Agenda

Vladan Joler. Explorer of Contemporary Phenomena

Data: -
Lloc: Agora & Atri - Elisava


No et perdis l'exposició Vladan Joler. Explorer of Contemporary Phenomena, organitzada pel Master's Degree in Data and Design d’Elisava.

Vladan Joler explora i visualitza diferents aspectes tècnics i socials de la transparència algorítmica, l’explotació digital del treball, les infraestructures invisibles i molts altres fenòmens contemporanis en la intersecció entre tecnologia i societat. L'any 2018, en col·laboració amb la Kate Crawford, va publicar Anatomy of an AI System, un mapa a gran escala i un extens assaig que investiga el treball humà, les dades i els recursos necessaris per fabricar i fer servir un Amazon Echo.

Aquest projecte, que s’exposarà per primera vegada a Barcelona, ​​il·lustra la complexitat i el cost d'una peça d’intel·ligència artificial, tant a nivell social com mediambiental. Segons Joler, aquesta comprensió dels sistemes que hi ha darrere dels objectes és exactament el salt que els dissenyadors (i la societat en general) han de fer si volen construir una societat ètica i sostenible. S'ha de deixar enrere la mirada dels objectes i entendre’n l’impacte des del naixement fins a la mort. Aquesta peça ha estat premiada amb el Design of the Year Award l'any 2019 i el Design of the Decades pel Museu del Disseny de Londres. 

S’exposen també per primera vegada dos nous projectes realitzats durant aquest any trepidant, el 2020. El mapa The Architecture of a Face Recognition System representa en detall qui, com i què s’implica en la recopilació de dades dels ciutadans als carrers de Belgrad, de la mateixa manera que passa avui a la majoria de les ciutats del món.

L’últim treball de Vladan és New Extractivism. Encarregat per Digital Earth per a la publicació The Vertical Atlas: està conformat per un mapa i notes a peu de pàgina adjuntes descrites per ell mateix com "un gran conjunt desordenat de diferents conceptes i idees, reunit en una imatge semi-coherent o diguem-ne un mapa, una visió del món".
 

Sobre Vladan Joler

El professor Vladan Joler (1977) és un acadèmic, investigador i artista que combina investigació sobre dades, cartografia, periodisme d'investigació, escriptura, visualització de dades, disseny crític i moltes altres disciplines.

Vladan ha comissariat i organitzat nombrosos esdeveniments i reunions d'activistes d'internet, artistes i investigadors, com el SHARE a Belgrad i Beirut. Els seus inicis es troben en l’activisme mediàtic i el pirateig de jocs.

Joler ha rebut nombrosos premis, inclòs el premi Design of the Year 2019 i el Design of the Decades del Design Museum de Londres i la Menció honorífica de la Comissió Europea i Ars Electronica S+T+ARTS Prize’19 .

A part de la seva feina com a catedràtic a l’Academy of Arts de Novi Sad, on imparteix classes al departament de Nous Mitjans de Comunicació, ha realitzat conferències en nombroses institucions educatives i artístiques.

L’obra de Vladan Joler s’inclou a les col·leccions permanents del Museum of Modern Art (MoMA) de la ciutat de Nova York, el Victoria and Albert Museum i el Design Museum de Londres i s’inclou a l’exposició permanent de l’Ars Electronica Center.

La seva obra s’ha exhibit en més d’un centenar d’exposicions internacionals, incloses institucions i esdeveniments com la XXII Triennale di Milano, ZKM Karlsruhe, HKW Berlin, Biennale de Viena, Victoria and Albert Museum, Transmediale, Ars Electronica, Biennale WRO, Design Society Shenzhen, Hyundai Motorstudio Beijing, MONA, Glassroom, La Gaite Lyrique i institucions com el Consell d’Europa a Estrasburg i el Parlament Europeu a Brussel·les.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies