Grau en Disseny i Innovació

Al Grau en Disseny i Innovació formem dissenyadors i dissenyadores amb un perfil creatiu, amb pensament crític, i amb una visió exploratòria del món, capaços de qüestionar i dialogar transversalment amb altres persones de l'entorn social, productiu, científic o cultural.

Sol·licita informació

Al Grau en Disseny i Innovació formem dissenyadors i dissenyadores amb un perfil creatiu, amb pensament crític, i amb una visió exploratòria del món, capaços de qüestionar i dialogar transversalment amb altres persones de l'entorn social, productiu, científic o cultural.

Branca de coneixement

Arts i Humanitats

Titulació

Graduat/da en Disseny i Innovació, títol homologat expedit per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Títol verificat per AQU Catalunya.

Mencions

Disseny Gràfic
Disseny de Productes
Disseny d'Espais
Disseny d'Experiències Interactives

Durada

4 anys

Horari

Cursos 1, 2 i 3 – matins
Curs 4 – tardes

Data d'inici

Setembre

Idioma

Català / Castellà
Assignatures en anglès (60-84 ECTS)  

Places de nou accés

175

Crèdits

240 ECTS
(60 ECTS per curs acadèmic)

Preu

166 €/ECTS
Finançament i beques

Nota de tall

5

A Elisava entenem el disseny i la innovació com a agents clau per crear o millorar productes, serveis, comunicacions, entorns o experiències.

El Grau en Disseny i Innovació, reconegut i homologat a l'ESS (Espai Europeu d'Educació Superior), és un grau de la branca de coneixement de les Arts i Humanitats, i compta amb àrees imprescindibles per al disseny com l'antropologia, la filosofia o la història, entre d'altres, que fonamenten els projectes de manera contextual.

La base daquests estudis és principalment pràctica, per aprofundir en l'aprenentatge de materials, processos o comunicació. Realitzaràs diversos projectes, tant personals, on expressaràs el teu posicionament com a dissenyador o dissenyadora; o projectes vinculats amb el context social i empresarial; així com projectes transversals juntament amb altres professionals d'altres àmbits (artístics, filosòfics, antropològics, tècnics, enginyers, científics…), formant equips multidisciplinaris per abordar reptes complexos actuals i futurs. Aquests projectes es realitzen en col·laboració amb empreses, comunitats, administracions o institucions socials.

Entenem la disciplina del disseny des d'un punt de vista transversal en evolució constant. Dissenyem des de, per, per a i amb les persones, sempre amb un propòsit. Així, al Grau en Disseny i Innovació d'Elisava obtindràs el coneixement i les eines necessàries per afrontar qualsevol repte de disseny des d'una perspectiva contextual i empàtica cap a les persones, i tenint en compte la innovació social i mediambiental.


Tipus d'assignatures del Grau en Disseny i Innovació

  • Projectes: projectes personals, de context i transversals (70-80% del total d'assignatures).
  • Context: Eines per interpretar el context històric, social, cultural, econòmic i tecnològic.
  • Eines, materials i tècniques: competències instrumentals de l'àmbit de l'expressió, la comunicació i els materials.


Perfil d'ingrés recomanat

Vols estudiar disseny a Barcelona? Si vols estudiar aquest grau, és important que tinguis una gran curiositat intel·lectual i un interès per la comprensió de la complexitat del món. També tenim en compte les actituds personals relacionades amb les capacitats de representació, anàlisi, síntesi i comunicació, i creiem imprescindible posseir habilitats tècnico-artístiques, així com predisposició i ganes de treballar en equip. Valorem l'interès per les belles arts, les humanitats i les ciències socials, així com la creativitat, la imaginació, la innovació i l'interès per l'aprenentatge continu. 

  • Col·laboracions amb empreses, institucions i ONG
    Una xarxa acurada de partners (empreses, institucions, start-ups, centres d'art, estudis de disseny, ONG), que comparteixen la identitat, el punt de vista, el compromís ètic, mediambiental, social i tecnològic d'Elisava.
     
  • Pràctiques i inserció laboral
    Personalitzem la cerca de les teves pràctiques curriculars a partir dels teus interessos i de l'oferta existent. A la nostra borsa de treball, cada any rebem més de 300 ofertes de pràctiques i de treball.
     
  • Aprenentatge per projectes (project based learning)
    La nostra metodologia es basa en “aprendre projectant”, aplicant des del primer moment tots els conceptes teòrics i pràctics apresos per a dissenyar i desenvolupar les millors solucions. Del total d'assignatures, el 80% correspon a assignatures projectuals per aprendre fent i implementar els conceptes teòrics apresos.
     
  • Tallers oberts
    El Grau en Disseny i Innovació és un curs on l'experimentació és clau. Per això, gran part de les classes es fan als nostres tallers. Aquests espais estan oberts tot el dia perquè puguis experimentar i desenvolupar els teus projectes. A més de les instal·lacions de l'edifici de La Rambla, tenim acords amb diversos centres com el taller industrial TMDC, Ateneu de Fabricació, platós de fotografia i centres de recerca per a desenvolupar de forma oberta i sense límits tot allò que el grau et proposa.
     
  • Disseny des de, per, per a i amb les persones
    Aprendràs a dissenyar sempre amb un propòsit, amb compromís social per a crear una societat més justa amb les persones, el territori i el planeta. Treballaràs en projectes a escala local amb institucions del Tercer Sector i comprendràs l'impacte social del disseny.
     
  • Projectes col·laboratius en equips multidisciplinaris
    Realitzaràs treballs per enfrontar-te a reptes globals i complexos, on col·laboraràs amb persones d'altres especialitats i disciplines, tal com passa al món professional.
     
  • Especialitza't des del segon curs
    Podràs escollir la teva menció en acabar primer. Així, durant el segon any ja posaràs en pràctica els coneixements de l'especialitat que més t'interessi.
     
  • Acompanyament i personalització
    Al Grau en Disseny i Innovació apostem per un alt nombre d'hores de docència en grups de 25 estudiants màxim, i fem el seguiment de la teva experiència universitària i del teu benestar, a través del Programa d'Acció Tutorial.

Quan acabis el Grau en Disseny i Innovació disposaràs dels coneixements i competències necessaris per a desenvolupar la teva activitat laboral en una gran varietat de sectors i participar en totes les fases del procés de disseny: 

  • Defineix el teu posicionament personal sobre el disseny a partir d'una visió social, mediambiental, política, ètica i estètica.
  • Adquireix habilitats en la detecció doportunitats de disseny i en la resolució de problemes en el desenvolupament de projectes.
  • Desenvolupa una actitud creativa i crítica d'experimentació, amb criteris científics i humanístics, amb un compromís cap al rigor i la qualitat professional.
  • Col·labora amb professionals d'altres àmbits (tècnics, artístics, científics...), gestionant coneixements propis d'altres disciplines de manera resolutiva.
  • Dissenya productes, sistemes i serveis interpretant el context històric, social, cultural, econòmic i tecnològic, per anticipar les necessitats del futur, tenint en compte escenaris distòpics. Dissenya no només per ara, sinó també per al futur.
  • Experimenta amb materials, processos i tècniques per aportar valor al projecte de disseny.
  • Desenvolupa projectes de disseny en diferents àmbits laborals, per compte propi o a qualsevol empresa o institució.
  • Comunica de manera efectiva (de forma oral, escrita o audiovisual) amb un alt grau de correcció en l'ús, la forma i el contingut.

Disseny Gràfic 

Dominaràs en profunditat les eines imprescindibles del llenguatge gràfic, la tipografia aplicada, la teoria del color, la direcció d'art i motion graphics. Realitzaràs diverses aproximacions de projectes en diferents formats, mides, enfocaments i destinataris, com ara etiquetes, cartells, llibres o revistes. Finalment, al Grau en Disseny i Innovació desenvoluparàs l'estratègia de projectes complexos d'identitat visual, formats per un sistema gràfic aplicable a múltiples suports i mitjans de comunicació.

Disseny de Productes 

Realitzaràs projectes de disseny de mobiliari, productes interactius i utensilis, coneixent diferents processos de fabricació com l'artesania, la fabricació industrial i digital, tenint en compte el seu impacte mediambiental. Coneixeràs el context d'ús d'aquests productes per detectar necessitats de millores en el disseny. Un altre aspecte important d'aquesta menció és la comunicació final del projecte (esquetxos, renderitzats, direcció d'art, catàlegs...).

Disseny d'Espais

Realitzaràs projectes que van des de l'aproximació de l'espai de les persones, passant per la intervenció en habitatges fins a treballar espais d'ús col·lectiu. Al Grau en Disseny i Innovació treballaràs en tallers per conèixer els materials, detalls i components constructius, la sostenibilitat i el confort, així com la comunicació del projecte que passa pel croquis, la maqueta, els plànols, l'axometria, la renderització i el vídeo.

Disseny d'Experiències Interactives

Podràs reflexionar sobre el comportament digital, analitzar l'impacte que té la tecnologia a la societat actual, a més de projectar interfícies que barregen allò digital i allò físic. Al Grau en Disseny i Innovació aprendràs a dissenyar, desenvolupar i programar productes com videojocs, apps, webs i experiències interactives i immersives, a més d'utilitzar la intel·ligència artificial per realitzar projectes de comunicació. Amb aquestes eines podràs incorporar-te a la indústria del sector digital/tecnològic o crear una start-up.

Grado Diseño Gráfico
Grado Diseño Producto
Grado Diseño Espacio
Grado Diseño Experiencias Interactivas

Hauràs de triar la teva menció del Grau en Disseny i Innovació abans de començar el segon any.

“Recomanaria aprofitar al màxim totes les activitats que es fan a Elisava, a més de les classes. Els tallers i el grup de teatre han estat els dos espais on més he gaudit i après quan estava estudiant.” 
Daniel Verano, Disseny Gràfic

“Aprofita intensament cada minut com a estudiant d'Elisava, és el millor consell que et puc donar. Elisava és una fàbrica d'idees, col·laboracions i aprenentatges continus. Una cosa molt valuosa que em vaig adonar una vegada vaig començar al món laboral”
Berta Daina, Disseny de Productes

“A Elisava vaig aprendre la importància d’escoltar, és una competència de la qual es parla poc. Però com a dissenyador has d’escoltar constantment, perquè cap client o projecte és igual. A tu et recomanaria que siguis una patata! En noruec significa ‘ser una persona polivalent’, que es pot fer servir per a tot.” 
Sondre Stålerød, Disseny d'Espais 

“A Elisava ho vaig aprendre absolutament tot, i el pas al món laboral ha estat molt ràpid! De fet, no havia acabat el grau, que ja estava fent pràctiques. Vaig començar a Domestic Data Streamers, Multiplica, The Others… però també he fet projectes freelance per a Banc Sabadell, Unicef...” 
Jordi Farreras, Disseny d'Experiències Interactives 

En acabar el Grau en Disseny i Innovació tindràs els coneixements i les capacitats necessàries per desenvolupar la teva activitat laboral en una gran varietat de sectors i àmbits, participant en totes les fases del procés de disseny.

  • Disseny Gràfic: Tipografia, senyalètica, il·lustració, imatge corporativa, disseny gràfic, disseny editorial, direcció d'art, direcció creativa, data visualization, packaging, disseny web, d'entorns digitals i aplicacions, disseny de dades i informació, branding, disseny per a publicitat.
  • Disseny de Productes: Disseny de producte, sistemes i/o serveis, disseny industrial, mobiliari, il·luminació, automoció, packaging, objectes, accessoris…
  • Disseny d'Experiències Interactives: Disseny web, disseny audiovisual, data visualization i tractament de dades, disseny d'experiència d'usuari (UX), disseny d'interfícies digitals (UI), disseny de producte i entorns interactius, disseny d'experiències immersives.
  • Disseny d'Espais: Disseny d'interiors (habitatges, bars, restaurants) disseny d'espais comercials (retail, visual merchandising, aparadors), disseny d'estands, disseny d'exposicions, intervencions a l'espai públic, escenografia d'esdeveniments i espectacles, muntatges efímers, intervencions al paisatge.
  • Comunicació, direcció d'art i direcció creativa.
  • Comissariat d'exposicions i esdeveniments.
  • Edició de publicacions.
  • Project management, gestió i comercialització de projectes de disseny.
  • Consultoria de disseny i estratègia en innovació.
  • Desenvolupament teòric i pedagògic del disseny: Docència.
  • Crítica i investigació.

El 90% de l'alumnat troba treball en els mesos consecutius a la finalització del Grau. A més, gairebé el 80% repetiria Grau. Font: AQU Catalunya. 

Alguns Alumni del Grau en Disseny que potser coneguis:

  • Verónica Fuerte, Hey Studio
  • Gerard Sanmartí, Lagranja Design
  • Ana Zelich, Mediapro
  • Pau Garcia, Domestic Data Streamers 
  • Raúl Arribas i Gonzalo Sánchez, Kiwi Bravo 
  • Marta Vargas, Spotify
  • Salustià Álvarez, Prada
  • Irene Fiol, Applus
  • Albert Soler, H&M
  • Alex Trochut 
  • Júlia Esqué 
  • Pablo Figuera (Goula Figuera) 
  • Isabel López Vilalta 
  • Juan i Alejandro Mingarro (Brosmind) 
  • Guillermo Santomà 
  • Albert Romagosa 
  • Francesc Vilaró (Diba Studio)

La col·laboració amb el sector empresarial i institucional forma part del dia a dia de l'Escola. És per això que, durant els quatre anys del Grau en Disseny i Innovació, tindràs la possibilitat de participar en projectes acadèmics, workshops i altres activitats realitzades en col·laboració amb empreses i institucions com Adidas, El Celler de Can Roca, Folch Studio, Flax & Kale, Sony, Swarovski, HP, Desigual, Danone, SEAT, Santa & Cole, Sónar, Mira, MACBA, Fundació Arrels, Victoria & Albert Museum, Kave Home, TOUS, Danone, MUJI, Nespresso, ZARA, Penguin Random House, USM, Kettal, Lékué, Cocina Hermanos Torres, entre moltes altres.

Al quart curs, realitzaràs les teves pràctiques curriculars (12 ECTS) en empreses líders al sector. Viure aquesta experiència et permetrà aprendre i adquirir els coneixements i els recursos necessaris per incorporar-te al món laboral. A més, a partir del tercer curs (o quan tinguis 120 crèdits ECTS aprovats), podràs cursar pràctiques extracurriculars per complementar la teva formació.

Promovem l'intercanvi i la mobilitat d'estudiants perquè enriqueix la formació universitària. El coneixement d'altres cultures és molt important perquè ens permet aproximar-nos de formes diferents a les disciplines del disseny i de descobrir nous mètodes d‟aprenentatge.

A Elisava, tenim convenis amb les universitats més prestigioses del món del disseny i fem programes d'intercanvi, cooperació i recerca amb més de 80 institucions de tot el món on et podràs anar a estudiar a partir del tercer curs.

Formem part del programa europeu de mobilitat Erasmus i també de Cumulus, xarxa que agrupa les principals institucions mundials de l'àmbit del disseny amb la finalitat de promoure la cooperació internacional. Som membres de l'International Association for Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE), del Council on International Educational Exchange, DESIS Lab i d'ELIA Art Schools.

El Grau en Disseny i Innovació es desenvolupa en quatre anys. El primer curs està format per assignatures de formació bàsica on s'introdueixen les diferents disciplines del disseny i on descobriràs les eines d'expressió i comunicació que conformaran el teu llenguatge propi.

Al segon curs hauràs de triar la menció de la qual et voldràs especialitzar. Durant aquest any, adquiriràs les eines, coneixeràs els materials i integraràs les tècniques pròpies de la teva especialitat, així com les metodologies de disseny aplicades en projectes.

A tercer curs, podràs continuar aprofundint en la menció escollida o bé desenvolupar un perfil més global cursant assignatures d'altres mencions. També en aquest curs, podràs participar en projectes transversals, realitzar pràctiques curriculars o cursar un semestre a una universitat estrangera a través del programa Erasmus.

A l'últim curs, hauràs de desenvolupar dos projectes globals de caràcter multidisciplinari a més del Treball Fi de Grau (TFG) on demostraràs el teu posicionament personal davant el disseny a través d'un projecte que integri i demostri totes les competències que hauràs adquirit al llarg del Grau en Disseny i Innovació.

Segell de qualitat

Curs 1

Semestre 1 

Descobrir
Els llenguatges de representació i d'expressió com a eina primordial d’anàlisi i de comunicació en el camp del disseny. Introducció a les eines i conceptes de forma, volum, color, imatge i matèria. 

Fonaments del Disseny de Productes
Introducció al disseny de producte a través de diversos projectes, fent des d'un objecte quotidià a un moble de fusta. Aplicaràs els conceptes de forma i funció, així com els materials i els processos de producció, la comunicació i la representació del disseny de productes.

Fonaments del Disseny Gràfic
Introducció als coneixements de la comunicació visual. Coneixeràs els elements bàsics del llenguatge escrit, la tipografia i la seva terminologia, la composició de les paraules i la seva correcta ubicació al paràgraf. Entendràs la importància i versatilitat de la retícula i dissenyaràs una publicació.

Processos de Disseny
Introducció al procés projectual del disseny des dels mètodes i els processos com a eines per investigar, idear, desenvolupar, i solucionar un projecte de disseny. 

Introducció al Disseny
Tot allò que ens envolta està dissenyat. Per exemple, aques web que estàs llegint o les ulleres que potser portes posades. Comprendràs el disseny més enllà del simple ús que ja coneixes. Entendràs que tot disseny és el resultat d'una complexa seqüència de decisions i valoraràs críticament el resultat.

Descarrega assignatures en PDF


Semestre 2 

Construir
Els codis tècnics i elements visuals que utilitza el llenguatge del disseny per comunicar-se segons els esquemes normalitzats. El dibuix analític i descriptiu incorporant el manipulat de materials, a fi de dur el pla a la tercera dimensió. Identificar i desenvolupar un llenguatge propi. 

Fonaments del Disseny d’Espais
Introducció al procés projectual per a crear espais a través del disseny d'un habitacle per a una persona. Aprendràs a formalitzar una idea, experimentaràs la composició mitjançant eixos, simetries, proporcions, jerarquia i ritme. També tractaràs aspectes com la distribució, les funcions, la materialitat i les relacions espacials entre buits i plens, aspectes que contribueixen a l'expressió dels sentits i les emocions.

Fonaments del Disseny d’Experiències Interactives
Aprendràs a dissenyar interfícies tangibles i programar so i imatge. Dissenyaràs i fabricaràs un projecte interactiu amb interfícies físiques i materials audiovisuals. Realitzaràs una exposició interactiva a l'espai mitjançant un joc col·lectiu.

Introducció al Projecte Transversal
Desenvolupament d’un projecte transversal a totes les mencions, aplicant els mètodes i els processos pertinents a les diferents fases del disseny. Incorporar la metodologia del projecte transversal al procés de disseny propi de cada alumne. 

Històries del Disseny
En un món en contínua transformació accelerada, replantejar-se els límits, les responsabilitats i les competències del disseny és fonamental. Per això és indispensable saber què ha passat fins ara, comprendre tots aquests dissenys i els seus contextos (laborals, productius, artístics, culturals, econòmics) que ens han precedit i que, en certa manera, han anat construint una idea sobre què és dissenyar. Hauràs de ser capaç de formular els teus projectes segons el teu criteri, fundat, entre altres coses, en el coneixement dels dissenys significatius que l'han precedit.

Descarrega assignatures en PDF

Curs 2 - Disseny de Productes

Semestre 3

Context i Usuari 
Aproximació sociològica al disseny, aprenentatge de metodologies d'anàlisi, eines etnogràfiques per a l'observació a l'àmbit urbà i encaix ètic-polític dels processos de disseny.

Taller I. Materials i Processos Artesanals
Aprenentatge dels processos i materials primigenis i artesanals. Primeres indústries. Exercicis teoricopràctics per conèixer i experimentar amb processos i materialitats. 

Comunicació I. Dibuix i Representació de Productes 
Aprenentatge de les eines de comunicació bàsiques. Descodificar una idea: Des de la projecció mental fins a la visió tridimensional d’allò que s'ha projectat. Des del dibuix en paper fins a la representació en 3D amb eines informàtiques. 

Projecte I. Disseny de Productes
De la mà a l'humà. Conceptualització, disseny i construcció fent ús dels coneixements de processos i materials. Es desenvolupen dos projectes (set d'esmorzar construït amb fang i fusta, i disseny de mobiliari per a la llar).

Art i Disseny de Productes Contemporanis
Investigació dels referents històrics del disseny de producte. Anàlisi de peces de referència en el disseny de producte, com i per què es van convertir en referents. Anàlisi del context econòmic polític i social per entendre la tendència evolutiva del disseny de productes contemporanis.

Descarrega assignatures en PDF


Semestre 4

Disseny i Tecnologia 
Reflexió crítica sobre la tecnologia a partir de la lectura de textos i l'estudi de casos. Principals línies de pensament sobre tecnologia, ciència i epistemologia en relació a quatre eixos: naturalesa-cultura, perspectives feministes, ubicació post-colonial i teories mediambientalistes. 

Nous Models Socials i Econòmics 
Conceptes bàsics de l’economia global: economia de mercat; sistemes tradicional-artesanals versus sistema capitalista; oferta i demanda i liberalisme econòmic; marxisme i economies planificades; implicacions ètiques i socials dels models i sistemes; economia i desenvolupament sostenible. Models productius i econòmics: anàlisi de condicionants geopolítics. Models de consum a partir de l'estudi concret de casos globals: des del rastreig de les matèries primeres, fins a la venda al mercat, passant per la localització dels centres de producció. 

Taller II. Processos Industrials i Fabricació Digital
Aprenentatge a través d'exercicis teòric-pràctics per conèixer i experimentar nous processos i materials industrials, tecnologies de fabricació digital i nous materials. 

Comunicació II. Fotografia de Producte i Direcció d'Art
Aprenentatge de les eines de comunicació per expressar una idea. Posicionament estètic. Eines creatives per comunicar projectes mitjançant la fotografia i la direcció d’art. 

Projecte II. Disseny de Productes
De l'humà a la màquina. Aproximació al disseny de producte especulatiu i tecnològic. Metodologies projectuals específiques per dissenyar propostes prospectives. Noves Realitats: Repensar els escenaris Post-COVID 2025 i Escalfament Global 2030. Tecnologia i benestar: Disseny de productes a través del monitoratge de dades de salut, per millorar la vida de les persones.

Descarrega assignatures en PDF

Curs 2 - Disseny Gràfic

Semestre 3

Context i Usuari 
Aproximació sociològica al disseny, aprenentatge de metodologies d'anàlisi, eines etnogràfiques per a l'observació a l'àmbit urbà i encaix ètic-polític dels processos de disseny.

Taller I. Tipografia i Processos Tècnics 
Estudi i pràctica de la tècnica tipogràfica, dibuix de la lletra, jerarquització de la informació, anàlisi de l’experiència de lectura, pertinència de l’ús de les fonts tipogràfiques. Establiment dels principis i el marc teòric de la producció gràfica. 

Comunicació I. Formats 
Pràctica dels formats comunicatius del disseny gràfic per dominar els llenguatges visuals i desenvolupar capacitats representatives mitjançant un projecte tipogràfic i un altre d'il·lustració. 

Projecte I. Disseny Gràfic
Aprenentatge i desenvolupament de les metodologies projectuals del disseny gràfic. Desenvolupament de 5 tipologies de projectes (coberta de llibre, portada de disc, revista, etiqueta, cartell o bossa tote bag), plantejant diferents escenaris on intervenen requisits específics per a usuaris, formats i tècniques d'impressió. 

Art i Disseny Gràfic Contemporanis
Investigació dels referents històrics del disseny gràfic. Anàlisi de les causes i els efectes produïts pels canvis socials, econòmics i polítics a la comunicació de masses. Estudi de l'evolució de les tècniques desenvolupades per la indústria gràfica i les seves repercussions als missatges.

Descarrega assignatures en PDF


Semestre 4

Disseny i Tecnologia 
Reflexió crítica sobre la tecnologia a partir de la lectura de textos i l'estudi de casos. Principals línies de pensament sobre tecnologia, ciència i epistemologia en relació a quatre eixos: naturalesa-cultura, perspectives feministes, ubicació post-colonial i teories mediambientalistes. 

Nous Models Socials i Econòmics 
Conceptes bàsics de l’economia global: economia de mercat; sistemes tradicional-artesanals versus sistema capitalista; oferta i demanda i liberalisme econòmic; marxisme i economies planificades; implicacions ètiques i socials dels models i sistemes; economia i desenvolupament sostenible. Models productius i econòmics: anàlisi de condicionants geopolítics. Models de consum a partir de l'estudi concret de casos globals: des del rastreig de les matèries primeres, fins a la venda al mercat, passant per la localització dels centres de producció. 

Taller II. Composició Tipogràfica i Materials 
Composició avançada de textos, control de kerning, tracking i P&J, disseny i ús de retícules complexes i disseny de fonts tipogràfiques. Coneixement i reconeixement dels materials, suports per a la producció gràfica i la seva relació amb els sistemes productius. 

Comunicació II. Estratègies
Exploració de formats comunicatius del disseny gràfic: direcció d'art fotogràfica i direcció d'art audiovisual.

Projecte II. Disseny Gràfic
Aprenentatge de l'estructura de les fases d'un projecte: des de la investigació i l'anàlisi d'un encàrrec específic, a l'estudi dels sistemes gràfics, l'aplicació en diferents suports i, finalment, la fase de normativització i producció.

Descarrega assignatures en PDF

Curs 2 - Disseny d'Experiències Interactives

Semestre 3

Context i Usuari 
Aproximació sociològica al disseny, aprenentatge de metodologies d'anàlisi, eines etnogràfiques per a l'observació a l'àmbit urbà i encaix ètic-polític dels processos de disseny.

Taller I. Codi Creatiu
Aprenentatge bàsic de programació creativa des de diversos llenguatges de programació com Processing i Python o l'ús d'algorismes per a l'escriptura de programes basats en codi capaços de produir resultats visuals generatius. 

Comunicació I. Narratives Audiovisuals 
Aprenentatge de les tècniques bàsiques per a la creació de relats audiovisuals. Del storytelling al storyboard. Apropament bàsic a la direcció d'art, des del bodegó analògic al digital. 

Projecte I. Disseny d'Experiències Interactives
Reflexió crítica sobre el comportament digital, les tecnologies i l'ús de les xarxes socials amb l'objectiu de desenvolupar un projecte sobre l'impacte d'aquestes en l'àmbit personal i social. 

Art i Disseny d'Experiències Interactives Contemporànies
Investigació dels referents del disseny d'experiències interactives. Anàlisi i exploració de les causes i els efectes produïts pels gestos, comportaments, hàbits, emocions i afectes que produeixen els entorns digitals a la nostra vida personal i col·lectiva. 

Descarrega assignatures en PDF


Semestre 4

Disseny i Tecnologia 
Reflexió crítica sobre la tecnologia a partir de la lectura de textos i l'estudi de casos. Principals línies de pensament sobre tecnologia, ciència i epistemologia en relació a quatre eixos: naturalesa-cultura, perspectives feministes, ubicació post-colonial i teories mediambientalistes. 

Nous Models Socials i Econòmics 
Conceptes bàsics de l’economia global: economia de mercat; sistemes tradicional-artesanals versus sistema capitalista; oferta i demanda i liberalisme econòmic; marxisme i economies planificades; implicacions ètiques i socials dels models i sistemes; economia i desenvolupament sostenible. Models productius i econòmics: anàlisi de condicionants geopolítics. Models de consum a partir de l'estudi concret de casos globals: des del rastreig de les matèries primeres, fins a la venda al mercat, passant per la localització dels centres de producció. 

Taller II. Disseny d'Interfícies Tangibles 
Conceptualització, disseny i construcció d'un prototip que, des dels diferents components, permet adquirir coneixements al voltant de la programació creativa amb Arduino, circuits electrònics, i la fabricació d'objectes interactius per posar en relació el món físic amb el món digital. 

Comunicació II. Entorns Interactius 
Creació de peces audiovisuals per comunicar un projecte d'experiències interactives, tenint en compte la direcció d’art, per reflectir la càrrega estètica dels relats en relació als conceptes a comunicar. 

Projecte II. Disseny d'Experiències Interactives
Revisió de conceptes i perspectives teòriques i recorregut per projectes interactius en l’àmbit del disseny, les arts digitals i les arts electròniques. Ideació i construcció d’una interfície física que respongui a possibles escenaris futurs.

Descarrega assignatures en PDF

Curs 2 - Disseny d'Espais

Semestre 3

Context i Usuari
 
Aproximació sociològica al disseny, aprenentatge de metodologies d'anàlisi, eines etnogràfiques per a l'observació a l'àmbit urbà i encaix ètic-polític dels processos de disseny.

Taller I. Materials i Components Constructius
Experimentació amb les diferents famílies de materials a través de models físics, estudi dels components constructius, des de l'estudi teòric fins a la seva implementació al projecte. 

Comunicació I. Representació de l'Espai 
Tècniques de representació de l'espai a través del dibuix analògic i digital i la materialització tridimensional del model físic. Des del croquis i la maqueta conceptual fins als plànols i la maqueta a escala. 

Projecte I. Disseny d'Espais
Procés d'anàlisi i síntesi per crear 3 projectes de disseny d'espais (aproximació al concepte i espai de l'individu amb un únic material, projecte d'espai per a ús col·lectiu i projecte d'espais de vida compartits més complexos de diversos nivells). 

Art i Disseny d'Espais Contemporanis 
Investigació i anàlisi dels referents de la cultura del projecte d'espai. Exercicis pràctics d'interpretació i comprensió de referents del disseny d'espais. Taller de cinema per aprendre a mirar i narrar l'espai, a través de la fotografia, el muntatge, el so i la direcció d’un curt cinematogràfic. 

Descarrega assignatures en PDF


Semestre 4

Disseny i Tecnologia 
Reflexió crítica sobre la tecnologia a partir de la lectura de textos i l'estudi de casos. Principals línies de pensament sobre tecnologia, ciència i epistemologia en relació a quatre eixos: naturalesa-cultura, perspectives feministes, ubicació post-colonial i teories mediambientalistes. 

Nous Models Socials i Econòmics 
Conceptes bàsics de l’economia global: economia de mercat; sistemes tradicional-artesanals versus sistema capitalista; oferta i demanda i liberalisme econòmic; marxisme i economies planificades; implicacions ètiques i socials dels models i sistemes; economia i desenvolupament sostenible. Models productius i econòmics: anàlisi de condicionants geopolítics. Models de consum a partir de l'estudi concret de casos globals: des del rastreig de les matèries primeres, fins a la venda al mercat, passant per la localització dels centres de producció. 

Taller II. Detalls i Sistemes Constructius 
Taller per aprendre detalls i sistemes constructius, i per dur a terme el control de la sostenibilitat d'un projecte (impacte mediambiental i de benestar en el context d'espai). 

Comunicació II. Narratives de l'Espai 
Conèixer les diferents maneres de comunicar un projecte d'espai: els valors, els aspectes formals i el posicionament estratègic. La memòria, les imatges de síntesi (maquetació 3D i renderitzat) i el vídeo. 

Projecte II. Disseny d'Espais
Desenvolupament de metodologies que permeten definir el projecte d'espais d'ús públic en les diferents fases, des de les relacions amb el lloc a nivell físic, cultural i social, a la distribució dels espais i dels detalls constructius.

Descarrega assignatures en PDF

Curso 2 - Assignatures comunes

Semestre 3

Context i Usuari
Aproximació sociològica al disseny. Aprendràs metodologies d'anàlisi i adquiriràs les eines etnogràfiques per a l'observació en els àmbits urbà i eticopolític dels processos de disseny.


Semestre 4

Disseny i Tecnologia
Reflexió crítica sobre la tecnologia a partir de la lectura de textos i lestudi de casos. Coneixeràs les principals línies de pensament sobre tecnologia, ciència i epistemologia en relació amb quatre eixos: naturalesa, cultura, perspectives feministes, ubicació postcolonial i teories mediambientalistes.

Nous Models Socials i Econòmics
Conceptes bàsics de l'economia global: economia de mercat; sistemes tradicional-artesanals versus sistema capitalista; oferta i demanda i liberalisme econòmic; marxisme i economies planificades; implicacions ètiques i socials dels models i sistemes; economia i desenvolupament sostenible. Models productius i econòmics: anàlisi de condicionants geopolítics. Models de consum a partir de l'estudi concret de casos globals: des del rastreig de les matèries primeres, fins a la posada al mercat, passant per la localització dels centres de producció.

Descarrega assignatures en PDF

Curs 3

Semestre 5 

Experimentació Material 
Experimentació material per fomentar processos de disseny creatius. Metodologies emergents per a l'exploració de materials, tecnologies i processos, des de l'artesania, la indústria o la fabricació digital fins a la conceptualització de propostes. 

Identitat Personal 
Exploració personal d'interessos i inquietuds per formular un projecte des del seu inici, amb l'objectiu de fer una investigació personal i elaborar una identitat pròpia aplicada al portfoli. 

Projecte Personal 
Desenvolupament de projectes propis des de la formulació inicial fins al resultat final. Introducció a tècniques de definició d’una proposta de projecte, contemplant la identitat personal i l'àrea d'impacte de la proposta. 

Teories Crítiques 
La teoria és projecte i tot projecte també és teoria. Reflexió sobre la necessitat de comprendre la tecnologia per aprendre o recuperar aquelles altres tecnologies que, per llunyanes en el temps o per ser alienes a la tradició occidental, han estat massa temps menyspreades. 
 

Semestre 6 

Experimentació Visual 
Espai d'experimentació visual mitjançant formats, tècniques, materials i suports, tant per a la creació d'un llenguatge personal en el procés de disseny com per a la comunicació de projectes de manera innovadora. 

Crossover Project 
Desenvolupament de projectes transversals: treball amb equips amb diverses especialitats del disseny i interpretació de coneixement de diferents camps. Estratègies de comunicació fent ús de diferents mitjans. 

Projecte Context 
Disseny de projectes amb empreses i institucions per aprofundir en un àmbit professional del disseny. Mètodes i eines per a la presa de decisions i gestió del temps. 

Curs 4

Semestre 7  

Projecte Transversal 
Projectes amb equips multidisciplinaris per abordar reptes complexos, col·laborant amb agents del context per dissenyar futurs possibles. 

Investigació i Disseny 
Inici de la investigació del Treball Fi de Grau, exploració de les capacitats i interessos propis i de les tendències actuals i futures per definir una proposta de projecte final. 

New Trends 
Mètodes experimentals per investigar el passat, analitzar el present i projectar el futur: disseny especulatiu, impacte sociològic, dinàmiques i tendències. Detecció d'indicadors, weak signals, oportunitats, escala, recursos, escenaris. 

Design Management 
Panoràmica dels estudis i departaments de disseny: tipologies empresarials, perfils i rols professionals. Models d'organització d'equips: organigrama i models flexibles, treball de camp, entrevistes a estudis o departaments de disseny. 


Semestre 8  

Pràctiques externes 
Pràctiques en empreses i institucions fent tasques pròpies del disseny a través del treball en equip, mentre s'adquireix experiència a l'entorn laboral.

Treball Fi de Grau 
Desenvolupament del Treball Fi de Grau que parteix d'una proposta pròpia o de col·laboració amb institucions, empreses o centres de recerca. El treball haurà de tenir una fonamentació teòrica, una metodologia de recerca i una exposició final. 

Comunication and Academic Writing 
Eines i estratègies de comunicació visual, oral i escrita d'un projecte dirigides a la comunitat científica i la societat en general. 

Dr. Albert Fuster
Albert Fuster

Dr. Albert Fuster

Director Acadèmic
Dra. Danae Esparza
danae_esparza

Dra. Danae Esparza

Cap d'Estudis
Dra. Daria De Seta
daria_deseta

Dra. Daria De Seta

Coordinadora de l'Àrea d'Espai
Luis Eslava
Luis Eslava

Luis Eslava

Coordinador de l'Àrea de Producte
Raúl Goñi
Raúl Goñi

Raúl Goñi

Coordinador de l'Àrea d'Experiències Interactives
Dr. Francesc Ribot
francesc_ribot

Dr. Francesc Ribot

Coordinador de l’Àrea de Disseny Gràfic
Dra. Mariana Eidler
Mariana Eidler

Dra. Mariana Eidler

Directora de Study Abroad i del Food Design Lab
Salvador Fàbregas
salva_fabregas

Salvador Fàbregas

Coordinador de l'Àrea Eines, Materials i Tècniques
Dr. Ramon Faura
Ramon Faura

Dr. Ramon Faura

Coordinador de l'Àrea de Ciències Socials i Experimentals
Dra. Cristina Taverner
Cristina Taverner

Dra. Cristina Taverner

Àrea Relacions Acadèmia – Empreses
Professora de l'Àrea de Disseny de Producte
Dr. Paolo Sustersic
Dr. Paolo Sustersic

Dr. Paolo Sustersic

Professor de l'Àrea de Context
Professor de l'Àrea de Disseny d'Espai
Dr. Juan Jesús Arrausi
juan_arrusi

Dr. Juan Jesús Arrausi

Coordinador de l'Àrea Pedagògica
Laura Quesada
laura_quesada

Laura Quesada

Professora de l'Àrea d'Eines, Materials i Tècniques
Dr. Roger Paez
roger_paez

Dr. Roger Paez

Professor de l'Àrea de Disseny d'Espai
Tona Monjo
tona_monjo

Tona Monjo

Professora del Grau en Disseny
Joaquim Matutano
MATUTANO

Joaquim Matutano

Professor de l'Àrea de Disseny d'Espai
Ramón García
ramon_garcia

Ramón García

Professor de l'Àrea de Disseny d'Espai
Dr. Romualdo Gondomar
romualdo_gondomar

Dr. Romualdo Gondomar

Professor de l'Àrea d'Eines, Materials i Tècniques
Professor de l'Àrea de Disseny de Producte
Dr. Rafael Pozo
rafael-pozo-ok.png

Dr. Rafael Pozo

Professor del l'Àrea de Disseny Gràfic
Dr. Toni Llàcer
toni_llacer

Dr. Toni Llàcer

Professor de l'Àrea de Context
Dr. Ariel Guersenzvaig
Ariel

Dr. Ariel Guersenzvaig

Professor de l'Àrea de Projectes Globals
Ricard Ferrer
ricard ferrer

Ricard Ferrer

Professor de l'Àrea de Disseny de Producte
Stefano Colli
stefano-colli-ok.png

Stefano Colli

Professor de l'Àrea de Disseny d'Espai
Gastón Lisak
Gastón Lisak

Gastón Lisak

Professor de l'Àrea de Projectes Globals
Martín Azúa
martin_azua

Martín Azúa

Professor de l'Àrea de Disseny de Producte
Jordi Sàbat i Ortiz
jordi_sabat

Jordi Sàbat i Ortiz

Professor de l'Àrea d'Eines, Materials i Tècniques