Ciutat i Cultura Maker


Títol

Ciutat i Cultura Maker. Experimentació material com a impulsor de la innovació social mitjançant la revitalització de la producció local. Poblenou, Barceloneta, Les Corts.

Curs

Treballs Fi de Grau del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial, Grau en Disseny i Programa d'Estudis Simultanis 2017-18.

Autors

Oscar Tomico (coord.), Ramon Sangüesa, Xavier Tutó, Sara deUbieta, i estudiants Helena Calzado, Helena Estapé, Beatriz Guedán, Sergi Jansa, Laia Lloret, Aleix Martín, Ana Molés, Javier Jose Pajin, Júlia Puig, Carlota Puncernau.

Collaborators

Xarxa d’Ateneus de Fabricació, FABLAB Barcelona i Adidas MakerLab.

Els contextos de fabricació que es defineixen mitjançant l'ús de noves tecnologies de comunicació i fabricació representen una oportunitat per explorar noves relacions de producció que impliquen nous actors i nous processos. L'ampliació de les tecnologies d'impressió 3D, màquines CNC de baix cost, talladores, etc. obre la possibilitat de distribuir processos de disseny i fabricació a escales molt locals i, fins i tot, individuals.

El projecte es va iniciar mitjançant la creació de ponts entre diferents tipus d'artesans i dissenyadors i altres actors amb coneixements en l'àmbit de la producció digital. Això es va fer mitjançant una sèrie d'esdeveniments. Les àrees d'atenció a Barcelona són al Poblenou, on s'ha iniciat un alt nivell d'activitat en les instal·lacions FabLab, Les Corts, i Barceloneta, on hi ha dues Associacions de Fabricació Digital. El projecte té com a objectiu promoure l'intercanvi d'instal·lacions per facilitar la integració de nous conceptes de producció digital, dissenys i processos de producció artesanal local.

Els prototips ('prototyping') i les exploracions materials poden servir com a forma de connectar i integrar artesanies, recursos, persones i infraestructures locals. Creen fluxos de valor sostenible per revitalitzar la producció local de la ciutat que pot generar nous productes, eines o, fins i tot, campanyes de comunicació.

Com pot el moviment de la cultura 'maker' donar suport a l'aparició de la producció local quan es combina amb l'acció del disseny, entesa com exploracions materials i prototips?

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies