Notícies d'Alumnes

Iniciatives dels nostres Alumni per combatre el COVID-19

Data:


La pandèmia de coronavirus ha evidenciat una vegada més que el disseny i l'enginyeria són motors de canvi i innovació. En les últimes setmanes són molts els Alumni d'Elisava que estan posant la seva experiència, coneixement i recursos al servei de la lluita contra el COVID-19.

Davant l'escassetat de material sanitari que es viu als hospitals han nascut diferents projectes per proveir als professionals mèdics. En aquest sentit, la impressió 3D s'ha posicionat com una de les pràctiques més efectives per donar solucions en temps rècord.
 

Crowdfundings per finançar material sanitari per protegir-se del COVID-19


L'empresa de fabricació digital i disseny 3D ADDIT·ION, liderada pels Alumni Saulo Armas i Ignasi Sagré, ha obert un crowdfunding per cobrir els costos del disseny de nous productes d'ús hospitalari per a la seva impressió en 3D, així com per al disseny i optimització de peces per a la conversió de productes existents en material de protecció EPI (Equip de Protecció Individual). Per exemple, treballant al costat de la 3Digital Factory ja han aconseguit convertir amb èxit una màscara de snorkel del Decathlon en un EPI utilitzat a l'Hospital Quirón Salut de Madrid.

Un altre crowdfunding obert és el del projecte LibreGuard, una pantalla de protecció que es pot produir en grans quantitats utilitzant només una talladora làser. Darrere del projecte trobem una xarxa de més de 30 professionals, entre els quals el professor d'Elisava Raul Nieves i els Alumni David Haro i Javier Notivol.
 

Respiradors artificials homologats i de baix cost


Els respiradors també s'han convertit en productes d'especial necessitat en les últimes setmanes. Celera, una xarxa nacional de talent jove de la qual forma part l'Alumni Edgar Pons, està darrere de la creació de The Open Ventilator, un respirador artificial homologat per Sanitat dissenyat per ajudar a pacients de COVID-19 amb dificultats respiratòries greus. El dispositiu és de baix cost i producció escalable, per la qual cosa està pensat per quan no es disposi d'alternatives adequades.


Així mateix, hi ha molts altres Alumni que aporten el seu granet de sorra sumant-se a iniciatives ja en marxa per proveir hospitals i centres de salut. És el cas de l'Humbert Claramunt, que s'ha unit a el grup de Coronavirus Makers de la seva comarca, Osona, per fabricar amb la seva pròpia impressora viseres i altres EPIs demandats.
 

Kits i robots per a la desinfecció d'espais i elements de protecció


La desinfecció és una altra de les necessitats a les quals s'ha de fer front a l'actualitat. Davant d'aquesta problemàtica, la startup MTS Tech, cofundada per l'Alumni Maria Visa, ha desenvolupat un robot que, a través de la llum ultraviolada, detecta els espais infectats per COVID-19 i els desinfecta.

En el camp de la desinfecció, també el Frolic Studio d'Amsterdam, on treballa l'Alumni Ismael Velo, ha creat un kit de desinfecció per estendre la vida útil de màscares i altres elements de protecció. El kit utilitza les propietats desinfectants dels raigs UVC i es pot muntar amb elements estàndard que no superen els 50€ en total.
 

Mapes en temps real i iniciatives contra la violència de gènere


Amb l'objectiu de lluitar contra la COVID-19 i les seves problemàtiques derivades, també han sorgit altres iniciatives en els àmbits de la comunicació o del design thinking. És el cas de l'Alumni Rocío García Ramos, que ha posat en marxa a través de la seva empresa Dinngo el Mapa real del coronavirus, un projecte d'innovació social que neix amb la idea d'ajudar a definir l'extensió real de la COVID-19 a Espanya. La diferència respecte a altres iniciatives similars rau en la seva simplicitat, ja que es tracta d'una plataforma web que no atempta contra la privacitat de l'usuari i no requereix necessitat de descàrrega o de creació d'un perfil.

Amb el confinament de la població decretat, hi ha problemàtiques ja existents que s'han agreujat, com la de la violència masclista. L'Alumni Roberto Castro, des de l'agència Gete Comunicación, ha creat la campanya #YoMeQuedoEnCasa #PeroÉlTambién: una crida al conjunt de la societat perquè doni suport a les nostres veïnes que pateixen violència de gènere denunciant-la les autoritats competents.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies