Notícies d'Alumnes

La startup Indianes crea les primeres sabates biodegradables fetes amb fibres de plàtan

Data:


¿Unes sabates 100 % biodegradables fabricades a partir de les deixalles de l’agricultura del plàtan? Sí, has llegit bé. Aquest calçat és ja una realitat i es comercialitzarà properament al nostre país, però també a Alemanya, Itàlia, Canadà i Rússia.

Al capdavant del projecte hi trobem Indianes, startup de Barcelona que ha investigat durant anys com aconseguir crear una sabata totalment natural, biodegradable y sense rastre de químics nocius.
 

Economia circular, artesania local i sostenibilitat


Per aconseguir el seu objectiu, els responsables d’Indianes han col·laborat estretament amb comunitats d’artesans de plàtans de les muntanyes de Colòmbia. Coneixedors de tècniques ancestrals, aquests els han ajudat a definir els processos per extreure fibres naturals dels residus del plàtan, que, un cop nets, es poden utilitzar com a matèria primera.

El següent pas, ja a Catalunya, ha estat elaborar els teixits de punt naturals utilitzats en la fabricació del nou calçat. 
 


Segons els fundadors d’Indianes, "en comparació amb el cotó, el teixit de fibra de plàtan requereix molt menys consum d’aigua". Es calcula que per fabricar un parell de sabates estandar es necessiten uns 100 grams de cotó, que requereixen 1.000 litres d’aigua, la mateixa quantitat que beu una persona durant tot un any.

Contràriament al cotó, l’obtenció de fibra de plàtan gairebé no genera emissions, ja que la fibra prové d’un residu agrícola que no requereix ser cultivat, ni aigua, ni energia ni pesticides. 

A més, la tecnologia textil utilitzada per Indianes permet teixir les peces del calçat sense talls ni residus, utilitzant adhesius amb base d’aigua, fet que suposa que es biodegradin en un màxim de dos anys.
 

Emprenedoria amb segell Elisava


Indianes és una startup impulsada per Ivan Rojas i Diana Feliu, tots dos alumni del Màster en Disseny i Desenvolupament de Producte d’Elisava.

L’empresa catalana, especialitzada en el desenvolupament de calçat sostenible i ecològic, ha estat la primera en créixer en el marc del Viver Elisava Alumni, plataforma impulsada per l’Associació d’Antics Alumnes d’Elisava i que promou els joves emprenedors amb l’assessorament de Barcelona Activa.
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies