Notícies d'Alumnes

Cesc Grané: com obrir-se camí en el disseny de personatges en 3D

Data:

En Cesc Grané, Alumni del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial d'Elisava, ha aconseguit obrir-se camí en el món de la creació de personatges en 3D. Els seus treballs però es poden veure majoritàriament a l'Àsia, ja que resideix a Tòquio.

Una de les seves últimes fites és la de ser el creador de la mascota d'aquest any dels coneguts ous Kinder. El personatge és una rata de l'horòscop xinès i va sortir a la llum el passat febrer coincidint amb el seu any nou. A banda de les aplicacions en packagings i displays, es poden trobar joguines del personatge dins dels ous Kinder, es ven en format peluix i fins i tot es va fer un anunci publicitari amb el personatge animat.

Entre molts d'altres projectes, en Cesc també ha realitzat personatges corporatius per Renu Japan. Se n’han fet diverses animacions per a publicitat i estan incorporats als packagings dels productes i als displays dels supermercats: "em fa il·lusió trobar-me’ls quan vaig a comprar" reconeix.

Inicis en el món del 3D

Sobre la seva introducció en el món del 3D, en Cesc explica que el primer software 3D que va utilitzar va ser el Pro Engineer a Elisava: "tot i que era un programa molt tècnic em va fascinar el fet de treballar en les tres dimensions. Paral·lelament vaig descobrir el món dels designer toys, provinent d’Àsia, i vaig voler crear els meus propis personatges en 3D. En aquell moment compartia pis amb un company de classe que estava molt interessat en el món dels videojocs i coneixia altres programes 3D, i em va ensenyar els primers passos per aconseguir el que estava buscant".

Després d'un temps, en Cesc va crear una pàgina web per ensenyar públicament tot el que havia anat fent. El seu treball va tenir ressò i va ser publicat en alguns blogs especialitzats, cosa que va fer que comencés a rebre encàrrecs de diverses agències interessades en el seu perfil.

Fascinació pel Japó

La seva fascinació pels designer toys i els projectes en el camp del 3D el van portar a anar-se'n a viure al Japó l'any 2013, on treballava en una empresa japonesa com a dissenyador gràfic mentre compaginava projectes com a freelance per altres clients. Després d'un pas de dos anys per Doha, en Cesc va tornar a Tòquio l'any 2018 amb la intenció d'establir-s'hi definitivament.

"Japó m’ha servit de porta d’entrada a l’Àsia, i m’ha permès treballar per a clients d’altres països de la zona que busquen un estil diferent. Molts d’ells coincideixen en definir el meu estil com a occidental. En canvi, fora de l’Àsia veuen en els meus personatges una estètica més japonesa" assegura en Cesc.

La concepció del disseny japonès

Segons el seu punt de vista, el disseny de personatges no té la mateixa importància al Japó que a Europa, on en general, sembla que està destinat a un públic més infantil: "a l’Àsia en canvi forma part de la cultura i estan molt presents al seu dia a dia, especialment al Japó, on la majoria de negocis, serveis públics, i fins i tot carrers i ciutats, tenen la seva pròpia mascota que utilitzen tant per a publicitat com per vendre en tota mena de productes de marxandatge".

És per això que en Cesc assegura que professionalment  el Japó li ofereix més oportunitats laborals i, al mateix temps, li permet estar al dia i aprendre més sobre la seva cultura: "la majoria de dissenyadors i artistes que més admiro són asiàtics i, especialment a Tòquio, tinc moltes oportunitats de veure exposades les seves obres o de conèixer-los en persona".

Tot i que pot sonar a tòpic, el Cesc creu que al Japó conviuen harmònicament modernitat i tradició: "encara que la societat avança molt ràpidament i sembla que cada vegada hi ha menys cabuda per les tradicions, al Japó s’està fent esforços per mantenir-les també en el món del disseny. Un exemple el tenim en l’urushi, el sistema de lacat japonès que s’aplica a objectes del dia a dia amb un disseny molt simple i contemporani. El resultat és realment fascinant. El mateix passa amb la ceràmica japonesa, on podem trobar un gran ventall d’artistes i dissenyadors que utilitzen aquest material per crear peces amb un gran valor estètic".

Propers reptes

En l'actualitat, en Cesc es troba treballant en uns designer toys per fabricar en sofubi, un mètode de fabricació de joguines que s’utilitza al Japó des dels anys 50. A més, es mostra molt interessat a fer figures i escultures utilitzant processos de fabricació japonesos. L’any passat va fer unes figures de fusta amb un mestre Kokeshi que representa la tercera generació d’una família dedicada a fer aquest tipus d'escultures.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies