Sustainable Materials for Design

Direcció

Laura Clèries, Robert Thompson, Pere Llorach i Marta González

Durada // Horari

Del 15 al 26 de juliol de 2019 (40 hores) // De dilluns a divendres, de 10.00 h a 14.15 h.

Idioma

Anglès

Nivell

Introducció / Mig

Preu

800 €. Els membres de l’Associació d’Antics Alumnes d’ELISAVA, Elisava Alumni amb categoria Bold, obtindran un 15% de descompte en l’import del programa. L'import total d'aquest curs es descomptarà a tots els alumnes que també es matriculin a l'edició 2019-20 del Master in Design Through New Materials.

Els materials adquireixen cada vegada més rellevància en els sectors del disseny i les pràctiques industrials com a motors importants per al desenvolupament i innovació de productes. Això es deu a la seva capacitat per promoure un futur més sostenible i potenciar les economies circulars.

Una economia circular comença al mateix temps que ho fa la vida d'un producte. Tant la fase de disseny com els processos de producció tenen un impacte en l’abastament, l’ús de recursos i la generació de residus al llarg de la vida d’un producte. Aquest concepte de disseny circular pot fer que els productes siguin més duradors o més fàcils de reparar, actualitzar o remanufacturar. Pot ajudar a les persones que reciclen els productes per recuperar materials i components valiosos. En general, pot ajudar a estalviar recursos preuats. El disseny circular implica disseny de servei, disseny de producte i també disseny de materials. La majoria dels materials tenen un cicle de vida infinit. Es poden reutilitzar, reformar i redissenyar amb un nou propòsit. A l'aprofitar el potencial no explorat dels materials, podem implementar canvis socials, econòmics, ambientals i polítics a través d’un enfocament intersectorial.

Llavors, ¿què passa si utilitzem la creativitat per proporcionar millors solucions d’economia circular a través de la ideació de nous materials?

Aquest "Disseny de materials circulars" és un programa Summer School que s’encarrega de la capacitació i l’exposició dels nous dissenyadors de materials cap a una millor economia circular i el seu impacte positiu en la indústria o en la generació d’un sector creatiu alternatiu. Més específicament, l’objectiu d’aquest curs és treballar en el desenvolupament de materials impulsats per les deixalles, amb un enfocament en el producte, la moda i el disseny d’interiors, mitjançant l’adquisició dels fonaments teòrics dels materials, el desenvolupament de l'experimentació i el desenvolupament de materials pràctics, així com el desenvolupament d'un paquet de comunicació per a la seva difusió.

  • Reconèixer el context actual en el món dels materials fonamentals i d'avantguarda.
  • Comprendre les característiques dels materials des d'una perspectiva científica i creativa
  • Abordar els buits de formació dels dissenyadors de materials especialitzats.
  • Poder experimentar i adquirir coneixements en el processament de materials.
  • Poder reconèixer un material, un estat material, el seu acabat, el seu potencial procés de fabricació i possibles aplicacions en termes de qualitats funcionals i estètiques.
  • Adoptar una visió integral pel que fa a la sostenibilitat i l'eficiència, en aplicacions de materials, alhora que preserva i compleix amb l'enfocament de valor afegit basat en la innovació en desenvolupar la novetat en un projecte de disseny
  • Utilitzar la terminologia i el glossari adequats per a materials per a disseny circular i altres tipus de materials, així com poder comunicar-se de forma visual i atractiva en un projecte de disseny de materials.

Aquest curs de Summer School es duu a terme a les aules i laboratoris d'Elisava, juntament amb les càpsules de materials, visites al Laboratori Materfad (Design HUB) a Barcelona. 

El programa consta de 3 blocs:

Fonaments de materials per al disseny: comprensió de la descripció històrica i l'estat actual de la tècnica en el món dels materials, inclosos els materials per a economies circulars. 

  • Fonaments de materials: resum de les famílies de materials i les seves característiques. Fonaments de materials circulars: glossari de materials per a disseny circular, casos d'estudi, proveïment i processament de materials.
  • Sessions de càpsules de materials en Materfad, amb accés a exploració de mostres físiques, on els materials es poden provar, tocar, pesar, analitzar i observar des d'un punt de vista físic.

Desenvolupament pràctic de projectes: Experimentació de materials al laboratori: desenvolupament pràctic de materials impulsats per residus i avaluació de la sostenibilitat i impacte industrial de materials per a disseny circular.

Comunicació del projecte: Laboratori de disseny de superfícies: direcció d'art i acabats de color i acabat del seu projecte.

Desenvolupament de posicionament i aplicació en el mercat del sector. - Desenvolupament de la comunicació visual del projecte de disseny de materials circulars.

Laura Clèries

Dr. Laura Clèries és professora a ELISAVA Escola Universitària de Barcelona de Disseny i Enginyeria i és Cap d’ELISAVA Research. Amb un rerefons tant creatiu com científic, es va graduar en Química Física i té un Doctorat en Física Aplicada per la Universitat de Barcelona. Després va cursar el grau en Disseny Industrial. Laura ha treballat a nivell internacional com a dissenyadora en companyies de disseny principals (Zara Home) i estudis de disseny com a investigadora per a publicacions de pronòstic i laboratoris de reflexió principals (Pantone Colour Planner, WGSN). Com a consultora de materials d’innovació, ha treballat per EURECAT divisió de tèxtils electrònics, pels arquitectes de la seu de Jean Paul Gaultier i ha comissariat exposicions relacionades en la innovació i predicció de materials (Materfad –àrea tèxtil–  i ‘Materialitat’). La seva investigació actual se centra en metodologies futures d’investigació, com també en innovació de materials.

Robert Thompson

Robert D. Thompson és professor i comunicador científic a ELISAVA Escola Universitària de Barcelona de Disseny i Enginyeria i investigador en somàtica. Graduat en Enginyeria Mecànica Prostètica i Ètica Mèdica –University of Massachussetts a Amherst, graduat en Disseny de Producte –Art Center College of Design i en Implementació i Estratègia de Disseny de Producte –INSEAD international school of Business Fountainbleu. Robert ha treballat a nivell internacional com a dissenyador industrial i enginyer de disseny per companyies independents. Com a professor associat, s’ha dedicat recentment a la investigació i desenvolupament de somàtica –una aproximació científica a la qualitat física a través del llenguatge de la connexió forma-funció. Actualment, Robert és especialista en formació de materials i aplicació creativa d’innovació de materials al Materfad,Centre de materials.

Pere Llorach

Durant l'any acadèmic 2016-2017, Pere Llorach va completar el seu doctorat en Ciència i Tecnologia Ambientals a la UAB després de 4 anys de recerca orientada a millorar l'eficiència dels sistemes de producció de l'agricultura urbana a través de l'estudi de l'aplicació de nous materials i tecnologies en hivernacles d'interior. Pere Llorach ha participat en diversos projectes nacionals, ha publicat nombrosos articles científics, 5 d'ells en revistes de primer nivell, i ha realitzat 5 contribucions científiques en congressos de renom en el camp de la sostenibilitat, l'agricultura, les ciutats verdes i l'enfocament del cicle de vida. Actualment és director de l'Agent de Sostenibilitat i Igualtat de Gènere a Elisava, on també ensenya com a investigador i professor del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.


Marta González Colominas

Dra. i coordinadora de l’àrea de materials i cap de l’àrea de Recerca de Materials en ELISAVA. Enginyera Tècnica en Disseny Industrial (ELISAVA, 2003) i Enginyera de Materials (Universitat Autònoma de Barcelona, 2006).

En el 2011 obté el doctorat en Ciència dels Materials pel Departament d’Enginyeria Metal·lúrgica i de Materials a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Marta ha estat professora en ELISAVA des de l’any 2006 i és la responsable de l’àrea de Materials i Sostenibilitat des de l’any 2010. En 2015 s’uneix al grup de recerca Decoding com a investigadora sènior. En l’actualitat, treballa també com a consultora del Materfad-ELISAVA al Centre de materials de Materfad.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies