Agenda

Tech Day 20: Biotech & Future Sustainable Societies

Data:
Hora: 9.30h- 14.15h
Lloc: Ateneu de Fabricació de Gràcia (C/ Perill, 8)


El cicle de conferències Tech Day d’aquest any amb el títol “Biotech and Future Sustainable Societies” pretén posar en relleu l’enginyeria en disseny, la biologia i la ciència ficció com a part del procés creatiu per visionar i proposar societats futures respectuoses i sostenibles. 

La jornada planteja reflexionar sobre la relació entre biomatèria i humans, davant el paper futur dels sistemes biològics que generen noves matèries ecològiques. L'objectiu és investigar, comprendre i explorar els biomaterials per a proposar nous futurs en què els objectes siguin vius i integrats de manera natural als éssers humans. La visió i la responsabilitat que tenim com a enginyers en disseny, ens ha de permetre plantejar un discurs lògic des del coneixement que alberga la biologia, bioenginyeria, la ciència dels materials i les biodades.

El Tech Day forma part del programa d'activitats docents dels estudis de Grau en Enginyeria en Disseny Industrial, i des de l'assignatura de Disseny i Producte s'organitza un esdeveniment de coneixement enfocat en un tema específic. L'objectiu és oferir una àmplia panoràmica sobre tots els factors possibles per a la inspiració de noves propostes de disseny als estudiants i professionals afins a la temàtica plantejada.

La jornada comptarà amb ponències i projectes Elisava Alumni i d’alumnes del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial destacats.
 

Programa


9.30h - Portes obertes i registre.

9.45h - Introducció a la jornada: 

Oscar Tomico, Cap d'estudis Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.

Jessica Fernández, Directora del Màster en Enginyeria de Disseny Industrial / Coordinadora de l'àrea de projectes del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.

10.00h - Ron Wakkary: "Things we could design in more than human-centred worlds" (en anglès).

Ron Wakkary és professor titular a l'Escola d'Arts i Tecnologia Interactives de la Universitat Simon Fraser del Canadà, on és el fundador d'Everyday Design Studio. A més, és professor titular de Disseny Industrial de la Universitat de Tecnologia d'Eindhoven al clúster Future Everyday. Wakkary està interessat en la interacció humà-ordinador (HCI) orientat al disseny i en les filosofies de les tecnologies a través del disseny. La investigació de Wakkary se centra en el canvi de naturalesa del disseny d'interaccions i la HCI com a resposta a nous coneixements sobre les relacions tecnològiques humanes. El seu objectiu és crear de forma reflexiva nous exemplars, conceptes i pràctiques de disseny emergents que ajudin a donar forma tant al disseny com a les seves relacions amb les tecnologies. Actualment, Ron és membre dels comitès directius deTangible Embedded/Embodied Interaction (TEI) and Designing Interactive Systems (DIS). També és membre de diversos consells editorials incloent International Journal of Design (IJD). Va ser coeditor en cap d’interaccions ACM del 2010 al 2016.

11.00h - Dra. Laura Benítez: "Biofriction: beyond disciplinary knowledge(s)" (en anglès). 

Laura Benítez, doctora en filosofia, és investigadora i comissària independent. La seva recerca connecta filosofia, art(s) i tecnociència. Actualment, el seu treball gira entorn de les pràctiques de bioarticulació, biohacking, processos de bio-resistència, biodesobediència civil i agents no humans. És professora d’Estudis Crítics i Culturals a La Massana - Centre d’Art i Disseny i professora externa de Tecnologia a Elisava. Ha treballat com a coordinadora a l’Institut d’Humanitats de Barcelona, del CCCB. Ha estat investigadora convidada a l’Ars Electronica Center i al Centre de Documentació del MACBA. També ha estat convidada a diferents institucions internacionals com Interface Cultures Kunstuniersität Linz, Festival Sónar (Bcn / Hong Kong), Royal Academy of Arts de Londres o la Universitat de Puerto Rico. Actualment col·labora en diferents projectes de recerca, tant acadèmics com regionals, i és col·laboradora habitual de Hangar. És la directora de Biofriction, projecte europeu de pràctiques de bioarticulació i biohacking.
 

11.45h - Dra. Maria Broto: "The Color Biolab: a transdisciplinary research on color" (en anglès). 

Investigadora a KASK / School of Arts de la University College Ghent. Responsable de Laboratorium, el laboratori experimental d’art, disseny i biotecnologia. El principal projecte de recerca desenvolupat a Laboratorium és el color biolab, que se centra en noves maneres d’acostar-se al camp del color, des de la producció de colors alternativa i sostenible fins al color com a llenguatge comú entre l’art i la ciència.

Maria té una formació científica, llicenciada en Tecnologia dels Aliments per la Universitat de Lleó i doctorada de la Universitat de Barcelona. Després de doctorar-se, es va incorporar a la Waag Society a Amsterdam com a tècnica de laboratori on va ajudar a artistes i dissenyadors a desenvolupar els seus projectes en els camps del bioart i el biodisseny. Durant aquest període, va tenir l'oportunitat de contactar amb l'escena de biohacking i DIYbio, ajudant amb l'organització de la primera Biohack Academy.

12.30h - Descans

13.00h - Presentació de diversos Elisava Alumni (en castellà).

  • "Bambugi. Garments grown by mycelium". Judith Gómez Cuyàs. 
  • "O-Knit". Laura Freixes Conde.
  • "EFIMERO". Paula Gomez Moreno.

13.45h - Presentació d'estudiants del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial (en castellà).

14.15h - Final.
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies