Notícies d'Alumnes

David Matanzas: emprendre entre drons i tecnologia per a Escape Rooms

Data:


L'Alumni del Grau en Engineryia del Disseny Industrial David Matanzas és tot un exemple de cas d'èxit en el camp de l'emprenedoria. Amb només 29 anys ja ha posat en marxa dos projectes empresarials. 

Abans d'engegar els seus propis projectes però, mentre estudiava la carrera ja es va unir a un grup de persones, entre les quals el també Alumni d'Elisava Jordi Montaner, per dissenyar i desenvolupar un joc de cartes. 

"Vam fer un pla d’empresa, vam aconseguir inversor, vam produir el joc, el vam col·locar als lineals dels FNAC del país, i malauradament també vam enfonsar la empresa a causa de la falta de realisme en les projeccions del pla d’empresa i a una pobre estratègia de màrqueting" explica el David. Malgrat tot, l'experiència li va servir per tenir un primer tast del món de l'emprenedoria. 

Pioner en el món dels drons

Un temps després, en el seu TFG va desenvolupar un dron revolucionari l'any 2013, capaç de volar 50 minuts i realitzar vídeo 360º en un moment en el qual els drons encara no estaven ni legislats ni popularitzats i on el vídeo 360º encara era embrionari. 

"Amb aquests resultats, tot just acabada la carrera em vaig plantejar que podia ser una bona decisió emprendre un projecte de fabricació de drons, ja que era un sector amb un gran potencial de creixement, i tenia un coneixement i uns resultats que en el sector encara no s’estaven veient ni aconseguint" relata. 

Així que va posar en marxa l'empresa EUREK Technology, dins de la qual va crear la marca AIRK Drones, que descriu com “una aposta valenta", ja que va ser una de les primeres empreses pioneres a nivell nacional en dedicar-se a la fabricació industrial d'aeronaus no tripulades d'àmbit civil: "industrialitzar en un sector en fase embrionària com eren els drons en aquell moment tenia un cert risc, però el vam saber mitigar d'una forma considerablement bona, vam desenvolupar un disseny de dron que amb el temps hem quantificat que s’adapta aproximadament 80% de les aplicacions industrials".

Diversificar amb tecnologia per Escape Rooms

Segons explica el David, "un cop consolidat AIRK Drones, vam voler ampliar horitzons i, com molts mentors d’emprenedors acaben dient, diversificar el risc". D'aquesta manera es va decidir a invertir en un sector igual de jove que el dels drons, però amb una progressió de creixement més humil, el dels Escape Rooms, creant el projecte Kalidoscopic Interface.

A Kaleidoscopic Interface han desenvolupat un sistema que permet emular pràcticament qualsevol historia gràcies a la tecnologia, eliminant al 100% els candaus dels escape rooms, i fent que, mitjançant sistemes digitals, gairebé tota l'experiència sigui immersiva i coherent. Amb aquesta tecnologia, es poden controlar tots els efectes especials de forma centralitzada, gestionant la temperatura, la llum, el so i tot l’entorn, tant l'ambiental com les proves, permetent que fins i tot les accions dels jugadors tinguin conseqüències i puguin acabar vivint una historia personalitzada en cada sessió. "En definitiva, hem aconseguit que la gent deixi d'anar a un lloc d'escapisme pur, i vagin a viure una pel·lícula amb els 5 sentits" assegura.

En l'actualitat, han iniciat la fase d'internacionalització d'AIRK Drones i ja han venut les primeres unitats de drons a països com Alemanya, França, Àustria, EUA i Aràbia Saudí. Pel que fa a la línia dels Escape Rooms, han treballat  per grans empreses com Cubick, Golden Pop o en projectes molt innovadors com Mutat X-pereince d'ActionRoomEscape. A més durant el confinament es van haver de reinventar i van desenvolupar el primer software de creació i publicació d'Escape Rooms online del mon, “The KI of Everything", on els creatius no s’han de preocupar d'aspectes tècnics, només de crear la experiència a nivell d’història, gràfic i musical.

Consells per emprendre

A l'hora de posar en marxa un nou projecte, el David té una sèrie de consells que recomana a tots aquells que es vulguin iniciar en el món de l'emprenedoria. En primer lloc, que no s'enamorin del seu producte o servei, que ho facin del projecte: "sempre dissenyem viciats per el nostre punt de vista, per això cal que preguntis molt, escoltis tot el feedback i valoris en fred si potser aquella persona te raó o no".

Per altra banda, envoltar-se de gent que en sàpiga i que se sentin engrescats pel projecte també és indispensable: "tirar de amics sovint es el més fàcil, però no té per què ser la millor decisió, separar allò personal d'allò professional és complicat i hi haurà moments de tensió que costen de preveure. Sobretot, quan el projecte estigui a punt de constituir-se com empresa, dediqueu tot el temps del món a aprendre què es un pacte de socis, i a fer-ne un el més extens possible".

Analitzar els diferents escenaris possibles també és important. Normalment en recomanen 3 (l'optimista, el realista i el pessimista), però el David n'afegeix 2 d'extres, l'ideal i el nefast. I per acabar, si emprens, assegura, "que sigui per fer alguna cosa que et faci feliç, no hi ha millor recompensa que ser feliç amb allò que fas i amb el que vius en el teu dia a dia".

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies