Schedule

Sant Sadurní Town Council and Elisava promote an ephemeral construction project in the courtyard of Can Guineu

Date: -
Place: Ancestral home of Can Guineu, Sant Sadurní


This Monday saw the official opening of El Pati de Can Guineu and the presentation of the ephemeral construction carried out by a group of students from the Master's Degree in Ephemeral Architecture and Temporary Spaces (MEATS) by Elisava. For five months, the space will host cultural and leisure activities and proposals from Sant Sadurní organised by the organisations or by the Town Council itself.

The project is the result of a collaboration agreement between Elisava and Sant Sadurní Town Council to promote an ephemeral construction that proposes a temporary constructive solution to open and prepare this space for holding activities in the courtyard of the Can Guineu manor house. During this period, various cultural events and recreational and social proposals will be programmed using this architectural project devised by the students of Elisava.

According to Roger Paez, director of MEATS and head of the project, "this is the beginning of a story; we are looking forward to seeing how this space is activated, how it changes, how it becomes alive and how people make it their own".

This type of project allows experimentation and innovation with materials and construction techniques, thus becoming an attraction and meeting point for professionals, students and people with interests in the fields of architecture, design and engineering. It also opens the door to the public and conditions one of the exterior spaces of this building, which was acquired by the City Council at the end of 2018 and which will undergo a major refurbishment project in the coming years.
 

The project


The technical project for this ephemeral construction contemplates a versatile structure, capable of hosting various disciplines and activities, which will integrate two main platforms, made of galvanised steel, which will function as stages or living spaces. There will also be mobile vertical panels made of micro-perforated fabric, which can change their position to provide more or less shade in the space. The whole project seeks a sense of lightness, in order to achieve a friendly and integrated coexistence in this heritage building, listed as a BCIL (cultural asset of local interest).

The City Council is already working with the different municipal services involved and will soon begin talks with the municipality's associative fabric to build a programme of events in this new space.
 

Credits


Project directors: Roger Paez, Jordi Queralt, Toni Montes

Student participants: Agustina Angelini, Momen Bakry, Dasstan Bissen, Malak Ghemraoui, John Gillen, Liana Kalaitzoglou, Gal·la Knoph, Julia Llorens, Elsa Romero, Chloé Rood, Giulia Tufariello, Irini Vazanellis, Aleksandra Zaitceva.

PartnersGráficas VariasVibia, David Martí, Eduard Riba de Palau, Brava Performing Arts S.L.
 

We use our own and third-party cookies to improve your experience.

If you continue browsing, we consider that you accept our

cookie policy