Agenda

Jornades d’Artesania Digital 2018

Data: -
Hora: De 12.00 h a 14.30 h.
Lloc: Ateneu de Fabricació de Les Corts (c/Comtes de Bell-Lloc, 192, 08014, Barcelona) i Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol (Pg. de Salvat Papasseit, 1, 08003, Barcelona)


Foto de Cristina Jiménez Rey per a la col·lecció Cod3ntidad de ZER.

 


ELISAVA, en col·laboració amb la Xarxa d’Ateneus de Fabricació i el Fab Lab Barcelona, organitza una sèrie de jornades sobre Artesania Digital. Les dues primeres es faran els propers dies 16 i 23 de febrer.

Els nous contextos de fabricació que es defineixen per la utilització de les noves tecnologies de comunicació i fabricació representen una oportunitat per explorar noves relacions de producció que involucrin nous actors i nous processos. Així mateix, l'extensió de les tecnologies d'impressió 3D, màquines CNC de baix cost, talladors, etc. obre la possibilitat de distribuir a escales molt locals, fins i tot individuals, els processos de disseny i fabricació. Això permet:
a) involucrar els artesans locals en ecosistemes de producció col·laborativa local i de major àmbit
b) re-industrialitzar l'àmbit urbà
c) obrir noves formes d'economia local connectant amb nous valors centrats en el DIY, la sostenibilitat i l'economia circular.

Per avançar en aquestes línies, cal explorar les possibilitats reals. És a dir, conèixer quin tipus de coneixements són els que els productors locals tenen del seu propi ofici i dels nous àmbits, així com dels condicionants de les noves economies digitals.

Aquestes jornades neixen amb la voluntat de trencar barreres i d'apropar l'artesania a la tecnologia, les empreses amb l'auto-producció, la cultura i la industria. Per tal de facilitar les conversacions i el contacte entre els assistents, cadascuna de les jornades tractarà un àmbit d'aplicació concret, on un expert de renom en el tema farà una presentació seguida d'un espai obert al públic assistent per a presentar els seus treballs i debatre sobre el tema.

Jornada 1

“Moda, tèxtili fabricació digital”
Data: divendres 16 de febrer
Horari: 12.00 h. a 14.30 h.
Lloc: Ateneu de Fabricació de Les Corts

 


Foto de Cristina Jiménez Rey per a la col·lecció Cod3ntidad de ZER.

 

Ponència: Anastasia Pistofidu, responsable de FabTextil al FabLab Barcelona.
Anastasia Pistofidou és una arquitecta que treballa amb tecnologies de fabricació digital des de 2009. Ha format part de l'equip central de IAAC FabLab Barcelona com a tutora, gerent de l'oficina de fabricació avançada, coordinadora i investigadora. El 2013 va establir la línia d'investigació aplicada personal, Fab Tèxtils, que combina tècniques digitals i artesania orientades a la fabricació de tèxtils, derivats i altres materials.

Mostra de la col·lecció CON3CTED de ZER 3D Design, guanyadora del Samsung Ego Innovation Project 2018.
Ane Castro Sudupe i Núria Costa Ginjaume cofunden el passat 2017 la firma ZER, un projecte que explora noves possibilitats de confecció responsable i la creació de teixits mitjançant disseny i impressió 3D, treballant la introducció de les noves tecnologies i el disseny en la confecció de col·leccions de moda. El seu objectiu principal és la introducció de les noves tecnologies en la indumentària.

Moderador: Oscar Tomico, cap del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial d'ELISAVA.

Jornada 2

“Sostenibilitat, reciclatge de plàstic, i fabricació digital”
Data: Divendres 23 de Febrer
Horari: 12.00 h a 14.30 h.
Lloc: Ateneu de Fabricació La Fàbrica del Sol

 

Ponència: Salva Fàbregas, responsable de l’Àrea d’Expressió del Grau en Disseny d’ELISAVA.
Màster Universitari en Disseny i Comunicació per ELISAVA i la Universitat Pompeu Fabra. BA in Design per la WinchesterSchool of Art, Southampton University.Graduat en Disseny Industrial per la Llotja, i Tècnic especialista en Mecànica per la Salle. És professor de Dibuix i Projectes.

 

Com a dissenyador de producte amb estudi propi, s’ha especialitzat en projectes urbans. Ha estat distingit al llarg de la seva trajectòria amb diversos premis com el Delta de Plata 2009, o el Premi Catalunya d’Ecodisseny el 2011 i el 2015.

La seva paperera Releu de plàstic reciclat fou escollida per a les dotacions urbanes de la Diputació de Barcelona el 2011, i més recentment, el 2017, el dispositiu Antivolabossa ha estat seleccionat per les UN Environment com a solució innovadora per prevenir les deixalles plàstiques al Mediterrani. És coautor del llibre Grafeno: un material para un cambio de paradigma, publicat el 2017.

Moderadors: Aniol López Pradas i Marc Benito Padró (Taller Esfèrica).

Accés lliure i gratuït.

Organitzen:

 

 

Amb la col·laboració de:

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercer per millorar la teva experiència.

Si continues navegant, considerem que acceptes la nostra

política de cookies