Food, Culture and Design

Direcció

Clara Balmaña, Robert Thompson i Paolo Sustersic

Durada // Horari

Del 15 al 26 de jul 2019 (45 hores) De 9.30 h a 14.15 h
18 jul 11.45 h - 14 h / 15.15 h - 17.30 h
22 i 23 jul 15.15 h - 20.15 h

Idioma

Anglès

Nivell

Introducció / Mig

Preu

840 €. Els membres de l’Associació d’Antics Alumnes d’ELISAVA, Elisava Alumni amb categoria Bold, obtindran un 15% de descompte en l’import del programa.

Una experiència intensiva de la cultura de la gastronomia i el disseny en una de les capitals mediterrànies més vibrants.
Barcelona, ​​Espanya i la Mediterrània proporcionen l'escenari ideal per incentivar professionals de diferents camps (disseny, gastronomia, ciències de l'alimentació, arquitectura, comunicació o màrqueting, entre d'altres) a experimentar amb el menjar i entendre-la des d'una dimensió cultural, sensorial i sistemàtica. El curs de Summer School proporciona un mapa de la realitat i experiències que, sota el trinomi art-arquitectura-disseny, estableixen una relació directa amb el món gourmet, la gastronomia i els aliments.

En combinar la teoria, la pràctica i les visites in situ, els participants desenvoluparan un projecte de disseny que reflecteixi els aspectes culturals, alimentaris i sensorials dels aliments en el context mediterrani. El curs és una experiència envoltant que aprofita al màxim la rica cultura gastronòmica de Barcelona, ​​proporcionant un coneixement teòric sòlid sobre els aspectes essencials del disseny d'aliments, així com una experiència creativa i emocionant.

«A Food Design es dóna cita qualsevol acció mitjançant la qual es pugui millorar la relació que mantenim amb els aliments, ja sigui individualment o col·lectivament, inclosos el disseny dels productes alimentaris, els materials, les experiències, les pràctiques, la tecnologia, l'entorn i els sistemes.» (Simposi Food Design, Nova York 2015.)

 • Comprendre els aliments en la seva relació amb la cultura del disseny, així com la riquesa i la identitat cultural de les regions i dels seus habitants.
 • Com a persones i professionals, millorar la nostra relació amb els aliments en termes de biodiversitat i de medi ambient. 
 • Descobrir les propietats sensorials i químiques dels aliments.
 • Conèixer els aliments i experimentar amb ells com a materials per a realitzar produccions pròpies a fi de comprendre les seves propietats tangibles.
 • Conceptualitzar i desenvolupar un producte fidel als conceptes inicials: «Els aliments com a experiència sensorial» i «Els aliments com a sistema».

En la primera part del curs se centra una atenció especial en el fet de comprendre la dimensió sensorial dels alimentscom a materials i el valor que tenen en el context de la cultura mediterrània. Són matèries primeres multisensorials amb significats que, a través del disseny, es desenvolupen i poden transmetre emocions. També tenen propietats tàctils, com ara la textura, la temperatura o la duresa, així com propietats associades a l'olor, a l'acústica i a la visió, com ara l'aroma, el so o el color. Aquestes propietats intrínseques dels aliments es poden manipular posteriorment durant la preparació a fi de potenciar l'experiència del comensal i de transmetre els valors d'una cultura.

En la segona part del curs de Summer School es pretén comprendre «els aliments com a sistema» en termes de cicle vital i de valor semàntic. Els residus alimentaris es contemplen com a una oportunitat de fomentar la noció de «pensar a escala mundial, produir a escala local». Els instruments d'autoproducció ofereixen l'oportunitat de reconsiderar els tipus de processos de producció i d'industrialització existents, amb el punt de mira posat en la creació d'experiències noves i exclusives.

En àrees d'estudi com ara «Els aliments com a experiència sensorial» i «Els aliments com a sistema», els participants conceptualitzen i desenvolupen un producte o una experiència, mitjançant una metodologia basada en l'experiència directa amb el material i les eines teòriques necessàries per a centrar-se en les àrees d'estudi. 

La tercera part del curs, "Experimentació i disseny amb materials alimentaris", és la conseqüència necessària de l'enfocament específic del curs per a dissenyar aliments i proposar als estudiants una experiència pràctica, que consisteix a dissenyar una petita experiència alimentària i/o producte de disseny d'aliments que transmeti els valors sensorials i culturals abans esmentats relacionats amb la Mediterrània.

El curs s'adreça a totes aquelles persones que tenen interès en aprofundir en la relació entre alimentació i disseny des d'una perspectiva que uneix una reflexió sobre el valor del menjar com a manifestació social i cultural amb una experiència sensorial que es desenvolupa en format de workshop. Especialment, el curs està pensat per a dissenyadors, arquitectes, gastrònoms, responsables de comunicació i màrqueting, bromatòlegs i nutricionistes.

Mòdul 1: El context dels aliments i la seva relació amb el disseny

 • Definició i camps de Food Design.
 • Els aliments en el context de la Mediterrània, de Catalunya i de Barcelona.
 • Cultura alimentària i del disseny (història, producte, art, arquitectura).
 • Els aliments com a emocions i propietats sensorials.

Mòdul 2: Els aliments com a sistema i dimensió sensorial

 • Els aliments com a sistema.
 • Cicle vital: els residus com a matèria primera.
 • Materials per a realitzar produccions pròpies com a eines senzilles que comparteixen similituds amb l'autoproducció.

Mòdul 3: Experimentar amb els materials alimentaris

 • Introducció als materials alimentaris i les seves propietats
 • Experimentar i comunicar.con menjar
 • Experiència de cuina: des de la idea fins a l'experiència

 

Més informació

Enfocament pedagògic

Un curs pràctic i teòric, basat en la idea d '«aprendre fent», en què l'atenció se centra en els punts següents:

 • Familiaritzar-se amb el context local, mediterrani i català per tal de comprendre el valor dels aliments.
 • Proposar un plantejament multidisciplinari.
 • Experimentar amb el material i manipular per promoure la creativitat durant l'etapa de les idees inicials.
 • Trobar oportunitats per aportar valor i per propiciar la innovació.


Què s'aprendrà

 • Comprendre les múltiples dimensions de disseny del menjar contemporània.
 • Les propietats sensorials i les tècniques de processament dels aliments com materials.
 • Transmetre valors culturals.

Clara Balmaña
Food Designer, BA Product Design (Elisava). Després d'una etapa en l'estudi del dissenyador Curro Claret, s'ha fet càrrec de la direcció de Bon Aprofit, una iniciativa que es proposa conscienciar sobre l'impacte de l'alimentació en les persones i el medi ambient, partint d'una aproximació amable i divertida dels nens i els seus pares a l'alimentació saludable. Entre 2011 i 2014 ha col·laborat amb la revista digital "Ets el que menges", per a la qual ha creat, juntament amb Pau Sabater Vilella, el bloc i la guia Boníssim Europa. En 2013-14 ha col·laborat amb el restaurant Bionèctar (alimentació rawfood, ecològica, km 0) i actualment treballa a Bon Aprofit encarregant-se de càtering, esdeveniments i workshops que uneixen disseny, gastronomia, salut, medi ambient, emocions i creativitat.


Robert Thompson
Enginyer de disseny industrial i comunicador especialitzat en tàctiques d'innovació i materials basats en la investigació. Es va graduar en Disseny en l'Art Center College of Design, Pasadena, Califòrnia i es va graduar en Enginyeria Mecànica a l'O Mass a Amherst. Robert ensenya la integració de ciències a ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, ​​així com Ciències Materials en Materfad, Centre de Materials de Barcelona.


Paolo Sustersic
Arquitecte (IUAV, Itàlia), MA (Universitat Politècnica de Catalunya- UPC, Espanya) i Doctorat (Winchester School of Arts, Universitat de Southampton, Regne Unit), és professor a temps complet a Elisava des de 2006 i és cap de Relacions Internacionals des de 2011. Va donar classes de Grau i de Màster a l'ETSAB, Escola d'Arquitectura de Barcelona entre 1997 i 2011. Les seves àrees d'interès són el Disseny i la Cultura Alimentària, la Història de l'Art i Arquitectura, Disseny d'Interiors i Mobiliari. Col·labora amb crítiques d'arquitectura i disseny nacionals i internacionals, participa en publicacions, exhibicions i conferències a Espanya i per tot arreu.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies