Notícies d'Alumnes

Khetu Khamba, un projecte per apoderar l'artesania de la comunitat Linga-Linga

Data:
Khetu Khamba artesania
Khetu Khamba artesania
Khetu Khamba artesania

Khetu Khamba significa "Som arrel" en bitonga, llengua bantú que es parla al sud de Moçambic entre altres regions. Amb aquest nom va néixer un projecte el 2016 amb l'objectiu d'enfortir la producció d'artesania tradicional de comunitats aïllades, promoure i revaloritzar el disseny únic i simple dels seus productes i potenciar l'artesania com a mitjà de vida sostenible.

Juntament amb la fundadora Sara García, l'Alumni Raquel Llaberia és una de les impulsores del projecte, que va ser seleccionat en la convocatòria d'aquest any de l'Elisava Crowdfunding Challenge. Khetu Khamba treballa amb la comunitat Linga-Linga, a la província d'Inhambane una regió referent a Moçambic per la seva artesania de productes elaborats amb fulla de palma, entre altres materials locals.

Les persones artesanes de la comunitat Linga-Linga elaboren bosses i cistells de fulla de palma amb respecte pel seu entorn, la badia de Morrumbene, una àrea amb un alt valor ambiental per la seva rica biodiversitat i la seva situació privilegiada de zones costaneres. A Linga-Linga dissenyen i creen productes teixits a mà, amb una tècnica que es transmet de generació en generació a partir de la palla que s'obté del palmell. Cada peça és única i simbolitza reprendre l'essència de la imperfecció a través de la senzillesa i la tornada a l'essencial.

"Tot i que segurament els productes Khetu Khamba no siguin perfectes, cadascuna de les seves imperfeccions és símbol de la seva exclusivitat perfecta" explica Raquel. Els productes artesans han estat dissenyats per a les activitats diàries de les comunitats i han anat evolucionant amb el pas el temps responent a la necessitat i a l'ús que li han anat donant en cada moment. Per tant, tenen un valor tant útil com estètic i formen part del patrimoni cultural de la regió.

Beneficis destinats a projectes comunitaris

El 100% dels beneficis generats per les vendes d'aquests productes per part de Khetu Khamba van destinats a projectes comunitaris que es desenvolupen i implementen amb un equip local i en conjunt amb les comunitats.

En els propers dos anys tenen previst construir el Hub d'Artesania Linga-Linga, on els artesans tindran un espai per treballar i fer classes de formació en gestió bàsica, perquè ells mateixos liderin els seus comptes i activitats. També proposen que es puguin realitzar tallers d'intercanvi amb altres comunitats, crear un espai per fer workshops i, en el futur, fins i tot plantegen obrir una botiga on la comunitat pugui vendre directament els seus productes.

Campanya de micromecenatge

Per fer realitat aquesta iniciativa llançaran una campanya de crowdfunding aquest estiu on pretenen aconseguir 15.000 euros per poder comprar el terreny, desenvolupar el projecte amb arquitectes locals i construir el Hub d'Artesania Linga-Linga.

Si vols conèixer més sobre Khetu Khamba i la seva campanya de micromecenatge no et perdis l'Elisava Crowdfunding Live de dimarts que ve 2 de juny a les 17h al nostre compte d'Instagram.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies