Agenda

Residents transitoris: de turistes a membres d’una comunitat interactiva

Data:
Hora: 19:45 h
Lloc: Las Golondrinas, Moll de les Drassanes, 2, Port de Barcelona
Design for City Making
Design for City Making
Design for City Making
Design for City Making


‘Residents transitoris’ és el segon acte de ‘La ciutat de les interaccions’, una sèrie d’esdeveniments públics proposats per Elisava per contribuir a regenerar el teixit social de Ciutat Vella en el marc de la seva plataforma Design for City Making.

És possible per a un visitant ser a Barcelona sense veure’s obligat a consumir la ciutat com a turista? Hi ha models o idees que plantegin una alternativa a la desertificació social produïda per determinades pràctiques turístiques?  El visitant temporal pot esdevenir un agent de regeneració urbana? En quina mesura és un determinat model d’indústria turística allò que converteix el visitant en turista? La cultura hi té algun paper? I el disseny? Se’n poden beneficiar? Poden condicionar la manera en què el visitant participa en la construcció de la ciutat i el seu teixit social?

Sovint oblidem que el turisme no és un fenomen natural com la pluja, el sol o els terratrèmols, sinó que és una activitat planificada, dissenyada i conduïda. Les seves repercussions en termes de ciutat són transversals i massa importants per confiar la seva gestió als sectors econòmics que tradicionalment se n’han beneficiat econòmicament. Hi ha moltes possibles maneres de rebre visitants.

Des d’Elisava promovem una comprensió global de la ciutat amb l'objectiu de superar les diferències entre diverses maneres d'habitar la ciutat. Assumim que una ciutat millor serà sempre complexa i capaç de promoure la interacció entre individus i comunitats de procedències, voluntats i comportaments diferents.

La diferència com a font de riquesa social

En aquest segon esdeveniment públic, La Golondrina es convertirà en un escenari on obrir nous punts de vista que posin en dubte les delimitacions entre diferents comunitats, comportaments i entorns. L’objectiu no és negar la diferència, sinó aprendre a encaixar-la com a font de riquesa social. Una acció radical i precisa, amb imatges, música i xerrades que donin peu a tothom per construir noves condicions de relació entre visitants i residents.

Aquesta trobada vol obrir un espai de reflexió sobre com les superestructures turístiques determinen el capteniment dels visitants i com des de la cultura i el disseny és possible capgirar les lògiques habituals; defugir el debat binari que diferencia “els d’aquí” i “els d’allà”; i recordar, també, que en ocasions ens han obligat a fer turisme encara que no volguéssim.

Participants

Daniel Granados – Director de Cultura Viva,  programa per reconèixer i afavorir espais de participació i coproducció cultural, dins de l’Ajuntament de Barcelona.

Saida Palou - Doctora en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona, amb la tesi doctoral Barcelona, destinació turística. Promoció pública, turismes, imatges i ciutat (1888-2010), i Premi Ciutat de Barcelona d’Història Agustí Duran i Sanpere (2011).

Roberto Tierz – Director de la Sala Sidecar i durant quinze anys, president de l’Associació de veïns de la plaça Reial. Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona, 2017 en reconeixement de tota l’activitat cultural duta a terme al Sidecar, actualment en un dels emplaçaments turísticament més concorreguts de Barcelona.

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies