Agenda

Tech Day 2021 reflexiona sobre l'ús dels biomaterials en el sector tèxtil

Data:
Hora: De 10h a 14h
Lloc: Online (Zoom)


El cicle de conferències TechDay d'aquest any, sota el títol Growing Textiles, pretén posar de relleu l'enginyeria en disseny, la biologia i l'experimentació com a part del procés creatiu per visionar i proposar nous productes respectuosos i sostenibles en la indústria tèxtil futura.

La jornada planteja una reflexió sobre l'ús dels sistemes biològics en el sector tèxtil. Aprofitar el potencial dels sistemes orgànics, microorganismes i biomaterials, que proporcionin un canvi en el sector tèxtil futur, cap a un futur desitjable en el qual els sistemes productius i l'entorn s'integrin de forma natural. Com a enginyers de disseny industrial podem gestionar i incorporar els coneixements i eines de diferents disciplines, com la biologia o la biotecnologia, en el procés de selecció de materials, a través de l'experimentació pràctica, per proposar alternatives sostenibles als processos de producció actuals.

El TechDay forma part del programa d'activitats docents dels estudis del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial, i des de l'assignatura de Disseny i Producte s'organitza un esdeveniment de coneixement enfocat en un tema en concret. L'objectiu és oferir una àmplia panoràmica sobre tots els factors possibles per a la inspiració de noves propostes de disseny als i les estudiants i professionals afins/es a la temàtica plantejada.

La jornada comptarà amb ponències de professional del sector, i projectes destacats d'Elisava Alumni i d'estudiants del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.


Programa


10h - Accés a la plataforma Zoom.

10.10h - Introducció a la jornada:

Oscar Tomico, Cap d'estudis del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.
Jessica Fernández, Directora del Màster en Enginyeria de Disseny Industrial / Cap de l'àrea de projectes d'el Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.

10.30h - Sara González de Ubieta:
Formada en el camp de l'arquitectura i l'artesania de calçat, professionalment ha desenvolupat projectes de gestió cultural relacionats amb el disseny i l'artesania, ha treballat en profunditat com a dissenyadora de calçat per a diferents marques i projectes socials, i ha desenvolupat projectes d'investigació de materials a través de diferents beques i programes artístics. Actualment es dedica a la investigació i desenvolupament en el disseny tèxtil per a l'empresa de catifes Nani Marquina. A més, és docent i tutora en diferents universitats de Madrid i Barcelona.

11.10h - Paula Ulargui Escalona:
La moda ha estat sempre la branca de l'art i el disseny que més li ha interessat. Als 14 anys va tenir la sort de donar una petita xerrada en TEDx Youth, comptant tot el procés que el va portar a crear vestits molt especials, experimentant amb tot tipus de materials i trobant així la seva vocació. Aquests últims anys s'ha centrat en la investigació de teixits innovadors, alternatius i sostenibles que puguin implementar-se en el món de la moda. Va començar estudiant i experimentant amb tot tipus de germinats, cultius, biomaterials i organismes vius per a la creació de teixits que serveixin com a suport necessari perquè el vegetal pugui viure sobre el cos. Una fusió entre disseny, botànica i biologia que persegueix, com a concepte artístic, reconnectar a l'home amb la naturalesa de la manera més física i directa possible. D'altra banda, aquest any ha dirigit, entre d'altres estudis, un projecte d'investigació que s'ha centrat en l'estudi, creació i implementació de bio-plàstics en l'alta costura, mitjançant tècniques de disseny digital.

11.45h - Descans

12.00h - Presentació de diversos Elisava Alumni

Egg-Shield, de Sofía Perales:
Dissenyadora Industrial i de Materials. Experiència en gestió i disseny de producte, i investigació i comunicació de projectes de disseny aplicat. Habilitats en CAD i CAM per a la fabricació de peces en processos de Manufactura Additiva i Termoformat a gran escala. FP en mecànica automotriu. La seva motivació: la transferència de coneixement a través de el disseny. El seu projecte Egg-Shield proposa repensar el destí final dels productes i els seus residus. En aquest cas, les restes de la closca d'ou són utilitzats com a nutrient per a la creació d'objectes efímers i imita el propòsit principal d'una closca d'ou: la protecció. El comportament natural de l'material manté la seva essència, i la seva procedència i biodegradabilitat demostren la seva circularitat.

Monoma, de Laia Pich, Marta Tudurí i Noemí Vives:
Laia Pich, Marta Tudurí i Noemí Vives són alumnes del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial d'Elisava. Al TechDay presentaran el seu projecte Monoma, un estudi exploratori i analític sobre la cel·lulosa bacteriana emplaçat en un context futurista utòpic. A partir d'el cultiu propi i reiteratiu de mostres, aquestes es classifiquen i avaluen per determinar i quantificar les seves propietats.

12.30h - Ronda de preguntes

12.45h - Diàleg i debat: El creixement com a nou model productiu.

13.15h - Presentació d'estudiants del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.

14.00h - Final.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies