Programa intensiu en Polítiques de Disseny per a la Resiliència

Aquest programa forma professionals de diferents disciplines en la triangulació de disseny, política i resiliència, proporcionant les eines necessàries en projectes de disseny per a la transformació social que impactin de l'àmbit local al global (i viceversa), alineant-se amb l'actual Agenda Internacional.

Sol·licita informació

Aquest programa forma professionals de diferents disciplines en la triangulació de disseny, política i resiliència, proporcionant les eines necessàries en projectes de disseny per a la transformació social que impactin de l'àmbit local al global (i viceversa), alineant-se amb l'actual Agenda Internacional.

Titulación

Intensive Programme in Design Policies for Resilience, títol propi expedit per Elisava.

Data d'inici

17 de febrer de 2020

Direcció

Carmen Malvar, Amaya Celaya i Jordi Morató.

Format

Programa intensiu. Format semi presencial, amb base de continguts i seguiment online i sessions intensives presencials dues vegades per mòdul.

Preu

14.600 € (més 400 € en concepte de preinscripció)

Beques

El curs ofereix beques limitades per a candidats qualificats.

Idioma

Els continguts del programa s'impartiran en anglès, mentre que el seguiment i les sessions de coaching es faran indistintament en anglès o espanyol, en funció dels grups de treball.

Design for Transformation

El món contemporani travessa l'etapa de major canvi social i ecològic de la història i és per això que el disseny ha de posicionar-se en l'àmbit global per aconseguir complir la seva tasca de servei a la societat. Una visió holística, la qual tingui en compte les implicacions ètiques i polítiques específiques de cada pràctica i les línies d'acció vinculades a l'escenari internacional, és absolutament necessària.

Qualsevol estratègia de creació ha de partir de les problemàtiques reals que travessen tant les persones com el medi ambient, de manera que el dissenyador es posiciona com un agent crític, analític: un motor d'acció de l'entorn global. El repte és descomunal; per això genera des de l'àmbit acadèmic l'exigent i emocionant tasca de tractar de desxifrar claus per a una execució eficient i eficaç de la pràctica del disseny. La resiliència es presenta com una estratègia d'adaptació i transformació a aquest món canviant.

Aquest Programa Intensiu capacita per consolidar tasques de màxima responsabilitat en l'àmbit tant del desenvolupament de productes i serveis, com el de noves activitats de negoci i implantació d'estratègies basades en un disseny per a la resiliència, la qual integra totes les escales, des del producte, el servei o la ciutat fins a la regió.

La metodologia proposa un enfocament de "learning by doing", amb l'objectiu de formar agents de canvi en el disseny per a la resiliència. Els participants seran responsables de crear, desenvolupar i operar projectes reals, amb productes i/o serveis per a la transformació basats en un disseny social. El Programa se centra a crear condicions perquè els agents de canvi es puguin formar com a emprenedors d'impacte i vectors de transformació.

El curs està dirigit a persones provinents de diferents disciplines, amb actitud proactiva, obertes al món i la transformació, compromeses amb el medi ambient i disposades a enfrontar el codisseny i la coproducció de projectes transformadors ambientalment sostenibles, socialment justos i econòmicament viables. Agents de canvi idealistes i ambiciosos.

"Think of the real needs,
propose from knowledge
and get it through passion"

Amaya Celaya

Professionals del disseny (interior, urbà, industrial, gràfic, digital, audiovisual, programari, tèxtil, moda, editorial, publicitari), arquitectes i professionals de l'urbanisme; economistes, gestors o emprenedors; professionals d'enginyeries d'innovació i tecnològiques; professionals del medi ambient, sociologia o antropologia, entre d'altres.

  • Capacitar en l'àmbit del desenvolupament de productes, serveis i noves activitats de negoci, juntament amb implementació d'estratègies, basades en un disseny per a la resiliència, integrant totes les escales, del producte/servei, a la ciutat/regió, a partir de l'estudi de casos, sempre alineats amb l'actual Agenda Internacional.

  • Crear les condicions per al desenvolupament de les capacitats d'agents de canvi i de transformació en el disseny per a la resiliència, partint d'un disseny integral en equip de col·laboració internacional.

  • Desenvolupar professionals del disseny amb capacitat per a la creació i desenvolupament de productes i/o serveis reals, innovadors i econòmicament viables, que alhora siguin ambientalment sostenibles i socialment justos.

El programa combina metodologia online i presencial, individual i col·laborativa. Els estudiants duran a terme una fase intensiva a Barcelona (8 setmanes), on coneixeran de primera mà el Programa de Resiliència Urbana de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, i on treballaran en els seus projectes, liderats per un professorat transdisciplinari que reforçarà cada aspecte del seu projecte. Aquests projectes es convertiran en l'eix principal del programa i hauran de presentar-se al final del període, el Summit Final.

La metodologia d'aprenentatge consta de coaching, conferències online i presencials, laboratoris i viatges.

MÒDUL 1. ENTENDRE. EL DISSENY COM A EINA POLÍTICA
ONLINE (1 mes)

L'objectiu d'aquest primer mòdul és la comprensió crítica del disseny com a eina d'activisme, de transformació i de canvi des de l'àmbit local a l'internacional i a diferents escales, amb un enfocament centrat en les persones. S'abordaran conceptes teòrics que crearan el marc d'acció en el qual es gestarà el projecte de disseny d'interès públic. En aquesta primera fase es presentaran les propostes de projectes i es començaran a crear els equips transdisciplinaris.

  •  Treball Individual

Continguts fonamentals
Vídeos gravats
Treballs dirigits
Aprofundiment

  •  Treball en Equip

Coaching Principal
Inici Networking
Selecció d’equips

MÒDUL 2. GESTIONAR. CASOS D'ÈXIT D'ACCIÓ PER A LA TRANSFORMACIÓ.
ESTADA A ELISAVA (Barcelona, Espanya) (2 mesos)

La segona etapa del curs es realitzarà de forma presencial a Barcelona. Enfocada mitjançant l'aprenentatge basat en problemes i centrada en el disseny social, treballarem en grups per aprendre de casos reals. En aquesta fase de dos mesos, coneixerem de primera mà el Programa de Resiliència Urbana de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona.

MÒDUL 3. IMPLEMENTAR. LABORATORI DE PROJECTES
ONLINE - COACHING + LABS (3 mesos)

Després de l'estada a BCN, cada alumne torna al seu lloc d'origen i treballa en un equip internacional mitjançant l’ús d’eines de treball col·laboratiu. Durant aquesta etapa, el 100% de les hores de treball es dediquen al projecte en equip  mitjançant la participació en 4 Laboratoris (persones, business, resiliència, tecnologia) desenvolupats online.

  • 100% Treball

4 labs: Persones; Business; Resiliència; Tecnologia
Treball transdisciplinari
Coaching Principal + Coaching de suport
 

SUMMIT FINAL (1 setmana)

Les propostes desenvolupades per cada equip es presenten en un Summit Final amb una durada d'una setmana. Durant aquest Summit es realitza un taller, on cada grup presenta els projectes, que són avaluats per un jurat internacional multidisciplinari. Un cop s'han presentat i avaluat tots els projectes, es realitza una sessió de 2 dies per preparar conjuntament la guia de propostes de disseny resilient.

El Summit final podrà desenvolupar-se en diferents ciutats, en funció dels projectes i els participants. En aquest sentit, Elisava té preacords amb 9 institucions de 8 països d'Europa, Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica.

Debera Johnson

Fundadora del Center for Sustainable Design Strategies (CSDS). Fundadora del Pratt Design Incubator (Pratt Institute, Brooklyn, Nova York).

María del Carmen Castillo Cisneros

Professora investigadora en Antropologia Social de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (Centre INAH-Oaxaca).

John Bruce

Director del Strategic Design & Management BBA program (Parsons School of Design, Nova York). Fellow al Graduate Institute for Design Etnography and Social Thought (New School, Nova York).

Nicola Tollin

Professor amb responsabilitats especials en Resiliència Urbana a l'University of Southern Denmark. Director executiu de RESURBE, International Program on Urban Resilience.

Angela Maria Moreno

Professora investigadora en Antropologia de la Universitat de Córdoba (Colòmbia), Directora de la línia de Patrimoni Cultural Immaterial de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC.

Andri Werner Stahel

Doctorat en Ciències Socials, col·laborador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.

Carlos A. Arias

Doctorat en enginyeria civil per la Universitat d'Aarhus. Especialista en el disseny de solucions basades en la naturalesa per a la gestió dels recursos hídrics.

Miguel Urquía

Coordinador de refugis d'emergència a ACNUR (agència de l'ONU per al refugiat) des de Ginebra (Suïssa), donant suport als clústers a nivell nacional a Síria, Iemen, DR Congo i d'altres països.

Rosa Surinach

Coordinadora de col·laboracions i divulgacions a l'ONU-Hàbitat. Lidera projectes globals per a la implementació de l'Agenda 2030 i la Nova Agenda Urbana des de la Resiliència.

Cristina González Gracianteparaluceta

Psicòloga amb àmplia experiència en el sector humanitari (UNICEF) i en gestió de recursos humans. Especialista en capacitats per al lideratge i cultura de la intel·ligència.

Carmen Malvar

Carmen és doctoranda a la Winchester School of Art, University of Southampton, Regne Unit, llicenciada en Ciències de l'Escola d'Art i Artesania Maestro Mateo, Espanya, i llicenciada en Arquitectura amb honors per Pratt Institute School of Architecture. És Directora d'Atelier Malvar + Tusch a Nova York, on s'especialitza com a dissenyadora i consultora de marca/comercio i Fundadora de CADA (www.cadafoundation.org). Professora visitant i investigadora en el Centre per al Disseny Sostenible, Pratt Institute, EUA, i professora en Brand Management Certificate al Fashion Institute of Technology, Nova York.

Amaya Celaya

Amaya és arquitecta amb experiència en disseny i planificació urbana i en acció humanitària internacional. Experta en models de resiliència i gestió de riscos, així com en temes de sostenibilitat i acció climàtica. Abans d'unir-se a ONU-Hàbitat, va treballar al sector privat durant 16 anys liderant el seu propi estudi d'arquitectura. També ha treballat a la Unitat de Resposta a Emergències de la Direcció General d'Ajuda Humanitària i Protecció Civil (ECHO) de la Comissió Europea. Experta/avaluadora per al programa Horizonte 2020 de la Comissió Europea en matèria de resiliència, societats segures i sostenibilitat des de 2015.

Jordi Morató

Doctor en biologia amb 20 anys d'experiència en recerca, educació i gestió de projectes de desenvolupament humà sostenible relacionats amb recursos (aigua, sòl, biodiversitat), economia circular i desenvolupament comunitari participatiu en l'àmbit local i regional. Coordinador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la Universitat Politècnica de Catalunya des de 2008 i un dels membres fundadors de RECNET (www.recitynet.org). Ha participat en més de 80 projectes de recerca, generació de coneixement i transferència finançats internacionalment (1996-2018).

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies