Programa de desenvolupament directiu - Design to Grow

Titulació

Títol propi Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona.

Direcció

Iñaki Arbelaiz

A qui va dirigit?

Directors i responsables d'àrea i càrrecs intermedis en general, personal de gestió de l'Administració Pública i gestors de PIMES.

Format

Semipresencial, amb base de continguts i seguiment online i sessions intensives presencials dues vegades per mòdul.

Data d'inici

1a Edició 2019
Mòdul 1: 7 d'octubre 2019
Mòdul 2: 13 de gener 2020
Mòdul 3: 14 d'abril 2020

Idioma

Castellà

Horari

6 setmanes presencials amb classes els dimecres, dijous i divendres de 17h a 21h (2 per mòdul). La resta de setmanes, el treball es realitzarà online.

Preu

10.500€ el programa complet.
3.650€ per mòdul. Els mòduls es matriculen de manera independent.

Per què el disseny com a eina de gestió? Per què un programa d'aquest tipus centrat en el disseny com a gestió?

El disseny i les arts aplicades utilitzen processos, eines i formats de gestió adaptats a entendre els consumidors, usuaris i ciutadans com una pléyade de segments nínxol. D'aquesta forma, s'utilitzen les eines pròpies de percepció, comunicació, i anàlisi que faciliten la compressió dels factors tàctils i de percepció pròpies per a la creació i gestió dels processos necessaris per a innovar, millorar i implementar processos funcionals dins de les empreses i de les administracions públiques: utilitzar els elements base com a generadors de valor.

Adreçat a directors i responsables d'àrea i comandaments intermedis en general, personal de gestió de l'Administració Pública i gestors de pimes, el programa ofereix tres mòduls en els quals el participant serà capaç, en el tercer mòdul, de desenvolupar un projecte personal per poder aplicar els coneixements i eines en un projecte d'interès per a la seva organització o un projecte de desenvolupament estratègic personal.

Gestió

 • Aplicar de la innovació i de les estructures de procés de les indústries creatives [arquitectura, enginyeria en disseny industrial, disseny industrial, i disseny de serveis].
 • Incrementar les capacitats de captura dels gestors i dels responsables d'àrea a través de les capacitats d'observació de les indústries creatives.
 • Estructurar els processos de captació formals i informals d'informació que permetin la gestió de processos interns i la generació de valor.
 • Estructurar processos de captació de valor a través de materialitat i percepció de l'usuari final i de la cadena de clients.


Tècnica

 • Incorporar les tècniques d'anàlisis de valor de les indústries creatives en el desenvolupament d'activitats econòmiques.
 • Estructurar les tècniques de desenvolupament de percepció en activitats econòmiques i en el desenvolupament de serveis.
 • Facilitar l'entrada d'elements tècnics innovadors com a part integral en el desenvolupament de producte i concepte de disseny.


Innovació

 • Incorporar la visió de les indústries creatives en factors d'innovació, especialment en innovació de bases [bottom up] i innovació oberta [open innovation].
 • Estructurar les capacitats de desenvolupament i el seguiment i aplicabilitat de la innovació dins de tots els estrats de l'activitat o del negoci.
 • Vertebrar la visió de valor necessària de la demanda que sincronitzi la proposta de valor d'una activitat amb els seus recursos i la capacitat d'absorció i de recursos d'aquesta activitat.


Comunicació

 • Establir els canals de comunicació perquè el disseny i els elements de gestió de les indústries creatives facilitin la comunicació interdepartamental.
 • Caracteritzar els processos d'intercanvi d'informació interns i externs i entendre els elements del mateix com un disseny de servei.
 • Estructurar la tactilitat de la resposta dels canals de comunicació.


Desenvolupament de negoci

 • Generar processos de captació de valor a través del disseny en les activitats de negoci.
 • Estructurar una línia d'acció de disseny en les activitats de negoci.
 • Estructurar l'estratègia de solució de problemes a través del disseny en el desenvolupament d'activitats internes.
 • Vertebrar i amplificar les capacitats de gestió integral del disseny com a eix gravitacional de les activitats.

El programa està estructurat en tres mòduls en els quals el participant incorpora les eines de les ciències i indústries creatives. Aquestes eines garanteixen incorporar des del principi els conceptes de disseny de serveis, i els processos amb l'usuari i el client final com a centre del desenvolupament de projectes d'innovació. (Veure detalls en el programa descarregable)

Ikea

El disseny s'utilitza no només per a la generació de productes, sinó per poder afermar, millorar i incrementar l'eficiència de tota la cadena de distribució que necessiten els productes. Hem de recordar que el concepte d'excel·lència de logística d'Ikea procedeix, des del principi, a simplificar i maximitzar l'empaquetat dels seus productes.


Ford

L'urbanisme i el Service Design s'utilitzen, com a cas conegut, en la gestió de nous serveis de mobilitat i en el desenvolupament de noves formes de servei en el repartiment de béns, així com en la creació i gestió de comunitats d'usuaris, basada principalment en la percepció de propietat enfront de la percepció de servei que té el transport.


Ajuntament de Barcelona, Comerç

Ús creuat de l'urbanisme, interacció i fluxos d'ús a la ciutat per a generar i desenvolupar estratègies i models d'ocupació i activitat innovadors en els espais sense ús comercials.


Ajuntament de Beasain

Programa d'impuls i creació del primer model de "ciutat com a servei", per poder revitalitzar els desenvolupaments existents i fer al ciutadà més participatiu, i al seu torn, millor usuari dels sistemes de trànsit interns.


Islàndia

Regeneració democràtica: després de la gran crisi del 2008, Islàndia ha utilitzat els sistemes i els processos de disseny per regenerar la democràcia i els sistemes democràtics del país, especialment, en la capacitat d'intervenció ciutadana i en la transparència de decisions.


TFL Transport for London

El sistema de transport de Londres utilitza les tècniques de gestió de disseny per generar noves estratègies de resolució de problemes, vinculades principalment a la congestió, com l'ús de solars en obres com a centres de repartiment de béns.


Inditex

Inditex utilitza la gestió de la percepció per agilitar la distribució i poder ajustar el número i volum d'estoc, de manera que pugui acostar la seva producció als seus gustos de client de la forma més eficaç. Aquesta gestió de la percepció, realitzada en botiga a través de sèries de prova i sèries de desenvolupament, significa que estan utilitzant sistemes basats en la tactilitat i en la resposta immediata de múltiples nínxols per a poder generar nous productes i poder seleccionar tendències en tota la vertical de productes i serveis.

Iñaki Arbelaiz

Arquitecte i urbanista per UPV-EHU, té un Màster en Disseny i Desenvolupament de Producte per la Universitat Pompeu Fabra - Elisava i un PDD en Gestió i Creixement pel IESE. És professor associat del DT. in Innovation Management de UAL Central Saint Martins.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies