectes disciplinessis.

En el tercer curs, podràs continuar aprofundint en la menció triat o bé desenvolupar un perfil més global cursant assignatures d'altres mencions. També en aquest curs, podràs realitzar pràctiques curriculars o cursar un semestre en una universitat estrangera a través del programa Erasmus.

A l'últim curs, hauràs de desenvolupar dos projectes globals de caràcter multidisciplinari a més del Treball Fi de Grau (TFG) on demostraràs el teu posicionament personal enfront del disseny a través d'un projecte que integri i demostri totes les competències que hauràs adquirit al llarg del Grau.

Pla d'estudis Grau en Disseny UPF (entre els cursos 2018-19 i 2020-21)

Curs 1


1 Trimestre

Descobrir
Principis bàsics del disseny I
Introducció al Disseny

2 Trimestre

Anàlisi
Principis bàsics del disseny II
Història del disseny

3 Trimestre

Forma
Principis bàsics del disseny III
Disseny contemporani
 

Curs 2

Context 

Contexto y usuario I
Noves Tendències
Tecnología y Diseño

Espai

Contexto y usuario I
Taller I
Taller II
Taller III
Proyecto I
Proyecto II

Experiències interactives

Taller I
Taller II
Taller III
Proyecto I
Proyecto II
Proyecto III
 

Curs 3

Menció espai

Contexto y usuario II Espai
Experimentación I
Experimentación II
Experimentación III
Proyectos optativos de Mención I
Proyectos optativos de Mención II
Proyectos optativos de Mención III
Teorías Críticas I Espai
Teorías Críticas II Espai

Menció experiències interactivas

Contexto y usuario II Exp Interactivas
Experimentación I
Experimentación II
Experimentación III
Proyectos optativos de Mención I
Proyectos optativos de Mención II
Proyectos optativos de Mención III

Teorías Críticas I Exp Interactivas
Teorías Críticas II Exp Interactivas

Menció gràfic

Contexto y usuario II Gràfic
Experimentación I
Experimentación II
Experimentación III
Proyectos optativos de Mención I
Proyectos optativos de Mención II
Proyectos optativos de Mención III
Teorías Críticas I Gràfic
Teorías Críticas II Gràfic

Menció producte

Experimentación I
Experimentación II
Proyectos optativos de Mención I
Proyectos optativos de Mención II
Proyectos optativos de Mención III
Contexto y usuario II Producte
Teorías Críticas I Producte
Teorías Críticas II Producte

Prácticas Curriculares

Pràctiques curriculars 3ºGDIS

Projecte Transversal

Proyecto Transversal II

Curs 4

Difusión TFG
Gestión del diseño
Investigación TFG
Proyecto global I
Proyecto global II
Talleres transversales TFG
Tecnología y sociedad
Trabajo Fin de Grado

Pla d'estudis Grau en Disseny UPF (anterior al curs 2018-19)

Si vas començar el Grau abans del curs 2018-19, aquest és el pla d'estudis que segueix el teu Grau:

Curs 1 (en extinció)


1r Trimestre

Metodologia del disseny
Matemàtiques per al disseny
Fonaments del projecte I
Principis del dibuix

2n Trimestre

Geometria aplicada
Forma, materials i tècniques
Fonaments del projecte II
Serveis i societat de consum

3r Trimestre

Matèria i ciència
Fonaments del projecte III
Objectes, figures i espais
Arquitectura, disseny i modernitat

Curs 2 (en extinció)
 

1 Trimestre

Arquitectura, Disseny i Contemporaneïtat 
Física per al Disseny 
Projectes I (Comunicació Gràfica) 
Projectes I (Producte i Espai) 

2 Trimestre

Laboratori Digital 
Projectes II (Comunicació Gràfica) 
Projectes II (Producte i Espai) 
Tècniques I (Comunicació Gràfica) 
Tècniques I (Producte i Espai) 

3 Trimestre

Dibuix per al Disseny
Processos i Productes Sostenibles 
Projectes III (Comunicació Gràfica 
Projectes III (Producte i Espai) 
Tècniques II (Comunicació Gràfica) 
Tècniques II (Producte i Espai)

Curs 3
 

Producte, context i usuari
Usos acadèmics en terminologia específica en anglès I
Disseny, economia i empresa
Gestió del disseny
Projecte Global I

Curs 4
 

Projecte global II
Noves tendències en disseny
Usos acadèmics en terminologia específica en anglès II
Tecnologia, interacció i societat
Innovació
Treball Fi de Grau

Optatives
 

Disseny Gràfic

Editorial
Identitat i marca
Publicitat

Interacció Digital

Editorial
Narratives visuals
Interacció
Experimentació digital

Disseny de Producte

Equipament de l'interior
Eines i complements personals
Experimentació de producte
Mobilitat i transport
Packaging

Disseny d'Espai

Hàbitat
Narratives de l'espai
Contract

Mencions


Disseny Gràfic

Comunicació gràfica III
Tècniques gràfiques II

Interacció Digital

Comunicació d'interacció digital III
Tecnologia d'interacció digital III

Disseny de Producte

Comunicació del producte III
Tecnologia del producte III

Disseny d'Espai

Comunicació de l'espai III
Tècniques per al disseny d'espai  III