Programa intensiu en Polítiques de Disseny per a la Resiliència

Titulación

Títol propi Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona.

Data d'inici

16 de setembre 2019

Direcció

Carmen Malvar, Amaya Celaya i Jordi Morató.

Format

Programa intensiu. Format semi presencial, amb base de continguts i seguiment online i sessions intensives presencials dues vegades per mòdul.

Preu

14.600 € (més 400 € en concepte de preinscripció)

Beques

El curs ofereix beques limitades per a candidats qualificats

Idioma

Els continguts del programa s'impartiran en anglès, mentre que el seguiment i les sessions de coaching es faran indistintament en anglès o espanyol, en funció dels grups de treball.

Design for Transformation

El disseny, com a disciplina, a més del codi deontològic associat a cada pràctica, obliga al coneixement sobre les implicacions ètiques específiques i polítiques que té l'acompliment professional en l'escenari social contemporani. El coneixement i anàlisi de polítiques estratègiques de l'escenari internacional que afecten el treball del dissenyador és absolutament necessari.

La relació amb l'estratègia de creació, la utilització dels recursos materials, els mitjans de producció o la generació de serveis han de tenir, perquè el disseny compleixi la seva labor de servei, una articulació directa amb les problemàtiques actuals que les persones i el medi ambient travessen. El desafiament és descomunal. Generant des de l'àmbit acadèmic l'exigent i emocionant tasca de tractar de desxifrar claus per a una execució eficient de la pràctica del disseny.

Aquest Programa Intensiu capacita per a assumir o consolidar tasques de màxima responsabilitat en l'àmbit del desenvolupament de productes, serveis, noves activitats de negoci i implantació d'estratègies, tot això basat en un disseny per a la resiliència, integrant totes les escales, del producte/servei, a la ciutat/regió. El Programa d'Intensificació es proposa des d'un enfocament de “learning by doing”, per a formar agents de canvi en el disseny per a la resiliència. Des del principi del curs, cada alumne serà responsable de crear, desenvolupar i operar un projecte real, amb productes o serveis reals per a la transformació.  El Programa se centra en crear condicions perquè els agents de canvi es puguin formar com a emprenedors d'impacte i vectors de transformació.

El curs està dirigit a persones amb actitud proactiva, oberts al món i a la transformació, compromesos amb el medi ambient i disposats a atrevir-se en la creació de projectes transformadors ambientalment sostenibles, socialment justos i econòmicament viables. Agents de canvi idealistes i ambiciosos. Professionals del disseny (interior, urbà, industrial, gràfic, digital, audiovisual, programari, tèxtil, moda, editorial, publicitari), arquitectes i professionals de l'urbanisme; economistes, gestors o emprenedors; estudiants/professionals d'enginyeries d'innovació i tecnològiques; professionals del medi ambient, sociologia o antropologia, entre altres.

  • Capacitar en l'àmbit del desenvolupament de productes, serveis i noves activitats de negoci, juntament amb implementació d'estratègies, basades en un disseny per a la resiliència, integrant totes les escales, del producte/servei, a la ciutat/regió, a partir de l'estudi de casos.
  • Desenvolupar les capacitats per a formar agents de canvi i de transformació en el disseny per a la resiliència, a partir del disseny integral en equip col·laboratiu internacional d'un projecte real. 
  • Desenvolupar professionals del disseny amb capacitat per a la creació i desenvolupament de productes i/o serveis innovadors i econòmicament viables, que alhora siguin ambientalment sostenibles i socialment justos.

El programa combina metodologia online i presencial, individual i col·laborativa. Els estudiants desenvoluparan una fase intensiva a Barcelona (2 mesos), participant a activitats com Smart City Expo i Barcelona Resilience Week. Es constituiran equips de treball de manera que cada equip realitzi un projecte real de disseny per a la transformació. El projecte serà l'eix troncal del programa i haurà de presentar-se al final del període (6 mesos). La metodologia d'aprenentatge contempla coaching, talks on-line i presencials, Laboratoris i Viatges.

 

Fase 1. Online (1 mes)

Des del primer dia del curs es distribueixen els equips col·laboratius internacionals, per a la realització del projecte real de disseny per a la transformació. El projecte serà l'eix troncal del programa i haurà de presentar-se al final del període de 6 mesos, en el Summit Final.

  • 50% Treball Individual: continguts fonamentals, vídeos gravats i treballs dirigits.
  • 50% Treball en Equip: coacking principal, inici de networking, selecció d'equips.

 

Fase 2. Estada en Elisava (Barcelona, Espanya) (2 mesos)

Es desenvoluparà una fase presencial a Barcelona intensiva de 2 mesos, participant d'activitats com Smart City Expo i Barcelona Resilience Week.

 

Fase 3. Coaching + Labs (3 mesos)

Després de l'estada a BCN, cada alumne torna al seu lloc d'origen, i es treballa en equip internacional, utilitzant eines de treball col·laboratiu. Durant aquesta etapa, el 100% de les hores de dedicació són al projecte en equip, però a través de la participació en 4 Laboratoris (persones, business, resiliència, tecnologia) desenvolupats online.

  • 100% Treball en Equip: 4 labs (30h/lab): persones, business, resiliència, tecnologia. Participació en grup, mínim 75h. Coaching principal + Coaching de suport.

 

Fase 4. Summit Final (1 setmana)

Les propostes desenvolupades per cada equip es presenten en un Summit Final, amb una durada d'una setmana. Durant aquest Summit es realitza un taller, on cada grup presenta els projectes, que són avaluats per un jurat internacional multidisciplinari. Una vegada s'han presentat i avaluat tots els projectes, es realitza una sessió de 2 dies, per a preparar conjuntament la guia de propostes de disseny resilient. El Summit final podrà desenvolupar-se en diferents ciutats, en funció dels projectes i els participants. En aquest sentit, Elisava té preacords amb 9 institucions de 8 països d'Europa, Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. Els continguts es distribueixen en tres mòduls al llarg de les diferents fases:

Debera Johnson

Fundadora del Center for Sustainable Design Strategies (CSDS); Fundadora del Pratt Design Incubator. Pratt Institute, Brooklyn, Nova York.

María del Carmen Castillo Cisneros

Professora investigadora en Antropologia Social de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (Centre INAH-Oaxaca)

John Bruce

Director del Strategic Design & Management BBA programme, Parsons School of Design, NY. Fellow at the Graduate Institute for Design Ethnography and Social Thought. New School, NY.

Nicola Tollin

Professor amb una responsabilitat especial en Resiliència Urbana en University of Southern Denmark, i director executiu de RESURBE, International Programme on Urban Resilience.

Angela Maria Moreno

Professora investigadora en Antropologia de la Univ. De Còrdova (Colòmbia), Directora de la línia de Patrimoni Cultural Immaterial de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC.

Andri Werner Stahel

Doctorat en Ciències Socials, col·laborador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.

Carlos A. Arias

Doctorat en enginyeria civil. Univ. Aarhus. Especialista en el disseny de solucions basades en la naturalesa per a la gestió dels recursos hídrics.

Miguel Urquía

Coordinador de refugis d'emergència a ACNUR (L'agència de l'ONU per al refugiat) des de Ginebra (Suïssa), donant suport a els clústers a nivell nacional a Síria, Iemen, DR Congo i uns altres.

Rosa Surinach

Coordinadora de partenariats i divulgació en ONU-Hàbitat. Liderant projectes globals per a la implementació de l'Agenda 2030 i la Nova Agenda Urbana des de la Resiliència.

Cristina González Gracianteparaluceta

Psicòloga amb àmplia experiència en el sector humanitari (UNICEF) i en gestió de recursos humans. Especialista en capacitats per al lideratge i cultura de la intel·ligència.

Carmen Malvar

Carmen és doctorant a la Winchester School of Art, University of Southampton, Regne Unit, llicenciada en Ciències de l'Escola d'Art i Artesania Maestro Mateo, Espanya, i llicenciada en Arquitectura amb honors per Pratt Institute School of Architecture. És Directora de Atelier Malvar + Tusch a Nova York, on s'especialitza com a dissenyadora i consultora de marca / comercio i Fundadora de CADA (www.cadafoundation.org). Professora visitant i investigadora en el Centre per al Disseny Sostenible, Pratt Institute, els EUA, i professora en Brand Management Certificate en el Fashion Institute of Technology, Nova York.

Amaya Celaya

Amaya és arquitecta amb experiència en disseny i planificació urbana, així com acció humanitària internacional. Experta en models de resiliència i gestió de riscos, en temes de sostenibilitat i acció climàtica. Abans d'unir-se a ONU-Hàbitat, va treballar en el sector privat durant 16 anys liderant el seu propi estudi d'arquitectura. També ha treballat en la Unitat de Resposta a Emergències de la Direcció General d'Ajuda Humanitària i Protecció Civil (TIRO) de la Comissió Europea. Experta / avaluadora per al programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea en matèria de resiliència, societats segures i sostenibilitat des de 2015.

Jordi Morato

Dr. Biologia amb 20 anys d'experiència en recerca, educació i gestió de projectes de desenvolupament humà sostenible relacionats amb recursos (aigua, sòl, biodiversitat) i economia circular i desenvolupament comunitari participatiu a nivell local i regional. Coordinador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat a la Universitat Politècnica de Catalunya des de 2008 i un dels membres fundadors de RECNET (www.recitynet.org). Ha participat en més de 80 projectes de recerca, generació de coneixement i transferència finançats internacionalment (1996-2018).

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies