Agenda

Tech Day 2022: Circular Biowaste Packaging

Data:
Hora: 10 - 14h
Lloc: Ateneu de Fabricació de Gràcia (Carrer del Perill, 8, Barcelona)


(Notícia actualitzada el 16.03.22)


El cicle de conferències Tech Day d'aquest any, sota el títol 'Circular Biowaste Packaging', ha posat de relleu l'enginyeria en disseny, el biodisseny sostenible i l'experimentació com a part del procés creatiu per visionar i proposar nous productes respectuosos a la indústria del packaging.

La jornada ha plantejat una reflexió sobre l'ús dels sistemes biològics al sector del packaging. Observar i aprofitar el potencial dels residus orgànics per al disseny de biomaterials que reforcen l'enfocament de disseny circular al sector del packaging. Considerar perspectives sostenibles en els sistemes productius per fomentar l’equilibri en l’entorn de forma natural. Des de l'enginyeria en disseny industrial podem gestionar i incorporar els coneixements i les eines de diferents disciplines com la biologia o la biotecnologia, en el procés de selecció de materials, a través de l'experimentació pràctica, per proposar alternatives sostenibles als processos de producció actuals.

El Tech Day forma part del programa d'activitats docents dels estudis de Grau d'Enginyeria de Disseny Industrial, i des de l'assignatura de Disseny i Producte s'organitza anualment un esdeveniment de coneixement enfocat a un tema concret. L'objectiu és oferir una àmplia panoràmica sobre tots els factors possibles per inspirar noves propostes de disseny als estudiants i professionals afins a la temàtica plantejada.

La jornada ha comptat amb ponències de professionals del sector, projectes destacats d'Elisava Alumni, estudiants de Màster i estudiants del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.
 


Programa


10h. Accés. 

10.10h. Introducció a la jornada: 

  • Oscar Tomico, Cap d’estudis del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial. 
  • Jessica Fernández, Directora del Màster en Enginyeria de Disseny Industrial / Cap de l’àrea de projectes del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial. 
  • Javier Camino. Director de l’Ateneu de Fabricació de Gràcia. 

10.30h. Remix el Barrio, Food Waste Biomaterial Makers / Anastasia Pistofidou, Marion Real 

Anastasia és la cofundadora del laboratori d’investigació FabTextiles des de 2013 i cofundadora de Fabricademy, una nova Academia de Textils i Tecnologia des de 2017, un programa educatiu mundial que combina la Fabricació Digital, els Tèxtils i la Biologia en un programa flexible i intensiu de 6 mesos. També treballa com a comissaria de continguts per a Fab Foundation i com a comissaria de l’exposició global anual: Digital Fashion and Wearables Showcase des de 2014. Promou el coneixement obert i les pràctiques d’intercanvi amb diverses publicacions obertes en el camp de la fabricació de materials, la fabricació aditiva, la fabricació digital i la sostenibilitat.

11.10h. Naifactory LAB / Joseán Vilar, Silvana Catazine

Joseán Vilar, arquitecte espanyol i Silvana Catazine, dissenyadora multidisciplinar brasilera, dirigeixen Naifactory LAB, un estudi/taller creatiu establert a Barcelona especialitzat en solucions sostenibles aplicades a l'arquitectura efímera, el disseny d'instal·lacions i l'artesania amb un focus especial en el desenvolupament de biomaterials i estratègies per implementar els principis de l'economia circular.

Fundat el 2008 han treballat per a festivals com Primavera Sound o Sonar Kids, a fires com Playtime París, Maison & Objet, Kline fabrik o Pitti Bimbo. Entre 2012 i 2019 desenvolupen una àmplia trajectòria al Brasil on realitzen instal·lacions efímeres per a l'Ajuntament de São Paulo en esdeveniments com a Virada cultural (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019), fires com Opera, FIT o MADE. El 2019 tornen a Barcelona i treballen pel MAC festival i pel Festival El Culturista.

Naifactory LAB sorgeix per investigar i desenvolupar biomaterials i des de llavors imparteixen cursos, workshops i seminaris per a universitats com IED, Elisava, ESDA, Dawrin (Índia) i participen en exposicions com Neomateria del MatterFad a Corea, Visionàries a Centre Etopia, són seleccionats per representar a Catalunya a la fira Joia d'artesania i joieria contemporània, Matèria Gris a la sala Centre Centre de Madrid o el València Pavillion durant el Madrid Design Festival.

Juntament amb el col·lectiu Remix el Barrio, del qual formen part, exposen al DissenyHub, Bozar de Brussel·les i ara al festival ARS Electrònica on a més el col·lectiu acaba de ser guardonat amb el premi S.T.A.R.T.'s Price.

11.45h. Descans

12.00h. "AGRO" de Berta Daina (Elisava Alumni)

Agro és una marca que genera productes fets amb biomaterials a partir del residu orgànic com a solució al malbaratament d'aliments i com a alternativa a materials sintètics. Tot això amb l'objectiu de conscienciar el públic per establir uns valors ètics i sostenibles com a forma de vida.

Per això, a més, s'ha dissenyat un Kit de Biomaterials que consta dels ingredients necessaris perquè l'usuari pugui fer els seus propis bioplàstics a casa. Està pensat perquè només calgui afegir aigua i residu orgànic. El fet que des de casa es pugui crear un material nou a partir de residus dona peu a un canvi de mentalitat.

12:20h. "PLUMA" de Marta Gómez Gispert, Laura Lorenzo Rivero i Valentina Masallera. (Estudiants del Màster Enginyeria de Disseny Industrial)

Cada any, a la Unió Europea, la indústria pesquera genera 5,2 milions de tones de residus alimentaris. Amb la intenció de reduir l'impacte, el projecte Pluma proposa una línia d'envasos impermeables i biocompostables derivats d'aquestes deixalles orgàniques. Per això s'ha desenvolupat el disseny d'un material que considera els residus ossis del sector pesquer matèria primera amb l'objectiu de substituir el plàstic d'un sol ús a la indústria pesquera actual.

12.30h. Ronda de preguntes.  

12:45h. Diàleg i debat. 

13.15h. Presentació d’estudiants del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial. 

14.00h. Final.