Agenda

Temes de Disseny #38: Caring Through Design - Call for authors. Convocatòria oberta

Data: -
Yo Habito: Yo Transito, Rita de Rivera. Foto: Pau Martínez.

Temes de Disseny és una publicació científica que neix de la inquietud i vocació investigadora d’Elisava. Anualment, des de l'any 1986, l'escola posa la revista a disposició dels lectors. La publicació tracta des d’una perspectiva analítica una gran varietat de temes relacionats amb la connexió del disseny amb camps com la cultura, la comunicació, la tecnologia o l’economia des d’una perspectiva analítica.

El número 38 de Temes de Disseny. Caring Through Design: From Personal to Planetary Wellbeing, tracta la complexitat de la salut i el benestar humà, integrant perspectives tecnològiques, ambientals, mèdiques, ètiques i conductuals-antropològiques. El paper del disseny és clau per crear noves visions, opcions i solucions que facin ús dels coneixements científics més recents, sobretot en relació amb l’eficiència energètica i el canvi climàtic, així com, per descomptat, amb l’eficiència biològica. I tot això s’ha de fer tenint en compte el principi de precaució, pel qual es cuida la vida, en totes les seves formes, i la provisió de salut i benestar com a essencial per al desenvolupament sostenible.

Aquest nou número es publicarà amb contingut d’accés obert, revisat i indexat. Temes de Disseny és una revista que dissenyadors locals i estrangers poden utilitzar per compartir els seus coneixements a nivell internacional. Així, doncs demanem articles (articles de revistes originals, ressenyes d’última generació, estudis de casos de disseny o imatges pictòriques) per compilar coneixement sobre els següents temes genèrics:

  • Un enfocament proactiu: Observació dels desenvolupaments científics i la seva anticipació en el disseny / El principi de precaució / Disseny participatiu per implicar les persones en el benestar global / Anar més enllà de les regulacions.
  • Una visió ètica: Tenir en compte la salut global pel que fa a la tecnologia que millora les capacitats / Respecte per les opcions personals i individuals / El paper de les marques per oferir i promoure el benestar / Neuromàrqueting per al benestar.
  • Disseny per al cos i la ment: Biofília i biomimicry / Percepció individual / Somaestètica / Disseny Soma / Neuroarquitectura.
  • Un entorn saludable i exposoma: El bon lloc / Interiors domèstics saludables / Espais públics que contribueixen a la salut de les persones, més enllà dels objectius productius / Qualitat de l’entorn interior / Materials saludables / Evolució dels serveis d’hostaleria per tenir en compte el benestar - al detall; Oficines; Hotels; Bars i restaurants; i hospitals.
  • Territori assistencial (xarxes físiques i digitals): Sistemes implicats en la promoció de la salut global / Espais de curació i cura, física i mental / Dissenyar comunicacions per empoderar i implicar les persones.
  • Gestió de la salut global: Com implementar un disseny saludable en totes les polítiques per promoure la salut entre els ciutadans i el medi ambient / Consells sobre polítiques (ODS OMS) / Educació en el benestar (currículums i ciutadania general).

Editors convidats: Dra. Anna Maria del Corral, Dra. Elisabet Silvestre, Dr. Ricardo Guasch.

Editors en cap: Dra. Laura Clèries; Dr. Oscar Tomico.

Coordinador editorial: Guim Espelt. 

Consell editorial: Pau Alsina, Laura Benítez, Miquel Bruns, Bani Brusadin, Tomas Diez, Delia Dumitrescu, Danae Esparza, Jéssica Fernández, Albert Fuster, Ariel Guersenzvaig, Pere Llorach-Massana, Ezio Manzini, Sonia Massari, Andrew Morrison, Viviana Narotzky, Javier Peña, Anna Petit-Boix, Valentina Rognoli, Ramon Sangüesa, Ron Wakkary.
  

Vols participar amb un article?

A continuació, trobaràs al document PDF descarregable tota la informació sobre aquest número.

Els autors que vulguin enviar el seu manuscrit han de seleccionar un tema genèric d’aquest número de Temes de Disseny i enviar una proposta extensa (500-600 paraules) a través d'aquest formulari en línia abans del 4 de novembre de l'11 de novembre (extended deadline).

El 23 de novembre, se n’informarà els autors / les autores de les propostes acceptades i hauran de presentar el seu manuscrit abans de l’11 de gener. La revista es publicarà l’estiu de 2022.

Si tens una proposta però no s’ajusta a les dates o formats explicats anteriorment, posa't en contacte amb nosaltres a tdd@elisava.net amb els detalls.

Elisava garanteix una àmplia difusió del contingut i la possibilitat d’arribar a acords acadèmics entre l’investigador/a i el centre. Si vols rebre més informació o tens dubtes sobre la publicació, pots posar-te en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a tdd@elisava.net.

 

*Crèdits de la fotografia: Yo Habito: Yo Transito, Rita de Rivera. Grau en Disseny - Treball Fi de Grau, 2021. Foto: Pau Martínez.