Notícies d'Alumnes

OiKo: la sostenibilitat com a raó de ser

Data:
'Hook', d'OiKo.

La sostenibilitat és sens dubte un valor en alça en el món del disseny. Cada cop són més els estudis que incorporen criteris sostenibles en els seus processos de treball. Fins i tot, n'hi ha que tenen en la sostenibilitat la raó de la seva existència.

És el cas d'OiKo, fundat l'any 2015 pels Alumni Jose F López-Aguilar i Salva Codinach, que defineixen el projecte com "un estudi de disseny i consultora de materials enfocat en la transició cap a una economia circular". I és que OiKo neix després que tant López-Aguilar com Codinach trobessin una manca d'iniciatives en aquest aspecte: "quan ens preguntàvem com hauria de ser un estudi de disseny industrial de segle XXI vam entendre que el que volíem o no existia o no sabíem on era, per la qual cosa vam decidir llançar-nos a la piscina i formar un equip estable de treball".

"Ja portàvem clients i vam poder començar amb una certa inèrcia", expliquen, per això el creixement de l'estudi ha sigut molt orgànic. En l'actualitat compten amb un equip de cinc persones i es troben enfortint la xarxa de clients locals i arrencant projectes internacionals a Suècia, Àustria o Itàlia.
 

Conceptes científics de sostenibilitat


Des d'OiKo treballen des de conceptes científics de sostenibilitat en cada projecte, ja sigui una cosa tan petita com una senyalització d'un reservat per a un restaurant, sigui una col·lecció de mobiliari per a una gran marca de disseny o la reconversió d'un procés industrial. 

"Per la nostra manera de veure l'ofici no volem dedicar-nos a llançar productes contínuament, estem més còmodes triant-ne pocs però intensos, plens d'afecte i d'atenció i en els quals puguem controlar cada detall per assegurar-nos que allò que fem és una opció que respira dels valors ecològics i socials en què creiem. Intentem que les coses es facin de la millor manera possible, i és cert que no sempre ho hem aconseguit, però també aquests errors ens han donat molt coneixement de realitats industrials i de marca que cal tenir en compte per poder plantejar noves i més eficaces solucions en el futur" asseguren.
 

Disseny i fabricació amb plàstics reciclats


D'un dels projectes dels quals se senten més orgullosos és de la lluminària Hook, amb la qual van guanyar el Red Dot, el Green Product, el German Design Award o la Biennal Iberoamericana del disseny, entre d'altres guardons. "Estem molt contents sobretot pel que no es veu, pel que va suposar entrar a dissenyar i fabricar amb plàstics reciclats postconsum i l’univers tècnic i estètic que implica i d’altra banda, per una cosa tan poc visible i imprescindible com relocalitzar una producció que de manera 'natural' hauria estat a la Xina" destaquen. 

'Aflote', d'OiKo.

També es mostren molt satisfets d'Aflote.org, un sistema de recollida social i reciclatge de taps de suro post-consum. "Aquesta iniciativa, posada en marxa juntament amb el Lluis Morón, és un exemple perfecte del que intentem fer amb tots els nostres projectes: minimitzar l’impacte ambiental i maximitzar l’impacte social" afirmen des d'OiKo.

Les primeres peces fabricades amb el suro reciclat de Aflote es podran veure dintre d’uns mesos sota la marca d’una important bodega. López-Aguilar i Codinach esperen que la nova societat que s'acosta després del confinament "tingui clar que la sostenibilitat no és una opció, sinó l'única manera de viure".

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies